Κυριακή, 6 Μαΐου 2018

Βιβλιοπαρουσίαση: "To κορίτσι από τη Γερμανία" του Armando Lucas Correa


Δύο νεαρά κορίτσια. Δύο διαφορετικές ιστορίες στο πέρασμα των χρόνων και ένα τραγικό ιστορικό γεγονός.

1939
Η Νύχτα των Κρυστάλλων, που τα άλλαξε όλα… Ένα ταξίδι που δεν θα ξεχάσει κανένας από τους επιβάτες του Σεντ Λούις. Στους δρόμους του Βερολίνου ανεμίζουν κοκκινοασπρόμαυρες σημαίες. Οι Ναζί αναγκάζουν  τις εβραϊκές οικογένειες να φύγουν. Ο πατέρας της παλεύει να βρει ασφαλή τρόπο διαφυγής και η μικρή Χάνα μαζί με την οικογένειά της και πολλούς ακόμη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το μέρος που άλλοτε αισθάνονταν σπίτι. Τότε το ταξίδι με το ατμόπλοιο Σεντ Λούις για την Αβάνα τους δίνει μια αχνή ελπίδα ελευθερίας. Επάνω στο καράβι θα βιώσουν μια ανέμελη πολυτελή ζωή. Το Σεντ Λούις μεταφέρει 937 επιβάτες, τους οποίους η κυβέρνηση της Κούβας έχει υποσχεθεί να δεχτεί. Αλλά όταν το υπερωκεάνιο φτάνει στον προορισμό του, οι Κουβανοί αρνούνται την αποβίβασή τους. Η ζωή δείχνει το σκληρό της πρόσωπο στη Χάνα προκαλώντας την να αντέξει τις ραγδαίες, τραγικές εξελίξεις. Έτσι το πλοίο που κάποτε ήταν η σωτηρία τους τώρα φαντάζει ο αφανισμός τους. Δυστυχώς, όμως, τα όνειρά τους διαψευστήκαν αφού τελικά, μόνο σε 30 επιβάτες του υπερωκεάνιου επετράπη η αποβίβαση στην Αβάνα. Στους υπόλοιπους απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ και στον Καναδά και το πλοίο επέστρεψε στην Ευρώπη. Οι Εβραίοι επιβάτες του πλοίου μοιράστηκαν σε χώρες της  χώρες της Ευρώπης και μόνο οι 287 που έγιναν δεκτοί από τη Μεγάλη Βρετανία παρέμειναν ασφαλείς από τα δεινά του Παγκόσμιου Πολέμου. Οι υπόλοιποι εξολοθρεύτηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες από το ταξίδι του Σεντ Λούις προς την Κούβα και τα χαρούμενα πρόσωπα των επιβατών ή ρίχνοντας μια ματιά στα έγγραφα με τις υπογραφές τους, δεν μπορείς παρά να νιώσεις απέραντη θλίψη και θυμό.

2014
Η Άννα Ρόσεν ζει στη Νέα Υόρκη με τη μητέρα της, η οποία δεν μπορεί να συνέλθει από τον χαμό του συζύγου της, την 11η Σεπτεμβρίου. Στα δωδέκατα γενέθλιά της η Άννα παραλαμβάνει ένα παράξενο δέμα από την Κούβα από κάποια άγνωστη συγγενή της με το όνομα Χάνα. Το ταξίδι της Άννας στην Αβάνα μαζί με τη μητέρα της θα φέρει στο φως ένα μυστηριώδες παρελθόν με γεγονότα που όλοι ήθελαν να ξεχάσουν…
Δύο ιστορίες που διαδέχονται η μία την άλλη, ρίχνοντας φως σε μια ακόμα τραγική ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.


Ο Armando Lucas Correa, με είκοσι χρόνια εμπειρίας στα ισπανόφωνα ΜΜΕ, είναι βραβευμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας. Εργάζεται ως αρχισυντάκτης στο People en Espanol, το κορυφαίο σε πωλήσεις ισπανόφωνο περιοδικό των ΗΠΑ, ενώ του έχουν απονεμηθεί πλήθος τιμητικών διακρίσεων για εξέχουσες επιδόσεις από την Εθνική Ένωση Ισπανόφωνων Εκδόσεων και την Εταιρεία Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Η γιαγιά του, κόρη ισπανών μεταναστών, ήταν έγκυος τη μαμά του όταν το Σεντ Λούις έφτασε στην Αβάνα. Αυτό που συνέβη εκεί - και αφού το πλοίο έφυγε από το λιμάνι της Αβάνας - την έπληξε βαθιά, και ποτέ δεν κουράστηκε να του λέει καθ 'όλη τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, ότι για τα επόμενα εκατό χρόνια η Κούβα θα πληρώνει ακριβά για αυτό που είχε κάνει στους Εβραίους πρόσφυγες (όπως δήλωσε ο συγγραφέας σε συνέντευξή του).
Ένα πολύ συγκινητικό βιβλίο .Ένα συγκλονιστικό ιστορικό γεγονός της Νεότερης παγκόσμιας ιστορίας. Η νύχτα των Κρυστάλλων η μαζική εξολόθρευση των Εβραίων υπό το καθεστώς του Χίτλερ.

Ένα βιβλίο γεμάτο όνειρα, γεμάτο τρυφερότητα και τραγικότητα, μέσα από τα μάτια δύο μικρών κοριτσιών που καθηλώνουν με την αφήγηση τους και από την ιδιαίτερη πένα του συγγραφέα στο παρελθόν και στο παρόν αντίστοιχα δεμένα όλα σε ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου