Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

Αν μ' άφηνες τη λέξη να σου μάθω - Μπουραντάς Δημήτρης (Βιβλιοπαρουσίαση)


Όπως και στο πρώτο μου μυθιστόρημα, το '"Ολα σου τα' μαθα, μα ξέχασα μια λέξη", έτσι και σε τούτη τη συνέχειά του, το νόημα για μένα είναι να αποτελέσει έναν καθρέφτη για να δούμε πιο ξεκάθαρα τον εαυτό μας και τους θεμελιώδεις κοινωνικούς ρόλους που έχουμε ως σύντροφοι, γονείς, εργαζόμενοι και πολίτες. Να μας δώσει ιδέες -ή έστω και μόνο μία- για να κάνουμε σωστές επιλογές και να ζήσουμε όσο γίνεται καλύτερα και πιο πλούσια τη μία και μικρής διάρκειας ζωής μας σε μια κοινωνία συνοχής και ευημερίας, σε μια πατρίδα που αξίζει σε μας και στα παιδιά μας. Για να δώσουμε, δηλαδή, ζωή στα χρόνια μας. Εύχομαι ολόψυχα αυτό να συμβεί σε σας και σ' αυτούς που αγαπάτε.
Ο Δημήτρης Μπουραντάς μας πρωτοσυστήθηκε λογοτεχνικά με το βιβλίο του «Όλα σου τα ‘μαθα, μα ξέχασα μια λέξη» με το οποίο απέσπασε στην πρώτη κιόλας λογοτεχνική του απόπειρα το βραβείο αναγνωστών ΕΚΕΒΙ-ΕΡΤ το 2008, αποτελώντας την απόδειξη ότι οι Έλληνες αναγνώστες διψούν για ένα κείμενο πρωτότυπο, μεστό, με βαθιά γνώση της ζωής και ταυτόχρονα για μηνύματα που του εμπνέουν αισιοδοξία και αποτελούν οδηγοί για να βγουν απ’ το τέλμα των χαλεπών καιρών.
Πέρα από τα εκφραστικά μέσα του βιβλίου που τα διακρίνει η αμεσότητα, η στιβαρότητα και η καθαρότητα μιας γλώσσας δίχως τεχνάσματα ωραιοποίησης, εξαιρετικοί είναι οι διάλογοι, που μοιάζουν με διαλόγους σωκρατικούς μέσα από τους οποίους κάθε φορά εκμαιεύεται αβίαστα ένα καίριο μήνυμα. 
Το "Αν μ’ άφηνες τη λέξη να σου μάθω" του Δ. Μπουραντά καλεί τον αναγνώστη να ζήσει μια περιπέτεια, με χαρακτηριστική  την αριστοτελική ηθική. Η φιλοσοφία του βιβλίου στηρίζεται σε άξονες, διαπερνώντας διαχρονικά την ελληνική σκέψη και φιλοσοφία από την αρχαιότητα εώς σήμερα. Είναι  πραγματικά μαγικό το δέσιμο της αρχαίας Ελλάδας με την εποχή μας που γίνεται μέσα από το όνειρο του καθηγητή Αλεξίου. Και είναι εμπνευσμένη η παρουσίαση της πορείας μιας ολόκληρης χώρας παράλληλα με την πορεία της ζωής των βασικών ηρώων. Προσωπικές αξίες, ηθική, υπαρξισμός, αγάπη, ύβρις, μετάνοια, συγχώρεση, κρίση αξιών, τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και σε ατομικό...πολλά τα θέματα που διαπραγματεύεται ο συγγραφέας. Η αναζήτηση μίας νέας αρχής δεν μπορεί να γίνει  παρά μόνο μετά την ουσιαστική μετάνοια, τη συγχώρεση και τη δημιουργία ενός νέου ηθικού υπόβαθρου. Ένα βιβλίο που δεν μας μαθαίνει μόνο να λέμε ευχαριστώ, να  ζητάμε συγχώρεση  και να αγαπάμε αλλά μας βοηθά ουσιαστικά να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είμαστε πραγματικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου