Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Βιβλιοπαρουσίαση: "Το δάκρυ της μάντισσας" της Γιώτας Γουβέλη (ΔΙΟΠΤΡΑ)

Ύστερα από ένα τραυματικό βίωμα η Άννα, μια νεαρή κοπέλα της μεγαλοαστικής αθηναϊκής κοινωνίας στα χρόνια του Όθωνα, διορίζεται δασκάλα σε ένα ορεινό χωριό της Ρούμελης. Λίγο πριν από το ξεκίνημα της καινούριας της ζωής, συναντά μια ηλικιωμένη μάντισσα που την προειδοποιεί για τον θανάσιμο κίνδυνο που παραμονεύει στον τόπο προορισμού της. Ωστόσο, φτάνοντας στο σπίτι όπου θα φιλοξενηθεί, η νεαρή δασκάλα γίνεται δεκτή με θέρμη και ενθουσιασμό από την πεντάμορφη Μαρίτσα, η οποία ζει εκεί με τη θεία της και τον αυστηρό αδελφό της. Οι συνθήκες και τα ήθη του χωριού είναι πρωτόγνωρα και καταπιεστικά για την Αθηναία δασκάλα. 

Σύντομα όμως θα ανακαλύψει πως, μέσα σ’ εκείνο το ασφυκτικό περιβάλλον, η δύναμη του ανθρώπινου πάθους βρίσκει τον τρόπο να τινάξει στον αέρα τις συμβατικότητες, τα ήθη, τη λογική, το δίκιο και, εντέλει, την ίδια τη ζωή. 

Μια θρυλική υπόθεση πάθους και φονικού, που ενέπνευσε ποιητές και συγγραφείς του προηγούμενου αιώνα και εκδικάστηκε στο Κακουργιοδικείο Μεσολογγίου. Η δικογραφία φυλασσόταν μέχρι το 1957 στο Εφετείο Πατρών, οπότε και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Η Άννα,  κόρη πλούσιας μεγαλοαστικής  αθηναϊκής οικογένειας που το περιβάλλον βρίσκεται δίπλα στον Βασιλειά Όθωνα, ύστερα από ένα τραυματικό γεγονός  , αποφασίζει να απομακρυνθεί από το στενό της περιβάλλον και να αλλάξει τρόπο ζωής αψηφώντας τον χρησμό της άγνωστης τσιγγάνας. Έτσι πηγαίνει ως δασκάλα σε ένα ορεινό χωριό της Ρούμελης και φιλοξενείται στο σπίτι του πρώην δασκάλου του χωρίου. Εκεί θα γνωριστεί με τα παιδιά του την Μαρίτσα και τον Νάσο. 
Η Μαρίτσα είναι μια κοπέλα πολύ όμορφη και είναι γεμάτη πάθος για την ζωή. Ο Νάσος είναι ένας νέος με χαρακτήρα γαλουχημένο από τα ήθη της τότε κοινωνίας και πιστεύει πως η γυναίκα είναι κατώτερη του άνδρα. 
Προσπαθώντας να προσαρμοστεί η Άννα στη συντηρητική κοινωνία του χωριού, ο έρωτας θα χτυπήσει την πόρτα της και εκείνη θα αφεθεί να την συνεπάρει...Θα αφεθεί μα δεν θα ξεχάσει ποτέ, την προφητεία μια γριάς μάντισσας. Θα μπορέσει κάτι να σταματήσει τη συμφορά , που πλησιάζει ή θα επαληθευτεί ο χρησμός; Γιατί δάκρυσε εκείνη η παράξενη Μάντισσα εκείνο το πρωινό;

"Το Δάκρυ της Μάντισσας" αποτελεί ένα δυνατό ατμοσφαιρικό και συναισθηματικό μυθιστόρημα εποχής. Η πλοκή είναι δομημένη από την οπτική γωνιά της ηρωίδας, με όσα διασώθηκαν από τα δικαστικά αρχεία της εποχής του Όθωνα. Η συγγραφέας συνθέτει μια αξιόλογη υπόθεση ολοζώντανα δοσμένη με την υπέροχη πένα της, βασισμένη σε αληθινή ιστορία , η οποία εκδικάστηκε στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα στο Κακουργιοδικείο Μεσολογγίου.

Η συγγραφέας παρουσιάζει τα ήθη της εποχής με μια σύντομη αναφορά στα σαλόνια του Όθωνα και στη συνέχεια, με την μετάβαση της Άννας στο χωριό την περιγραφή της επαρχίας. Τα έθιμα, τα πανηγύρια, η πατριαρχική δομή της οικογένειας, οι προκαταλήψεις και η καταπίεση της γυναίκας αλλά και η  καθημερινότητα των κατοίκων, οι χοροί, οι ενδυμασίες, οι οικιακές και αγροτικές δουλειές είναι μερικά από τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτό το χωριό. Μεγάλες βλέπουμε να είναι οι αντιθέσεις στην  όμορφη ζωή της Αθήνας με τη βασιλική αυλή, το θέατρο , την ιππασία ,με καλλιεργημένους ανθρώπους και από την άλλη με την επαρχία της φτώχειας, την αμορφωσιά και τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής.

Η Γιώτα Γουβέλη μέσα από μια ανάδρομη, στην αθηναϊκή κοινωνία του Όθωνα και με μια παραστατική απεικόνιση της ελληνικής επαρχίας του περασμένου αιώνα, μας δίνει μια ιστορία καλογραμμένη, με δομή σωστή, με περιγραφές γλαφυρές και με πλοκή σχεδιασμένη πολύ καλά. Οι ήρωες της είναι άρτιοι, δοσμένοι με οικεία χαρακτηριστικά. Τέλος τα κοινωνικά θέματα που προβάλλονται και χειρίζονται άψογα από την συγγραφέα, δημιουργούν προβληματισμούς και αφυπνίζουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου