Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018

10 + 1 ερωτήσεις με τον Αντώνη Παυλίδη


1. Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και τη καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;
Δεν μου άλλαξε τίποτε. Άλλωστε δεν είμαι «επαγγελματίας» συγγραφέας. Έγραψα τη «Χαλαμονή» επειδή είχα κάτι να πω και να το μοιραστώ με τους άλλους ανθρώπους. Γι’ αυτό το λόγο ελπίζω να διαβάσουν το βιβλίο μου όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, να φτάσει το μήνυμά μου όσο μακρύτερα είναι δυνατόν. Αν κάτι άλλαξε είναι η συγκίνηση που βιώνω από τα πολλά μηνύματα πολλών διαφορετικών ανθρώπων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και επιθυμούν να με ευχαριστήσουν για τη χαρά και τη συγκίνηση που τους προσφέρω.

2. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο;
Δεν είναι ένας, ούτε ένα. Θα έλεγα περισσότερο ο Καζαντζάκης, ο Έλληνας της Ανθρωπότητας, που, κάνοντας συνεχώς κατάδυση στην παράδοση, έστελνε μηνύματα προς το μέλλον, πολλές δεκαετίες πρίν. Ακόμη, ο Παπαδιαμάντης, που,  σκάβοντας σε χωράφια μυστικά, βρήκε και μας χάρισε λέξεις και εικόνες υψηλής αισθητικής, που μας έκαναν και μας κάνουν να αισθανόμαστε «κάλλος και αγαλλίασιν άφατον».

3. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
Η τρομακτική αύξηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Όλα τα παγκόσμια κοινωνικά και άλλα προβλήματα, συνδέονται μ’ αυτά. Συνεπώς, ο σημαντικότερος αγώνας πάνω στον πλανήτη, είναι ο αγώνας των Δικαίων για την αναγνώριση και τελικά την αποτροπή αυτών των εγκλημάτων. 

4. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.
Η «Χαλαμονή» είναι το  έγκλημα που έχουν υποστεί οι Έλληνες του Πόντου αλλά και οι λοιποί χριστιανικοί λαοί της Ανατολής από τον ίδιο θύτη, κατά την ίδια περίοδο. Μέσα από την πορεία μιας οικογένειας, προσπάθησα να καταγράψω την αλήθεια αυτού του κατατρεγμένου λαού, που επανειλημμένα έχει χλευαστεί και προσβληθεί από άσχετους «επιστήμονες» και άλλους «ειδικούς». Επί  πλέον ήθελα να προσφέρω στον αναγνώστη ένα ταξίδι στην Ανατολή για να γνωρίσει καλύτερα τους ανθρώπους εκείνους. Ήθελα αυτό το ταξίδι να είναι μοναδικό, αλησμόνητο. Έτσι προσπάθησα να τον σεργιανίσω στα μαγικά τοπία, στα εξαίσιας ομορφιάς χωριά, που είναι κυριολεκτικά γαντζωμένα στις απότομες και καταπράσινες πλαγιές των ποντιακών ορέων, στα μοναδικά δημιουργήματα υπέροχων ανθρώπων, στα εκπληκτικά δάση οξιάς και ελάτων, στις αλησμόνητες γεύσεις της μνήμης, στην Κωνσταντινούπολη, στο Βόσπορο, το ομορφότερο μέρος του κόσμου. Τα μηνύματα που παίρνω καθημερινά, δείχνουν ότι μάλλον τα κατάφερα.

5. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο σε ένα βιβλίο;
Η επικοινωνία παίζει το ρόλο της στο μάρκετιγκ, για μένα πάντως σημασία έχει πρώτα το περιεχόμενο και τα μηνύματα που εκπέμπει. Το λέω αυτό επειδή κυκλοφορούν βιβλία με εντυπωσιακά εξώφυλλα, που κάνουν δεκάδες χιλιάδες πωλήσεις, χωρίς όμως να προσφέρουν τίποτε  ουσιαστικό.  Στη «Χαλαμονή» επιλέξαμε ως εξώφυλλο ένα πίνακα του Gjergi Kola, ενός Αλβανού ζωγράφου, που μη γνωρίζοντας τίποτε έφτασε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην Κοζάνη, γνωρίστηκε με πολλούς Πόντιους, συγκινήθηκε και εμπνεύστηκε από το δράμα των προγόνων τους και δημιούργησε μια σειρά έργων, μεταξύ των οποίων και αυτό. Σ’ αυτά τα δημιουργήματα αποτυπώνεται ο ρόλος της ανθρωπιάς πέρα από σύνορα, εθνικότητα και άλλες διαφορές.

6. Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να γινόταν κινηματογραφική ταινία ή ντοκιμαντέρ και αν ναι ποιο θα ήταν αυτό;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η «Χαλαμονή» έχει κινηματογραφική δομή, ιδιαίτερα με την τεχνική της αναδρομικής αφήγησης που έχω επιλέξει για να κρατώ συνεχώς τον αναγνώστη σε ένταση. Ασφαλώς και με συγκινεί η ιδέα μιας κινηματογραφικής «Χαλαμονής». Θα ήταν υπέροχο να βλέπεις εκείνο που οραματίστηκες να περνά σε μια άλλη μορφή, να παίρνει νέες διαστάσεις.

7. Πόσο δύσκολο είναι να συνδυαστούν τα επιστημονικά στοιχεία με την μυθοπλασία σε ένα βιβλίο;
Για μένα, που είμαι ιστορικός του ελληνισμού της Ανατολής, όλα προϋπήρχαν στο μυαλό μου και στην αρχή πίστευα ότι όλα θα ήταν εύκολα. Για να μεταλλάξεις όμως την ιστορία σε ταξίδι οι δυσκολίες είναι τεράστιες. Γράφοντας, διαπιστώνεις ότι η μυθοπλασία, ζυμωμένη με την ιστορική γνώση, δημιουργεί ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα. Κατά την πορεία της συγγραφής βιώνεις εμπειρίες πρωτόγνωρες. Όταν δυσκολεύεσαι να βρεις τις κατάλληλες λέξεις ζεις ένα μαρτύριο, ενώ όταν ρέει ο λόγος σου και αποτυπώνεις στο χαρτί εκείνα που θέλεις όπως τα θέλεις, βιώνεις την απόλυτη ευτυχία. Η επιθυμία σου δε να  ξαναδιαβάζεις συνέχεια το γραπτό σου, επιβεβαιώνει το ότι πέτυχες.

8. Τι θα θέλατε να αφήσει η «Χαλαμονή» στο μυαλό των αναγνωστών;
Την αλήθεια και το ταξίδι. Την ομορφιά των ανθρώπων και των τόπων. Το να μη λησμονούμε ποτέ ότι είμαστε παιδιά της Αντιγόνης και οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για τους κατατρεγμένους, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

9. Ποια είναι η άποψή σας για την Ελλάδα του σήμερα;
Η κρίση που βιώνουμε έφερε πολλά δεινά, διέλυσε όμως και πολλές αυταπάτες. Όλα θα πάνε καλύτερα γιατί μπορεί να έχουμε μικρό χώρο, έχουμε όμως τεράστιο χρόνο. Εκεί θα βρούμε τις απαντήσεις που θέλουμε. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πράξουμε το πρέπον, που είναι η στροφή στις ηθικές αξίες και στην παιδεία που μας αξίζει.

10. Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;
Δεν γνωρίζω. Υποψιάζομαι ότι, αν κάνω ένα τέτοιο βήμα, θα σχετίζεται με την απάντησή μου στο προηγούμενο ερώτημα.

+1. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας.
Καθένας μας είναι σημαντικός, γιατί είναι μοναδικός. Ας προσπαθούμε πάντα να διακρίνουμε την ομορφιά, την ποιότητα και την ανθρωπιά. Έτσι ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος. Ας τον κάνουμε λοιπόν καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου