1. Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και τη καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;
Η λογοτεχνία με επηρέασε κατ’ αρχήν ως άνθρωπο. Με βοήθησε να εξελιχτώ, να συνειδητοποιήσω αλήθειες που αιωρούνταν αφηρημένα στο μυαλό μου. Μου πρόσφερε τη δυνατότητα να έχω μια πλατύτερη θέαση του κόσμου, να ταξιδέψω πέρα από σύνορα, πέρα από τον χρόνο. Με έκανε να νιώσω καλύτερα τους ανθρώπους, να κατανοήσω και να εξηγήσω συμπεριφορές, να μπορώ να δω πίσω από τα προφανή. Είναι πλούτος η λογοτεχνία, κι εγώ αισθάνομαι όλο και πιο πλούσια.
2. Με ποιον συγγραφέα θα θέλατε να δειπνήσετε σε ένα φανταστικό παρόν;
Θα προτιμούσα να φανταζόμουν όχι ένα δείπνο αλλά μια μεγάλη γιορτή, όπου θα ήταν καλεσμένοι πολλοί σημαντικοί λογοτέχνες, Έλληνες και ξένοι. Είναι τόσο πολλοί αυτοί που θαυμάζω, που θα ήθελα να μπορούσα να μιλήσω μαζί τους· να γνωρίσω καλύτερα τον τρόπο σκέψης τους, τις ελπίδες και τους φόβους τους, τη δική τους αντίληψη πάνω σε καίριους προβληματισμούς σχετικά με τη ζωή.
3. Ποιος είναι ο πρώτος των πρώτων αναγνωστών των δημιουργημάτων σας;
Τα τελευταία χρόνια έγινε κάτι σαν έθιμο να τα διαβάζουν τέσσερις πολύ καλές μου φίλες – οι δύο συγγραφείς και οι δύο αναγνώστριες. Ξέρω πως η άποψή τους θα είναι αντικειμενική και ειλικρινής. Πάντως, η αλήθεια είναι πως ελάχιστα με επηρεάζουν. Από τη στιγμή που ένα μυθιστόρημά μου φτάσει στα χέρια τους, ο κύβος για μένα έχει ήδη ριφθεί.
4. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.
Η Παλίρροια στηρίζεται σε αληθινά ιστορικά γεγονότα του 14ου αιώνα (την εποχή του Μαύρου Θανάτου) και του 20ου. Όμως είναι τόσο πολλοί οι θρύλοι που συνοδεύουν την πραγματική Ιστορία, που αναγκαστικά επηρέασαν ως ένα σημείο τη μυθοπλασία. Εκτυλίσσεται στη Βενετία και –κυρίως– σε ένα μικρό ιταλικό νησί, που σήμερα θεωρείται από πολλούς καταραμένο, ακριβώς επειδή σημαδεύτηκε από πόνο και θάνατο. Οι ήρωες του τότε και του τώρα, συνδεδεμένοι με έναν ιδιαίτερο τρόπο, προσπαθούν να επιβιώσουν όταν όλα γύρω τους καταρρέουν, ακόμη κι όταν πιστεύουν πως τα πάντα έχουν χαθεί. Έτσι, υπάρχει συνέχεια ένας πόλεμος ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, την αλήθεια και το ψέμα, την απελπισία και την ελπίδα, το καλό και το κακό.
5. Μιλήστε μας λίγο για τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου σας. Τι είναι αυτό που τον κάνει ξεχωριστό κατά τη γνώμη σας;
Οι βασικοί ήρωες είναι περισσότεροι από ένας, τουλάχιστον στην πιο σύγχρονη περίοδο. Ωστόσο, εγώ κρατώ σε μια ξεχωριστή θέση της καρδιάς μου τον Αλεσάντρο του τότε, τον πρωταγωνιστή της μαύρης εποχής. Για μένα, ο Αλεσάντρο συμβολίζει τη διαχρονική προσωπικότητα του Ανθρώπου – του ανθρώπου που δεν παύει να εξελίσεται, ως οφείλει. Ξεκινάει γεμάτος με τη σιγουριά και τη σχετική έπαρση που προσφέρουν τα χρήματα και η ανώτερη κοινωνική τάξη, φορτωμένος με όνειρα και ουτοπίες, μέχρι που εντελώς απρόσμενες καταστάσεις τον φέρνουν αντιμέτωπο με τις πιο μεγάλες ανατροπές. Κι εκεί, όταν τα δεδομένα του αρχίζουν να χάνονται το ένα έπειτα από το άλλο, όπως κάθε άνθρωπος, παραδίδεται σε εσωτερικές συγκρούσεις. Εγωισμός και ανιδιοτέλεια, φιλαυτία και αλτρουισμός, αδιαφορία και συμπόνια… Μέχρι να καταλάβει πως το αληθινό νόημα της ζωής είναι όλα εκείνα που θα αφήσει πίσω του μετά θάνατο… Ακούγεται κάπως μπερδεμένο; Ο Αλεσάντρο μας δείχνει τον τρόπο.
6. Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να γινόταν κινηματογραφική ταινία και αν ναι ποιο θα ήταν αυτό;
Νομίζω πως τα περισσότερα από τα βιβλία μου έχουν τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να γίνουν ταινία ή σίριαλ. Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις βρέθηκα πολύ κοντά σε αυτήν την προοπτική. Ωστόσο, αν ποτέ γινόταν κάτι τέτοιο, θα ήθελα να διασφάλιζα δύο πράγματα: την ποιότητα και την όσο το δυνατό πιο πιστή μεταφορά. Ας πούμε, δεν θα μου έλεγε τίποτα το να ακουστεί πως το τάδε βιβλίο της Κωνσταντούρου γίνεται ταινία, αν το σενάριο απομακρυνόταν από την πλοκή του μυθιστορήματος και αλλοιώνονταν ή χάνονταν τα μηνύματα των ηρώων.
7. Ποιο από τα βιβλία που έχετε γράψει σας έχει σημαδέψει και γιατί;
Όλα αφήνουν κάποιο σημάδι, είτε επειδή γράφτηκαν σε στιγμές ξεχωριστές για μένα είτε επειδή με πόνεσε πολύ η ιστορία τους. Ξεχωρίζω τις Αγεφύρωτες Σιωπές, όπου πραγματεύτηκα το τρομερό πρόβλημα της παιδικής κακοποίησης, την Άγνωστη Δίπλα μου, όπου ασχολήθηκα με το θέμα της διαφορετικότητας, και οπωσδήποτε την Παλίρροια, που με στιγμάτισε για διάφορους λόγους. Επίσης, ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου έχει το Χωρίς Εσένα, το οποίο συμπληρώνει το Δεν Υπήρξα Ποτέ της Θάλειας Κουνούνη, και μαζί αποτελούν την καινοτόμο Παράλληλη Λογοτεχνία.
8. Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας και ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να συγγράψετε ένα βιβλίο σας;
Για τη συγγραφή θέλω την ησυχία και την «ατμόσφαιρα» του γραφείου μου. Όσο για πηγή έμπνευσης, θα μπορούσε να είναι το οτιδήποτε. Μια κουβέντα, μια είδηση, ένας προβληματισμός, ή, όπως στην περίπτωση της Παλίρροιας, κάτι που τράβηξε τυχαία την προσοχή μου και με οδήγησε να ξεκινήσω εμβριθείς έρευνες.
9. Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει;
Αν εννοείτε σε σχέση με τη λογοτεχνία, «Ποτέ μην τα παρατάς». Αν αναφέρεστε σε συμβουλές ζωής, «Ποτέ μην κάνεις ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν, αλλά και μην αφήνεις να σου κάνουν ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν».
10. Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;
Είμαι ακόμα τόσο δοσμένη στην Παλίρροια, τόσο συνδεδεμένη με τον Αλεσάντρο μου, που ειλικρινά δεν μπορώ ούτε να σκεφτώ με ποια από τις ιδέες που έχω θα ασχοληθώ. Άλλωστε, αυτόν τον καιρό μεταφράζω διαρκώς βιβλία και δεν έχω τον απαραίτητο χρόνο για να γράψω κάτι δικό μου.
+1. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας.
Ευχή μου να ξεπεράσουμε γρήγορα και όσο γίνεται πιο ανώδυνα όλα όσα μας ταλαιπωρούν αυτόν τον καιρό. Ζούμε καταστάσεις δύσκολες, πρωτόγνωρες, και αγωνιούμε όχι μόνο για το μέλλον, αλλά και για το παρόν. Ξέρω πως όταν όλα τελειώσουν, τίποτα δεν θα είναι ρόδινο, γιατί η ζωή του ανθρώπου έχει πάντα βάσανα και στενοχώριες. Όμως, ας βγούμε νικητές τώρα, για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας για το μετά. Συμβουλή μου, μην κάνετε ποτέ ό,τι δεν θέλετε να σας κάνουν. Είναι το πρώτο βήμα για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου