Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018

10 + 1 ερωτήσεις με τον Γιάννη Καλπούζο1. Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και τη καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;
Μέσα από τη γραφή ανακαλύπτω πρώτα τον εαυτό μου. Είναι ένας δρόμος προς την αυτογνωσία και τη γνώση του κόσμου. Παρατηρώ, στοχάζομαι, πασχίζω να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Όσον αφορά την καθημερινότητά μου, πλέον η γραφή την καθορίζει σχεδόν ολοκληρωτικά. Πολλές ώρες δουλειάς, ελάχιστος ελεύθερος χρόνος. Όμως αυτό είναι το μεράκι μου.

2. Τι σημαίνει για εσάς η ποίηση και τι το διήγημα/μυθιστόρημα;
Όλα είναι λόγος. Σημασία έχει το περιεχόμενο. Ο συμπυκνωμένος λόγος της ποίησης ή του διηγήματος απαιτεί συνοδοιπόρους από την πλευρά των αναγνωστών με ιδιαίτερα ακονισμένες κεραίες. Το μυθιστόρημα εμπεριέχει την περιπλάνηση, το ταξίδι, τον μύθο που από την εποχή του Ομήρου γοητεύει τον άνθρωπο.

3. Αν μπορούσατε να ταξιδέψετε μέσα στο χρόνο, σε ποια περίοδο της ελληνικής ιστορίας θα θέλατε να είναι αυτό το ταξίδι;
Σε όλες τις περιόδους, βήμα το βήμα, προκειμένου να γνωρίσω με τι υλικά έχουμε πλασθεί οι σημερινοί Έλληνες αλλά και ο άνθρωπος γενικότερα. Αυτό προσπαθώ να πετύχω και μέσα από τα μυθιστορήματά μου. Όσο πιο άγνωστη είναι μια εποχή, τόσο πιο μεγάλη είναι η πρόκληση. Εάν είχα μία επιλογή, θα ήθελα να μεταφερθώ στα χρόνια των Πελασγών, όταν εμφανίζονται οι Έλληνες.

4. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.
H μυθοπλασία του βιβλίου εξελίσσεται από το 1917 μέχρι το 1929 με κέντρο τα Γιάννενα. Ο κεντρικός ήρωας, ο Ζώτος, αναγκάζεται να μεταναστεύσει από το χωριό του και προσπαθεί να ξεχάσει έναν φόνο, μια αυτοκτονία και όσα φημολογούνται για τη μάνα του. Δυσκολεύεται να βρει δουλειά και να βιοποριστεί, καταριέται τη μοίρα του και διαμένει σε τρώγλες. Ωστόσο, δε λείπουν τα ευτράπελα περιστατικά στις εξορμήσεις του με τον βλάχικης καταγωγής φίλο του Βιργίλη. Μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ξεπροβάλει ο έρωτας, ο οποίος θα τον οδηγήσει σε απρόσμενες καταστάσεις. Έρχεται και ο πόλεμος της Μικράς Ασίας να αναδείξει ακόμη ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο καιροφυλακτεί όπως η οχιά την ώρα που η ζωή του φαίνεται να κινείται σε γαλήνιους δρόμους. Συμπαραστάτη στην πορεία του έχει τον σοφό μα και αινιγματικό βαρκάρη σιορ Δονάτο, ενώ κακοί δαίμονες αποδεικνύονται ο τυχοδιώκτης παπα-Λέρας, ένα επηρμένο πλουσιόπαιδο και ο διαβολικός εμπειρικός γιατρός Μαργαζής. Σημαντικό ρόλο παίζει και μια γυναίκα αράχνη, με μάτια ωσάν σε κατάνυξη προσευχής αλλά και φλεγόμενους δαίμονες εντός τους.
Από την άλλη μεριά της ζυγαριάς της ζωής του Ζώτου στέκεται η Τουρκογιαννιώτισσα Χαβαή, η οποία θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με την οικογένειά της και όλη τη μουσουλμανική κοινότητα ώστε να βιώσει το ζευγάρι τον έρωτά του. Θα επαναστατήσει απέναντι σε όσους εναντιώνονται στα σχέδιά της; Μπορεί να ξεφύγει από τη φυλή, τη θρησκεία και το γινάτι της ζήλιας που τη διακατέχει;
Το μυθιστόρημα καταπιάνεται, μέσα από τη δράση των ηρώων και τα συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα αυτής της εποχής, με ποικίλα κοινωνικά, διαχρονικά και πανανθρώπινα ζητήματα. Ενδεικτικά αναφέρω τη συνύπαρξη, τις τόσες εκφάνσεις της ψυχής, το αγρίμι που κρύβουμε εντός μας και μπορεί να μας μετατρέψει στον πόλεμο σε ανδρείους ή σε σιχαμερούς και το ποιος δικαιούται να ονομάζεται Έλληνας. Ειδική μνεία γίνεται για το γινάτι. Η ξεροκεφαλιά, ο θυμός και η αντεκδίκηση και από την άλλη το γόνιμο πείσμα με το οποίο καταφέρνει κανείς να πετύχει ό,τι βάζει στόχο.

5. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο σε ένα βιβλίο;
Όσο είναι και ο ρόλος του. Να προσελκύσει, δηλαδή, το πρώτο βλέμμα του αναγνώστη και να διαβάσει καταρχάς το οπισθόφυλλο και στη συνέχεια το βιβλίο.

6. Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να γινόταν κινηματογραφική ταινία και αν ναι ποιο θα ήταν αυτό;
Ήδη δρομολογείται και ελπίζω να έχει ευτυχή κατάληξη η μεταφορά του «Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου» στη μεγάλη και στη μικρή οθόνη. Προβλέπεται να ακολουθήσει το «Ιμαρέτ». Αναμένω κι εγώ με αγωνία να δω το αποτέλεσμα. Αυτό το ζύμωμα της τέχνης της λογοτεχνίας με τον κινηματογράφο αποτελεί για μένα δημιουργική πρόκληση και πρόσκληση για κάθε έργο μου. Ακόμη και η μεταφορά της ποιητικής συλλογής μου «Έρωτας νυν και αεί».

7. Τι σημαίνει λογοτεχνική επιτυχία για εσάς;
Η αποδοχή των βιβλίων μου από τους αναγνώστες. Όλοι οι συγγραφείς γράφουμε για να διαβαστούν τα κείμενά μας από όσους γίνεται περισσότερους. Ποιοι και γιατί τα διαβάζουν, τι αποκομίζουν και πώς τα προσεγγίζουν αφορά τον καθένα ξεχωριστά. Σε κάθε περίπτωση, για να υπάρχουν καλά βιβλία πρέπει να υπάρχουν και καλοί αναγνώστες.

8. Πόσο δύσκολο είναι να συνδυαστεί μυθοπλασία και ιστορικά γεγονότα σε ένα βιβλίο;
Είναι ένας πόλεμος με πάμπολλες μάχες. Τα πραγματολογικά στοιχεία πρέπει να εντάσσονται στη δράση των ηρώων και να μην παραθέτονται απλώς ως πληροφορίες. Απαιτείται σκληρή δουλειά, εμπειρία και η νοητική μεταφορά του συγγραφέα στη χρονική περίοδο όπου διαδραματίζεται η εκάστοτε μυθοπλασία του. Να αισθάνεται ότι ζει εκεί. Να ζει για μήνες και χρόνια σε μια παράπλευρη πραγματικότητα σε σχέση με το σήμερα.

9. Τι σημαίνουν για εσάς τα Ιωάννινα;
Μέρος του γενέθλιου-ομφάλιου τόπου της Ηπείρου. Η πόλη των θρύλων και της μυστηριακής γοητείας, όπως σημειώνω και στο οπισθόφυλλο στο «γινάτι-Ο σοφός της λίμνης». Τόπος με προσωπικές μνήμες που με σημάδεψαν και συνεχίζουν να με σημαδεύουν, ομορφαίνοντας τη ζωή μου.

10. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας.
Να ανακαλύπτουν, πέρα από το προφανές, και όσα κρύβονται κάτω από τον ιστό της μυθοπλασίας. Επίσης να αναζητούν τον ρυθμό του κειμένου, ώστε να συμπορεύονται με τους ήρωες και τον αφηγητή σαν να ακούνε τον παραμυθά παππού τους να τους διηγείται. Όσον για την ευχή: Ν’ ακούω καλά τ’ όνομά σας! Να το ακούνε όσοι τους αγαπάνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου