Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018

"Άρωμα ρεζεντάς" της Ρούλα Σαμαϊλίδου (Βιβλιοπαρουσίαση)


Ζωές γεμάτες ανατροπές μέσα στη δίνη σημαντικών ιστορικών γεγονότων. 
Τρεις γενιές γυναικών που θα παραδοθούν στον έρωτα ή θα μάθουν να αγαπούν. 
Η Άννα από τη φτωχική ζωή στις καλύβες των ξυλοκόπων θα βρεθεί στα σαλόνια του Γιαν φον Ντούσεκ, συμβούλου του Αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ.
Η Γκιζέλα θα περιπλανηθεί στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου δίπλα στον άντρα της, τον Χρήστο, γιο φουστανελά από τη Λακωνία, σπουδαγμένο στο Παρίσι, με μόνη φιλοδοξία να είναι ένας γιατρός που θα προσφέρει στον άνθρωπο έστω και χωρίς αμοιβή.
Η Βαλεντίνη, διψασμένη για ζωή, θα βιώσει τον πρώτο έρωτα, τον συμβιβασμό του γάμου και τον πειρασμό του απαγορευμένου γιατί η μοίρα την έχει διαλέξει να είναι ο κρίκος για να δέσει το κενό που άφησαν οι στάχτες του πολέμου.Ένα τανγκό με άρωμα ρεζεντάς θα φέρει το ποθητό αποτέλεσμα;

Ένα γοητευτικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει τις στιγμές και τα γεγονότα που καθόρισαν τις ζωές των ανθρώπων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη του 20ού αιώνα.
Τρείς γυναίκες, τρείς γενιές. Γιαγιά, μάνα, κόρη. Άννα, Γκιζέλα, Βαλεντίνη.Σε διαφορετικές εποχές η καθεμιά, έζησε την δικιά της ζωή με όνειρα και ελπίδες.Η ιστορία τους εκτυλίσσεται μέσα από τις διηγήσεις της κόρης, η οποία είναι υπαρκτό πρόσωπο. Ξεκινάει η ιστορία περίπου το 1880 από τα σαλόνια της Αυστρίας, θα συνεχιστεί στα χρόνια της Κατοχής & του Εμφυλίου και θα φτάσει σε μια εποχή που η Ελλάδα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της.
Το "Άρωμα ρεζεντάς" είναι ένα οδοιπορικό ανθρώπινων ψυχών στο χρόνο που αναβλύζει αρώματα αγάπης, φιλίας, μαγείας και πόνου. Είναι ένα ταξίδι ,ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων και αφήνεσαι στα ορμητικά νερά του. Γνωρίζεις την γιαγιά Άννα που από την καλύβα που ζούσε, γνωρίστηκε με τον Αντόν και έζησε μια άλλη ζωή, την κόρη της Γκιζέλα και την εγγόνα της, την Βαλεντίνη η οποία μας διηγείται αχόρταγα τα γεγονότα που στιγμάτισαν τη ζωή τους. 

Η πένα της κας Σαμαϊλίδου σύγχρονη, απλή, έντονη, σαγηνευτική και παράλληλα πολύ ρομαντική. Η αφήγησή της καταφέρνει να σε μαγνητίσει, χωρίς υπερβολές και εξάρσεις. Η χρήση της κουλτούρας και των πατροπαράδοτων εθίμων της κάθε περιοχής που εξελίσσεται η ιστορία, προσφέρει στο κείμενο μουσικότητα μα και χάρη, ζεστασιά, θαλπωρή, αμεσότητα, ντομπροσύνη. Άρτια δεμένη ιστορία, απλά υπέροχη και με πλήθος ανατροπών που ξαφνιάζουν και σε αιφνιδιάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου