Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018

10 + 1 ερωτήσεις με την Βασιλική Μουργελά


1. Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και την καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;
Πρόσθεσε μια όμορφη πινελιά στον πίνακα της ζωής μου.Κάνω τα ίδια πράγματα που έκανα πάντα, απλά τώρα τα κάνω με μεγαλύτερη ευχαρίστηση,γιατί ασχολούμαι με κάτι που αγαπώ πολύ.

2. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ούτε συγγραφέα ούτε βιβλίο .Ο κάθε συγγραφέας και το κάθε βιβλίο πάντα μου δίνουν κάτι ξεχωριστό και μοναδικό .Μονάχα στην ποίηση μπορώ να σας πω πως αγαπώ τον Κων/νο Καβάφη. Με κέρδισε από την πρώτη στιγμή που διάβασα ποιήματά του.

3. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
Μήπως ξυπνήσω  μια μέρα και έχουν εξαφανιστεί τα χαμόγελα των παιδιών.

4. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας παιδικό βιβλίο « Τι γυρεύουν οι ποντικοί στο παλάτι »
Εκεί υπάρχει μια διαφορετική πριγκίπισσα από αυτές που έχουμε συνηθίσει να συναντάμε στα παραμύθια. Έχει πλούσιο εσωτερικό κόσμο χωρίς να εντυπωσιάζει με την εξωτερική της εμφάνιση.
Τι σας ώθησε στην δημιουργία αυτής της ξεχωριστής πριγκίπισσας ;
Με θυμώνει να βλέπω ανθρώπους να μπαίνουν στο περιθώριο διότι δεν τους βοηθάει πολύ η εξωτερική τους εμφάνιση . Και επειδή το συνάντησα αυτό να συμβαίνει και σε κύκλους  παιδιών δυστυχώς, σκαρφίστηκα τούτο το παραμύθι. Η ομορφιά των ανθρώπων κρύβεται στην ψυχή και πουθενά αλλού .

5. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο και εικονογράφηση σε ένα παιδικό βιβλίο;
Σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο γιατί τα παιδιά ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες θέλουν όμορφες εικόνες .Είναι το ιδανικό το κείμενο να συμβαδίζει με την εικονογράφηση.

6. Τα βιβλία σας τα παρουσιάζετε στα παιδιά με έντονο το στοιχείο της διάδρασης, δημιουργείτε ακόμα και παιδικές παραστάσεις στις παρουσιάσεις των βιβλίων σας. Πόσο σημαντικό πιστεύεται πως είναι αυτό για τους μικρούς σας αναγνώστες ;

Με τη φίλη Μάρω Παππά, επίσης συγγραφέα παιδικών βιβλίων, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την ομάδα μας “και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα" και παρουσιάζουμε στα παιδιά τα παραμύθια μας διαδραστικά και θεατρικά, γιατί πιστεύουμε πως αυτό τα βοηθάει να κατανοήσουν καλύτερα τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε μέσα απ' τα βιβλία μας και ταυτόχρονα διασκεδάζουν. 

7. Τι σημαίνει λογοτεχνική επιτυχία για εσάς;
Να μπορεί αυτός που γράφει να μιλήσει στην ψυχή του αναγνώστη .

8. Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας και ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να συγγράψετε ένα βιβλίο σας;
Πηγή έμπνευσης μπορεί να αποτελέσει μια στιγμή, ένα πρόσωπο, ένα τοπίο, μια κατάσταση.Προτιμώ να γράφω όταν βρίσκομαι κοντά στη φύση . Είτε στο βουνό είτε στη θάλασσα.

9. Ποια είναι η άποψή σας για την Ελλάδα του σήμερα;
Υπάρχουν πολλά πράγματα που με πληγώνουν , με ενοχλούν και μερικές φορές με εξοργίζουν .Όμως επειδή πιστεύω στη δύναμη που έχουμε μέσα μας σαν λαός και επειδή οφείλουμε στα παιδιά μας να τους γνωρίσουμε μια Ελλάδα που τους αξίζει, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας ,αφήνοντας στην άκρη τα προσωπικά συμφέροντα θα καταφέρουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να ξανά χαμογελάσουμε όλοι.

10. Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;
Μέσα στο 2018 περιμένω με χαρά να εκδοθούν το επόμενο παραμύθι μου και η πρώτη μου ποιητική συλλογή από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.


+1 Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας.
Εύχομαι σε όλους να σκέφτονται θετικά και να κυνηγούν τα όνειρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου