Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018

10 + 1 ερωτήσεις με την Κωνσταντίνα Μόσχου


1. Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και την καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;
Κάθε βιβλίο μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή, ανεξαρτήτως είδους. Το λογοτεχνικό αφήγημα έχει όμως μια αμεσότητα, με τη δραματοποίηση, τις εικόνες, το συναίσθημα και φυσικά τα μηνύματα που μας περνά ο συγγραφέας σε ανύποπτο χρόνο. Μέσα από Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, μαθαίνει ο αναγνώστης να ξεφεύγει από τα τετριμμένα και να γίνεται καλύτερος, ανάλογα με τις εμπειρίες  που του έδωσε η ανάγνωση. Εάν δεν ήμουν συγγραφέας και ξεκινούσα από την αρχή, πάλι το ίδιο θα έκανα, η γραφή είναι μια μαγική εμπειρία.

2. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο;
Είναι μεγάλος ο αριθμός των βιβλίων και των συγγραφέων που μου αρέσουν. Τυχαία θα αναφέρω το πρώτο βιβλίο που μου έκανε εντύπωση, διαβάζοντάς το στην εφηβεία. Είναι «Ο ψαράς και η ψυχή του» του Όσκαρ Ουάιλντ.

3. Τι σημαίνει ευτυχία για εσάς;
Ευτυχία είναι κάτι που αισθανόμαστε, όταν μας προσπερνά. Ακριβώς επειδή βρίσκεται σε απλά πράγματα, αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε πλήρεις. Με αισιόδοξη στάση, σεβασμό και επικοινωνία, όλα τα καλά μπορεί να συμβούν. Λέω λοιπόν, όχι στον αρνητισμό, βλάπτει σοβαρά την ευτυχία!

4. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.
Το πρόσφατο βιβλίο μου, με τίτλο «Λέμον Πάι» είναι ένα μυθιστόρημα  δράσης, με ανατρεπτικό χιούμορ και πλοκή, εγκαινιάζοντας μια νέα σειρά με ήρωα τον ντετέκτιβ Στάθη Παντελιά. Είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, αρκετά δύσκολη για αστυνομικό μυθιστόρημα, αφού ο ήρωας βλέπει ένα κομμάτι μόνο της ιστορίας και πρέπει να δώσει την λύση χωρίς να αφήσει τίποτε στην τύχη. Μέχρι στιγμής έχω εισπράξει θετικές εντυπώσεις, και πιστεύω πως αυτός ο ήρωας θα αγαπηθεί αρκετά.

5. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο σε ένα βιβλίο;
Το εξώφυλλο είναι το φανταχτερό περιτύλιγμα. Είναι σημαντικό κομμάτι της βιβλιοπαραγωγής, και εκεί «ποντάρουν» οι εκδόσεις, ώστε να το προσέξει ο αναγνώστης. Τι γίνεται όμως, όταν το περιεχόμενο είναι φτωχό; Θα πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια, να αντιπροσωπεύει αυτό που είναι στην πραγματικότητα, διαφορετικά μπορεί να αποδειχθεί μπούμεραγκ για το ίδιο το βιβλίο. Προσωπικά, δίνω μεγάλη σημασία, ώστε να έχει άμεση σχέση με το περιεχόμενο.

6. Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να γινόταν κινηματογραφική ταινία και αν ναι ποιο θα ήταν αυτό;
Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση, και κυρίως επειδή είναι κάτι ανέφικτο, λόγω μικρής παραγωγής σε ταινίες στη χώρα μας, οπότε δεν μου επιτρέπεται να ονειροβατώ. Θ’ απαντήσω πως αγαπώ όλα τα βιβλία/παιδιά μου και τους δίνω ίσες ευκαιρίες. ‘Ετσι κι αλλιώς, έχουν όλα κινηματογραφικό στόρυ και ρυθμό.

7. Τι σημαίνει λογοτεχνική επιτυχία για εσάς;
Λογοτεχνική επιτυχία είναι να έρθει κάποιος, μετά από κάμποσα χρόνια, και να σου πει: «Τι υπέροχο βιβλίο ήταν αυτό που γράψατε!» Ας είναι ένας από τους λίγους αναγνώστες του, ας μην έχει πουλήσει το βιβλίο παρά ελάχιστα, το γεγονός ότι συνεχίζει να διαβάζεται έστω και χέρι με χέρι, μετά από χρόνια, αυτή είναι η επιτυχία του, η διαχρονικότητά του.

8. Τι σημαίνει για εσάς αστυνομική λογοτεχνία;
Η αστυνομική αφήγηση έχει σαφείς και δύσκολους κανόνες, που μπορούμε ενίοτε να τους παραβιάσουμε με γοητευτικό τρόπο. Χαρακτηρίζεται από σταδιακή κλιμάκωση της πλοκής, χρήση της λογικής, και οπωσδήποτε λύση/κάθαρση, για την επικράτηση του δίκαιου. Πρόκειται όμως για ένα παρεξηγημένο είδος, και σε αυτό φταίει η σύγχρονη τάση που συγχέει το αστυνομικό με το θρίλερ. Σ’ ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, δεν έχει νόημα να υπάρχουν αναφορές σε αιματηρές περιγραφές, για τη δημιουργία εντυπώσεων. Εάν ήταν έτσι, θα προτιμούσα να διαβάσω μια εφημερίδα. Η λογοτεχνία είναι αυτό που αποτελεί την λέξη, με δύο συνθετικά: Εάν δεν υπάρχει τέχνη, τότε δεν υπάρχει λόγος να γραφτεί κάτι.

9. Ποιο ταλέντο θα θέλατε να είχατε;
Οτιδήποτε έχει σχέση  με την τέχνη θα με ενδιέφερε, αλλά προτιμώ να μη σκέφτομαι ουτοπικά, είμαι ευχαριστημένη με αυτά που έχω. «Έκαστος στο είδος του»!

10. Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;
Η επόμενη δουλειά μου έρχεται οσονούπω, γιατί ανήκω στους τυχερούς συγγραφείς με αρκετά έργα στο συρτάρι, και θα είναι και αυτό ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Πάντως, θα ήθελα κάτι διαφορετικό, κάποιο άλλο είδος, και αυτό δουλεύω αυτή την εποχή.

+1. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας.
 Μια συμβουλή συνήθως δεν είναι ευπρόσδεκτη, γιατί εμπεριέχει τον κίνδυνο να είναι λάθος. Θα κάνω λοιπόν μια ευχή, την καλύτερη που μπορώ να ελπίζω για όλους: Ζωή με χαμόγελο, γιατί αυτή μας αξίζει, και ας έχουν φροντίσει κάποιοι να μας το σβήσουν! Οι δυνατοί άνθρωποι χαμογελούν! Ας είμαστε αισιόδοξοι και θα μπορέσουμε να κινήσουμε βουνά! Καλή τύχη σε όλους, αγαπημένοι μου φίλοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου