Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018

Ο λαβύρινθος των πνευμάτων (Βιβλιοπαρουσίαση)

   

Στη Βαρκελώνη, στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ο Ντανιέλ Σεμπέρε δεν είναι πια εκείνο το αγόρι που η ζωή του θα άλλαζε μέσα στους διαδρόμους του Κοιμητηρίου των Λησμονημένων Βιβλίων. Το μυστήριο του θανάτου της μητέρας του, της Ισαβέλας, έχει ανοίξει στην ψυχή του μιαν άβυσσο, από την οποία προσπαθούν να τον σώσουν η σύζυγός του Μπέα και ο πιστός του φίλος Φερμίν. Και πάνω που ο Ντανιέλ πιστεύει πως απέχει μόλις ένα βήμα από τη λύση του αινίγματος, μια συνωμοσία με ρίζες πολύ πιο βαθιές και σκοτεινές απ’ ό,τι θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί, απλώνει τα δίχτυα της ξεκινώντας από τη ρίζα του Καθεστώτος. Τότε ακριβώς εμφανίζεται η Αλίθια Γκρις, ένα πλάσμα γεννημένο απ’ τις σκιές του πολέμου, για να τους οδηγήσει στην καρδιά του σκότους, αποκαλύπτοντας τη σκοτεινή ιστορία της οικογένειας… αν και με τρομερό τίμημα.

Ο μάγος της ισπανικής λογοτεχνίας, Κάρλος Λουίθ Θαφόν, με όχημα τη σαγηνευτική, καθηλωτική γραφή του, μεταφέρει τους αναγνώστες στην ατμοσφαιρική Βαρκελώνη, τους ξεναγεί στους γεμάτο μυστήριο δρόμους, στις σκοτεινές πλατείες και στα υπέροχα κτίσματά της και βέβαια στο «θρυλικό» βιβλιοπωλείο «Σεμπέρε και Υιοι» στην οδό Σάντα Άνα, το οποίο περνάει από πατέρα σε γιο. Χωρίς βέβαια να παραλείπει τις καίριες επισκέψεις στο Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, αλλά και την περιπλάνηση στον γοητευτικό κόσμο της λογοτεχνίας, μέσα από πλήθος σκέψεών του, κάτι που εξάλλου αποτελεί και τον κεντρικό άξονα όλων των βιβλίων. Οι αναγνώστες προσκαλούνται σε ένα πολλαπλό ταξίδι γεμάτο μυστήριο, πάθος, έρωτα, δολοπλοκίες, παρασκήνιο, κατασκοπεία, προδοσία, εκδίκηση.

Μετά τη «Σκιά του Ανέμου», το «Παιχνίδι του Αγγέλου» και τον «Αιχμάλωτο του Ουρανού» ο Κάρλος Ρουίθ Θαφόν υπογράφει το τέλος της λογοτεχνικής σειράς που τον έκανε γνωστό και αγαπητό σε όλον τον κόσμο με το «Ο λαβύρινθος των πνευμάτων».
Βρισκόμαστε στη μετεμφυλιακή Ισπανία, στα χρόνια του Φράνκο. Οι ήρωες που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε απ’ τις προηγούμενες διαδρομές του έχουν μεγαλώσει και ζουν μια ζωή που εκ πρώτης όψεως φαντάζει ήρεμη σε μία Ισπανία  που  η πολιτική διαφθορά υπό την ηγεσία του Φράνκο είναι γεγονός, ο φόβος επίσης και τίποτα δεν φαίνεται να ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα σε μια Βαρκελώνη σκιώδη και σιωπηλή. Όλα θα αλλάξουν με την εξαφάνιση ενός υπουργού του καθεστώτος Φράνκο στη Μαδρίτη, και τις έρευνες που ακολουθούν. Το κλειδί της υπόθεσης κρύβεται στο παρελθόν, στα χρόνια των μεγάλων διώξεων, και στα μπουντρούμια του κάστρου Μοντζουίκ, που δεσπόζει πάνω από τη Βαρκελώνη. Με τρόπο αριστοτεχνικό, για άλλη μια φορά, ο Θαφόν χτίζει το λαβύρινθό του και μας παρασύρει με την πλοκή του. Οι ήρωες που γνωρίζουμε ήδη αλληλεπιδρούν με τα νέα πρόσωπα, τα οποία αποκτούν σάρκα και οστά, γίνονται άνθρωποι με πάθη, συνήθειες, παρελθόν, επιθυμίες κι αδυναμίες. Με γλώσσα αρκετά γλαφυρή  ο συγγραφέας κατορθώνει να αναδείξει τους ήρωές του και μας δίνει μια εκπληκτική ιστορία.. Παρά τον όγκο του το βιβλίο διαβάζεται άνετα και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Αναμφισβήτητα ο Θαφόν ξέρει να διηγείται ιστορίες και κυρίως να εμπλέκει τον αναγνώστη που αισθάνεται μέρος τους. Ένα μυθιστόρημα που είναι ταυτόχρονα μυστηρίου, ερωτικό αλλά και βαθιά πολιτικό. Ένα μυθιστόρημα που μας μιλάει για το πώς μερικοί άνθρωποι αφήνονται να τους παρασύρει το μίσος και να γίνουν τέρατα, ενώ άλλοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, παραμένοντας δίκαιοι. 

Ο ΚΑΡΛΟΣ ΡΟΥΙΘ ΘΑΦΟΝ είναι ένας από τους πλέον διαβασμένους και αναγνωρισμένους συγγραφείς σε όλο τον κόσμο. Γεννημένος στη Βαρκελώνη, ξεκίνησε τη λογοτεχνική του καριέρα το 1993 με το εφηβικό μυθιστόρημα El principe de la niebla (Βραβείο Edeb?) και ακολούθησαν τα El palacio de la medianoche, Las luces de Septiembre (συγκεντρωμένα σε έναν τόμο ως La trilogia de la niebla) και το Marina. Το 2001 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα για ενηλίκους, "Η σκιά του ανέμου", το οποίο πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε διεθνές λογοτεχνικό φαινόμενο και θεωρείται, μετά τον "Δον Κιχώτη", το πιο πετυχημένο μυθιστόρημα στην εκδοτική ιστορία της Ισπανίας. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες, έχουν τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και έχουν πουλήσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια αντίτυπα στις πέντε ηπείρους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου