Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

10 + 1 ερωτήσεις με την Ξένια Κούρτογλου


1. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο;
Έχω κάποιους πολύ αγαπημένους μου συγγραφείς στον χώρο της προσωπικής ανάπτυξης/ πνευματικότητας:  είναι η Louise Hay και ο Wayne Dyer.  Επίσης βρίσκω μεγάλο ενδιαφέρον στον Deepak Chopra.  Από εκεί και πέρα, δοκιμάζω και «πειραματίζομαι» και με πολλούς άλλους συγγραφείς σε αυτόν τον χώρο και κινούμαι πολύ σε οτιδήποτε ενθαρρύνει, εμπνέει έως και «προκαλεί» να σκεφτούμε διαφορετικά, να μάθουμε κάτι περισσότερο σχετικά με την εξέλιξή μας.

2. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
Να χάσω το κουράγιο μου, αυτό δεν θα το ήθελα με τίποτα.  Από την στιγμή που κατάλαβα πως τα εμπόδια και οι προκλήσεις είναι οι ευκαιρίες μου, ακόμα κι αν σκεφτώ πως όσο μεγαλύτερα τα εμπόδια, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η δύναμη και η πληρότητα να τα ξεπερνώ, το κουράγιο μου είναι το μόνο πράγμα στην ζωή που δεν θα ήθελα να χάσω.

3. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.
Είναι ένα βιβλίο που με απλό, ζωντανό και δομημένο τρόπο εξηγεί—μέσα από εμπειρία και πραγματικές ιστορίες—πώς μπορεί ο κάθε άνθρωπος να ξεκινήσει να βλέπει την ζωή του με διαφορετική οπτική, να πάρει περισσότερη ευθύνη της ζωής του στα χέρια του, να διευρύνει τους ορίζοντες και τις πρωτοβουλίες του και να διεκδικήσει τα όνειρά του.

4. Τι επιθυμείτε να μεταδώσετε στους αναγνώστες μέσα από το βιβλίο σας;
Πως η ευκαιρία τους είναι το κάθε λεπτό, την κάθε στιγμή, στο «τώρα»:  πως το παρελθόν έχει περάσει ανεπιστρεπτί και το μόνο που μπορεί να έχει από αυτό είναι η εμπειρία και το πολύτιμο μάθημα, και πως το μέλλον είναι κάτι που δεν έχει έρθει ακόμα, αλλά μπορεί να είναι σίγουρα καλύτερο αν το φροντίσουμε στο «τώρα» μέσα από την κατάλληλη δράση.

5. Η κρίση μας έχει κάνει καλύτερους ανθρώπους ή χειρότερους;
Πιστεύω συνολικά καλύτερους, τουλάχιστον ως γενική τάση.  Κι αυτό γιατί όταν τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, ο άνθρωπος αναπτύσσει νέες ικανότητες και χαράσσει νέους δρόμους, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται και σε μια πιο ικανή εκδοχή του εαυτού του.

6. Τι σημαίνει ευτυχία για εσάς;
Για μένα, η ευτυχία είναι συνυφασμένη με την πρόοδο και την εξέλιξη, σε συνδυασμό με ένα καλό «ισοζύγιο» θετικών προς αρνητικά συναισθήματα μέσα στην κάθε μέρα, και πάνω απ’ όλα εσωτερική ηρεμία και αίσθηση προσανατολισμού.

7. Ένα καλό βιβλίο χρειάζεται διαφήμιση για να γίνει best seller ή ακολουθεί μια αυτόνομη πορεία;
Οι παρουσιάσεις και η διαφήμιση είναι απαραίτητα για να γνωρίσει κάποιος το λανσάρισμα ενός βιβλίου.  Από εκεί και πέρα, οι πρώτοι ευχαριστημένοι αναγνώστες το αγοράζουν για δώρο, το προτείνουν σε άλλους και έτσι, «από στόμα σε στόμα» έρχεται η επιτυχία.

8. Ποια είναι η άποψή σας για την Ελλάδα του σήμερα;
Οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό κουρασμένοι, πιεσμένοι, και στενοχωρημένοι.  Αυτό που χρειάζονται είναι ένα όραμα μιας καλύτερης ζωής, μια επάνοδο σε ουσιαστικές ανθρώπινες αξίες, λίγο περισσότερη οπτική του «εμείς και του είμαι» παρά του «εγώ και του έχω».  

9. Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας επιτυχημένος άνθρωπος;
Κατ’ αρχήν να έχει βρεί τα «θέλω» του και τις αξίες του, έτσι ώστε να μπορεί μέσα από τις επιλογές του να ευθυγραμμίζεται με αυτές.  Είναι πολύ σπουδαίο επίσης ένας άνθρωπος να διατηρεί μέσα του τον ενθουσιασμό του παιδιού και την δίψα για νέα μάθηση, και να τολμά, να παίρνει πρωτοβουλίες, ακόμα κι αν ρισκάρει!

10. Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;
Μου έχουν ζητήσει ήδη να κάνω το βιβλίο μου αγγλικά, και ίσως αυτό να είναι ένα επόμενο βήμα.  Κι ακόμα, σκέφτομαι πολύ να γράψω κάτι σχετικά με την επιχειρηματικότητα και τους νέους, όλα αυτά όμως είναι ακόμα σκέψεις, δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πλάνο.

+1. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας.
Να ξεκινήσουν το ταξίδι «προς τα μέσα», να ανακαλύψουν σιγά-σιγά τον εαυτό τους και τα πραγματικά τους «θέλω».  Να μειώσουν στο ελάχιστο την απόδοση ευθυνών στους άλλους και στις καταστάσεις και να εστιάσουν στα χαρίσματα και στα προσόντα τους, γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουν τα δικά τους, μοναδικά χαρίσματα, αυτό είναι σίγουρο!  Να συνειδητοποιήσουν το δικαίωμα που έχουν στην ευτυχία τους και να την διεκδικήσουν, και να γίνουν οι ίδιοι πηγές χαράς για τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου