Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

10 + 1 ερωτήσεις με την Αλεξάνδρα Συμεωνίδου

1. Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και τη καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;
Και φυσικά η Λογοτεχνία μπήκε στη ζωή μου και έμεινε ως ο πιο ευχάριστος ένοικος από τότε που τον ανακάλυψα. Έγινε τρόπος και μέρος αναπόσπαστο της ζωής μου και της καθημερινότητας μου η οποία συνεχώς εμπνέεται από τα παράξενα και μη της ζωής και με τη βοήθεια της σκέψης και του λογοτεχνικού λόγου τα αποτυπώνω και εκφράζω τους προβληματισμούς μου, τις ιδέες μου για όσα παρεισφρέουν συνεχώς κεντρίζοντας το ενδιαφέρον μου.

2. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημενο σας βιβλίο;
Δεν θα έλεγα ότι έχω μόνο ένα. Οι Γάλλοι διανοητές και νοβελίστες με συναρπάσουν για την εκλεπτυσμένη υφή και απόδοση των ιδεών τους. Ο Αντρέ Μαλρώ ( Andre Malraux) και η «Ανθρώπινη μοίρα» καθώς και ο αγαπημένος Albert Camus με τον «Ξένο» κ .α

3. Υπήρξε κάποιο κίνητρο για να γράψετε το νέο σας μυθιστόρημα;
Δύο υπήρξαν τα κίνητρα μου: Τα αίτια του θανάτου του Μεγάλου Αλέξανδρου στη Βαβυλώνα καθώς και ό τόπος στον οποίον συνέβη κάνοντας σύζευξη του παρελθόντος με τον παρόντα χρόνο αναφερόμενη ειδικά στο σημερινό ισλαμοκρατούμενο Ιράκ διότι συμβαίνει να κατέχω τον αραβικό τρόπο ζωής τους ο οποίος φέρει πολλά στοιχεία από το απώτατο παρελθόν.

4. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.
Μια Αμερικανίδα Αρχαιολόγος είναι πεπεισμένη ότι οι πραγματικοί λόγοι του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν αποδίδονται από την ιστορία και μετά από μεγάλη έρευνα αποφασίζει να μεταβεί η ίδια στο Ιράκ στα ερείπια της Αρχαίας Βαβυλώνας για να μπορέσει να τεκμηριώσει τα στοιχεία της. Στο Ιράκ η αντιμετώπιση της σαν γυναίκα της Δύσης , θα της επιφέρει δυσάρεστες επιπτώσεις, θα πλανηθεί από τον τρόπο τους και θα πέσει θύμα ενός μυστηρίου που έχει άμεση σχέση με τις αρχαίες θρησκείες των Χαλδαίων. Οι επιπτώσεις και αυτά που θα διαδραματιστούν είναι συγκλονιστικά αλλά με αίσιο τέλος.

5. Ξεχωρίζετε κάποιο από τα βιβλία σας;
Μια δύσκολη ερώτηση διότι πρόκειται και για τη δημιουργία και έμπνευση. Εν τούτοις θα έλεγα ότι τα δύο πρώτα μου βιβλία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της λογοτεχνικής μου καριέρας διότι πρόκειται για την αυτοβιογραφία μου σε ένα δύσβατο κράτος για τους ξένους και τις γυναίκες, εννοώ την Σαουδική Αραβία, όπου , μου είναι δύσκολο να περιγράψω αυτό το παιχνίδι της μοίρας, είχα την ατυχία να βρεθώ εκεί και να γίνω σύζυγος Σαουδάραβα. Οπότε καταλαβαίνετε… ο νοών νοείτω!

6. Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να γινόταν κινηματογραφική ταινία και αν ναι ποιο θα ήταν αυτό;
 Προσπαθώ πάρα πολύ ώστε έστω και ένα από τα βιβλία μου να γινόταν ταινία , διότι όλα έχουν κινηματογραφική υφή από τις αλλεπάλληλες εικόνες και ροή του λόγου και φυσικά θα προτιμούσα τις « Εφιαλτικές Νύχτες στην Έρημο της Αραβίας».

7. Τι σημαίνει λογοτεχνική επιτυχία για εσάς;
Λογοτεχνική επιτυχία για μένα είναι να έχει καλές κριτικές, αναγνώριση και εμπορική επιτυχία ώστε να διαβαστεί από όσον το δυνατόν περισσοτέρους αναγνώστες.

8. Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας και ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να συγγράψετε ένα βιβλίο σας;
Επειδή ξεκίνησα από την αυτοβιογραφία μου, αγαπημένες ιστορίες είναι μέσα από τα Αραβικά κράτη όπου κυριαρχεί το Ισλάμ διότι θεωρώ ότι υπάρχουν ανεπανάληπτες ιστορίες που μπορεί να αφηγηθεί κανείς εφ’ όσον πρόκειται για χώρες αχαρτογράφητες για το ευρύ κοινό και κυριολεκτώ.

9. Ποια είναι η άποψή σας για την Ελλάδα του σήμερα;
Πολύ περίεργη η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, μία Ελλάδα που προσπαθεί να συμβαδίσει στους ρυθμούς της παγκοσμιοποίησης. Βεβαίως και πρέπει να ακολουθούμε την εξέλιξη αλλά όχι τα κακέκτυπα της. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει αλώβητη στις ξένες προκλήσεις και να συνεχίσει να ζει και να υπάρχει όπως υπήρξε πάντα δια μέσου των αιώνων και να συνεχίσει να δίνει τα φώτα σαν φάρος του πολιτισμού.

10. Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;
Ήδη έχω ξεκινήσει το επόμενο πόνημα μου που αφορά ένα από τα προβλήματα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου.

+1. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας.
Να συνεχίσουν να διαβάζουν διότι το βιβλίο είναι προσφορά στον πολιτισμό, την παιδεία, θωπεύει και εξημερώνει την ψυχή. Όλα αυτά μέσα σ’ ένα βιβλίο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου