Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018

10 + 1 ερωτήσεις με την Άννα Λάμπρου


1. Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και τη καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;
Ασφαλώς. Αφάνταστα. Όταν κανείς φτάσει σε μια ηλικία που αποσύρεται από την αγορά εργασίας είναι φυσικό να θέλει με κάτι να καταπιαστεί. Κάτι που πάντοτε επιθυμούσε και δεν εύρισκε το χρόνο. ‘Όταν η επιθυμία πραγματοποιηθεί σίγουρα σου προσφέρει χαρά.  Είναι γεγονός πως η συγγραφή μου μου άλλαξε την καθημερινότητά μου. Γράφω καθημερινώς περίπου τρεις ώρες και νοιώθω πολύ ευχαριστημένη.

2. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο;
 Δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ένας μόνο. Μερικοί από τους αγαπημένους μου συγγραφείς:
Ντοστογιέφσκι, Καζαντζάκης, Τζείν Όστιν, Σαρλότ Μπροντέ, Βίκτωρ Ουγκώ, Μάτεσης  και πολλοί άλλοι.
Βιβλία: Καπετάν Μιχάλης, Μεγάλος Πειρασμός, Ζορμπάς κλπ.-Αδελφοί Καραμαζώφ, Ο Παίχτης, Έγκλημα και τιμωρία, Υπερηφάνια και προκατάληψη, Όσα παίρνει ο άνεμος, Άθλιοι, Ο παλιός των ημερών.
Δεν ανέφερα τον ,κατά τη γνώμη μου,  κορυφαίο των κορυφαίων: Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Όλα τα αριστουργήματα του. 

3. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
Μην εξασθενήσει η  πνευματική μου διαύγεια.

4. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.
Το βιβλίο μου "Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ" καταπιάνεται με το έγκλημα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και τις επιπτώσεις που έχει στην ζωή των θυμάτων. Σε μια δυσλειτουργική οικογένεια δύο αδελφές κακοποιούνται μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Κουβαλούν τον τραυματισμό της κακοποίησης τους σε όλη τους τη ζωή η κάθε μια βάσει του χαρακτήρας της με διαφορετικό τρόπο. Η Ελπίδα η ηρωίδα ζει με τις ενοχές που νοιώθει. Η  αδελφή της Μαρία νιώθει έντονη απέχθεια για να μην πω και μίσος για το ανδρικό φίλο. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πλοκή του έργου μου ψυχογραφούνται μέσα από τις πράξεις και τα λεγόμενά τους. Βεβαίως καταπιάνεται και με άλλα θέμα μιλάει για τον έρωτα, την αγάπη, την ελπίδα, το χρήμα και την πίστη. Το δε δύσκολο αυτό θέμα παρουσιάζεται πιστεύω με αρκετή λεπτότητα. Η πλοκή είναι άκρως ενδιαφέρουσα και συναρπάζει τον αναγνώστη από τις πρώτες μέχρι και την τελευταία του σελίδα.

5. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο σε ένα βιβλίο;
Είναι σημαντικό. Τραβά το βλέμμα του κάθε αναγνώστη. Τον προτρέπει να το δει από κοντά, να το ξεφυλλίσει, να διαβάσει το οπισθόφυλλό του και μερικές φράσεις από την αρχή για να δει το στυλ του συγγραφέα.

6. Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να γινόταν κινηματογραφική ταινία και αν ναι ποιο θα ήταν αυτό;
Θα ήθελα. Νομίζω ότι και ‘ΤΟ ΔΙΚΑΙΏΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΤΥΧΊΑ’ όπως και ‘Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ’ θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν κινηματογραφικές ταινίες.

7. Τι σημαίνει λογοτεχνική επιτυχία για εσάς;
Τα βιβλία σου να διαβάζονται και να ξαναδιαβάζονται από τον ίδιο αναγνώστη.

8. Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας και ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να συγγράψετε ένα βιβλίο σας;
Το αγαπημένο μου μέρος για να συγγράφω είναι το σπίτι μου στα Πολιτικά στην Εύβοια. Έχω ησυχία και χρόνο στην διάθεσή μου. Η έμπνευση μου συνήθως είναι το θέμα. Σκέπτομαι σε ποιο θέμα θέλω να κινηθώ και πλάθω τον ήρωα ή την ηρωίδα μου έτσι ώστε οι χαρακτήρες τους και η ψυχολογία τους  να ανταποκρίνονται στο θέμα που επιλέγω.

9. Ποια είναι η άποψή σας για την Ελλάδα του σήμερα;
Πιστεύω όπως των περισσοτέρων Ελλήνων. Απαισιοδοξία. Έχουμε μια πτωχευμένη και άναρχη χώρα. Δεν βλέπω εύκολη διέξοδο δυστυχώς.

10. Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;
Το επόμενο βιβλίο μου που θα εκδοθεί από τον εκδοτ. οίκο Λιβάνη έχει ως βασικό του πνεύμα την 
Απελευθέρωση των ανθρώπων από καταπιεστικές διακυβερνήσεις. Τη μάχη για ελεύθερη σκέψη, εργασία κλπ. Είναι μυθιστόρημα βέβαια και όχι πολιτικό ντοκουμέντο. Τώρα τελειώνω ένα αστυνομικό δεν ξέρω πως θα καταλήξει και δεν εκφράζω καν την γνώμη μου γι αυτό ούτε στον εαυτό μου,  αν δεν το τελειώσω και ικανοποιηθώ εγώ από αυτό.

+1. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας.
 Να είστε ειλικρινής με τον εαυτόν σας. Τότε θα είστε και για τους άλλους. Ο καινούργιος χρόνος ήρθε και λογικό είναι και όχι μόνο γι αυτό το χρόνο να ευχηθώ σε όλους υγεία, χαρά, κουράγιο και απαλοιφή των όποιων προβλημάτων μπορεί να έχει ο καθένας μας.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου