Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

Βιβλιοπαρουσίαση: "Μικρά Σημαντικά Πράγματα" της Τζόντι Πίκο (ΨΥΧΟΓΙΟΣ)

Η Αφροαμερικανή Ρουθ Τζέφερσον εργάζεται ως μαία στο νοσοκομείο του Κονέκτικατ, με πολλά χρόνια εμπειρίας. Κατά τη διάρκεια της βάρδιας της, ξεκινά μια εξέταση ρουτίνας σε ένα νεογέννητο, όμως λίγα λεπτά αργότερα μαθαίνει ότι της έχουν απαγορεύσει να αγγίξει το μωρό έπειτα από εντολή των γονιών του, που είναι ακόλουθοι του Κινήματος της Λευκής Δύναμης. Το νοσοκομείο σέβεται την επιθυμία τους και την απομακρύνει. Ωστόσο, την επόμενη μέρα το μωρό παθαίνει ανακοπή την ώρα που η Ρουθ βρίσκεται μόνη μαζί του. 
Οι γονείς την κατηγορούν για τον φόνο του παιδιού τους. Η Κένεντι Μακουάρι, μια λευκή δικηγόρος, αναλαμβάνει την υπόθεσή της, αλλά της δίνει μια αναπάντεχη συμβουλή: επιμένει ότι οποιαδήποτε αναφορά σε ρατσιστικά ζητήματα δεν πρόκειται να τη βοηθήσει. Η Ρουθ, από την άλλη, προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες στη ζωή της για την οικογένειά της –ειδικά για τον έφηβο γιο της –, αφού η υπόθεσή της γίνεται το επόμενο «καυτό» θέμα στα Μέσα. Καθώς η δίκη προχωρά, η Ρουθ και η Κένεντι προσπαθούν να κερδίσουν η μια την εμπιστοσύνη της άλλης και στο τέλος συνειδητοποιούν ότι όλα όσα έχουν μάθει να πιστεύουν για τους άλλους –και για τους εαυτούς τους– ίσως και να είναι λάθος. 
Η Τζόντι Πίκο χειρίζεται με ευαισθησία, ευφυΐα και θάρρος θέματα ρατσισμού, προνομίων, προκατάληψης, δικαιοσύνης και συμπόνιας χωρίς να δίνει εύκολες απαντήσεις. Το ΜΙΚΡΑ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, από μια συγγραφέα στο ζενίθ της καριέρας της
Το «Μικρά, σημαντικά πράγματα» της Jodi Picoult είναι ένα βιβλίο που μιλάει για τον ρατσισμό στη σύγχρονη Αμερική. Είναι ένας ύμνος στην ισοτιμία που πρέπει να διέπει όλους μας ανεξαιρέτως χρώματος ή φυλής. Ισοτιμία στην ελευθερία της έκφρασης και του λόγου, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην περίθαλψη, στη δικαιοσύνη.
Για τη Ρουθ ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται εκείνη για τον θάνατο του βρέφους των Μπάουερ. Περισσότερο όμως για να αποδείξει στον ίδιο της τον εαυτό, πρώτα από όλα, και μετά στο γιο της και στους γύρω της ότι όσα πίστευαν για εκείνη δεν έχουν αλλάξει. Κι, όμως, όλα έχουν αλλάξει. Ο γιος της αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ο κόσμος δεν αποδέχεται εύκολα το διαφορετικό και δεν αλλάζει πεποιθήσεις από τη μία μέρα στην άλλη. 
Ο Τερκ Μπάουερ είναι ένας πατέρας που θρηνεί για τον άδικο χαμό του τριών ημερών γιου του και στο πρόσωπο της Ρουθ βρίσκει τον αποδιοπομπαίο τράγο για να ξεσπάσει τον θυμό αλλά και την ανικανότητα του να σώσει το γιο του. Οι πεποιθήσεις του ως άτομο τον τυφλώνουν μαζί με τον πόνο που αισθάνεται για το χαμό του παιδιού του και αναζητά λύτρωση μέσα από το μόνο πράγμα που έχει μάθει. Την εκδίκηση. Παλεύει με τον ίδιο του τον εαυτό καθώς πρέπει να είναι δυνατός για να στηρίξει τη γυναίκα του, η οποία, βουλιάζει στο βούρκο της κατάθλιψης και τον βάζει να υποσχεθεί ότι κανένας δεν θα πρέπει να ξεχάσει τι συνέβη στο γιο τους.
Η Κένεντι Μακουάρι κατοικεί στο Ιστ Έντ, τη γειτονιά που μένει και η Ρουθ, χωρίς όμως να το γνωρίζει.  Τα μαύρα πρόσωπα που βλέπει συνήθως περνούν με το αυτοκίνητο. Η βία είναι σπάνιο φαινόμενο και όταν συμβαίνει μια ληστεία στον δρόμο ή μια κλοπή αυτοκινήτου παραπονούνται οι άνθρωποι της περιοχής ότι βρίσκουν το δρόμο μέχρι το τέλειο χωριουδάκι τους τα «στοιχεία» από τις φτωχογειτονιές. Και φυσικά όταν λένε «στοιχεία» εννοούν τους μαύρους. Η Κένεντι εργάζεται ως δημόσιος συνήγορος και όταν αποφασίζει να αναλάβει την υπόθεση της Ρουθ θα ανακαλύψει ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Ένα ρατσιστικό θέμα που βγαίνει στην επιφάνεια, όσο κι αν κάποιοι θεωρούν πως είναι πλέον ξεπεράσμενο και στην εποχή μας επικρατεί η ισότητα. Μέσα από έναν προσωπικό γολγοθά, η Ρουθ, θα κοντέψει να χάσει τα πάντα, ο αγώνας όμως που θα δώσει είναι αξιοθαύμαστος και θα αφυπνίσει τις συνειδήσεις όλων των εμπλεκομένων. Ποικίλλα συναισθήματα, σκληρές εικόνες, δύσκολες καταστάσεις, που είναι όμως πραγματικά γεγονότα. Στην αρχή της δίκης τίποτα δεν προδικάζει πως πολλά θα φανερωθούν και θα γίνουν η αιτία να αλλάξουν όχι μόνο οι ζωές αλλά και η ιδεολογία κάποιων από τους ήρωες. Συγκλονιστικό φινάλε, με μεγάλες εκπλήξεις, που όμως θα τις ανακαλύψετε μόνοι σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου