Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018

10 + 1 ερωτήσεις με την Πέρσα Κουμούτση


1.      Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και την καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;
Η λογοτεχνία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπω και διαχειρίζομαι την καθημερινότητά μου. Βέβαια, η αληθινή ζωή απέχει πολύ από την ψευδαίσθηση που σου παρέχει η λογοτεχνία. Εντούτοις, μέσα από την ψευδαίσθηση συχνά αντιλαμβανόμαστε καλύτερα αυτό που μας συμβαίνει στην πραγματικότητα. Γενικότερα, η λογοτεχνία είναι ένας εξιδανικευμένος κόσμος,  μια ουτοπία που όμως απηχεί την πραγματικότητα με έναν παράδοξο τρόπο.

2.      Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο;
Είναι αρκετοί κι όλοι ανήκουν σε παλαιότερες γενιές. Αλλά αφού πρέπει να επιλέξω ένα μόνο, τότε θα σας έλεγα ότι η Μεταμόρφωση του Κάφκα είναι από τα πιο συγκλονιστικά έργα που έχω διαβάσει. Ένα βιβλίο που δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη κατά τη γνώμη μου.

 3.      Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
Η απώλεια σε όλες τις μορφές και τις διαστάσεις της.

4.      Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.
Το βιβλίο μου Αλεξανδρινές φωνές στην οδό Λέψιους (εκδόσεις Μεταίχμιο) είναι ένα βιβλίο για την αδυναμία του ανθρώπου να ξεπεράσει τα όριά του, να σπάσει τις αλυσίδες που τον δένουν ή τον παγιδεύουν σε μια ανούσια κι αδιάφορη ζωή. Αλλά είναι επίσης και ένα βιβλίο για τον Χρόνο που αλλοιώνει τα πάντα, για τον έρωτα και τη δύναμη που ασκεί πάνω μας, αλλά και για τον λόγο ύπαρξής του στις ζωές μας. Διαδραματίζεται στην Αλεξάνδρεια κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του Καβάφη και κατά κάποιον τρόπο διαπνέεται από τη σκέψη και τη φιλοσοφία του, έτσι όπως αναδύεται ή φανερώνεται στην ποίησή του. Γι’ αυτό και αρκετοί από τους χαρακτήρες είναι εμπνευσμένοι από τους στίχους του. Εντούτοις, η πόλη και η εποχή είναι μόλις η αφορμή για να αφηγηθώ την ιστορία μου, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, ενώ ο ίδιος ο ποιητής αναφέρεται μόνο στην αρχή και στο τέλος της ιστορίας. Οι άνθρωποι γύρω του είναι οι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματός μου. Άνθρωποι, που όπως και εκείνος, έζησαν σε έναν τόπο που επηρέασε την ψυχοσύνθεση και τις ενέργειές τους, την πορεία τους στη ζωή, τις επιλογές τους. 

5.      Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο σε ένα βιβλίο;
Ζούμε σε μια εποχή όπου η εικόνα παίζει σημαίνοντα ρόλο σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της κοινωνικής μας ζωής. Η εικόνα είναι κυρίαρχη παντού. Το εξώφυλλο ενός βιβλίου είναι επομένως σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία του. Είναι ο καθρέφτης του, αφού προϊδεάζει τον αναγνώστη για το τι πρόκειται να διαβάσει. Αποτελεί δηλαδή την πρώτη εντύπωση που σχηματίζουμε για το βιβλίο.  Ή θα προσελκύσει και θα «παροτρύνει» τον αναγνώστη να το επιλέξει ή θα τον αποτρέψει ακόμα κι απ’ το να το ξεφυλλίσει. Βιβλία με ωραίο περιεχόμενο συχνά «παραγκωνίζονται» εξαιτίας ενός «κακού» εξωφύλλου.

6.      Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να γινόταν κινηματογραφική ταινία και αν ναι ποιο θα ήταν αυτό;
Κάθε συγγραφέας ονειρεύεται κάποιο από τα βιβλία του να μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Δυσκολεύομαι να επιλέξω, διότι όλα είναι ατμοσφαιρικά και εμπεριέχουν ωραίες εικόνες των τόπων που περιγράφω. 

7.      Τι σημαίνει λογοτεχνική επιτυχία για εσάς;
Όταν τα βιβλία σου αγγίζουν ή ακόμα περισσότερο επηρεάσουν, έστω σε κάποιον βαθμό, τις ζωές των αναγνωστών σου, όταν αφήνουν κάτι στις συνειδήσεις τους, ή ακόμα περισσότερο όταν τους βοηθούν να αντιληφθούν κάποιες αλήθειες. Κάποτε μια αναγνώστρια μου έγραψε ότι ένα από τα βιβλία μου της άλλαξε τη ζωή, όχι μόνο κατάφερε να τη «βγάλει» από μια περίοδο βαριάς δυσθυμίας, αλλά της εμφύσησε πίστη στη ζωή και αισιοδοξία. Αυτό για μένα ήταν καθοριστικό και με βοήθησε να συνεχίσω.

8.      Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας και ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να συγγράψετε ένα βιβλίο σας;
Πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι το οτιδήποτε. Ένας στίχος, μια εικόνα, μια σκέψη, μια ιδέα. Όλα αυτά με έχουν βοηθήσει κατά καιρούς και με έχουν «τροφοδοτήσει» με ιδέες και έμπνευση. Όσο για το μέρος όπου γράφω είναι συνήθως ο προσωπικός μου χώρος, η γωνιά εκείνη του σπιτιού όπου διαβάζω και εργάζομαι. 

9.      Ποια είναι η άποψή σας για την Ελλάδα του σήμερα;
Η Ελλάδα του σήμερα θα ήταν διαφορετική αν επιτέλους αλλάζαμε νοοτροπία ή καλύτερα τη στάση μας απέναντι σε θέματα  αναξιοκρατίας και κοινωνικής αδικίας. Αν γινόμασταν πιο αυστηροί απέναντι σε εκείνους που εξακολουθούν να συμπεριφέρονται προκλητικά και να «εκτρέφουν»  ή να συντηρούν τέτοια φαινόμενα. 

10.  Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;
Έχω αρκετά θέματα κατά νου. Όμως επιτρέψτε μου να μη σας τα αποκαλύψω ακόμη. Θέλω να είμαι βέβαιη πριν σας τα αναγγείλω.

+1. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας.
Θέλω να ευχηθώ να έχουν δύναμη και διαύγεια. Να είναι πάντα υποψιασμένοι και να μη δέχονται παθητικά ό,τι τους προσφέρεται στα media, ή ακόμα περισσότερο στα μέσα μαζικής/κοινωνικής δικτύωσης. Ή τουλάχιστον να μην περιορίζονται σε αυτά όταν αναζητούν την αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου