Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018

Βιβλιοπαρουσίαση: "Στα πέρατα της αντοχής" της Χριστίνας Ρούσσου


Λίγο πριν το ξεκίνημα του 20ού αιώνα τα αδέρφια Μακρή, ο Αχιλλέας και ο Νίκος, από τη Νάουσα της τουρκοκρατούμενης ακόμη Μακεδονίας, φτάνουν στα πέρατα του κόσμου, στην Αμερική, κυνηγώντας μια καλύτερη ζωή. Στο ταξίδι τους θα συναντήσουν τον Αντώνη - εκείνος κατάγεται από την Έδεσσα, και θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του στην Αμερική. Τα χρόνια θα περάσουν, οι πορείες τους θα συγκλίνουν συχνά, και η φιλία τους θα είναι η μόνη σταθερά στο περιπετειώδες διάβα τους. Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα, τη Μακεδονία και τη Ζάκυνθο, και αποκεί στην κοιλάδα του γαλλικού Λίγηρα, τα πρόσωπα θα πληθαίνουν και θα μπλέκονται σαν ιστός. Όταν πια η τρικυμία του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου κοπάσει, ένα μυστικό θα τους φέρει αντιμέτωπους με το παρελθόν ξανά. Και τότε οι αντοχές τους θα φτάσουν στα όριά τους...

Μέσα από το κείμενό της η συγγραφέας μας μεταφέρει στην Αμερική του 1896, τότε που πολλοί μετανάστες κατέληγαν εκεί, στη «γη της επαγγελίας» για να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή. Η μυθοπλασία,  μπλέκεται με ιστορικά γεγονότα, που επηρεάζουν τις ζωές των ηρώων. Μετανάστευση,  Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Πρώτος και δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, αφήνουν τα σημάδια και ταλανίζουν τα πρόσωπα της ιστορίας. Το κείμενο είναι μεστό από γεγονότα, εικόνες τοπίων, ιστορικά στοιχεία, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να μην πλήττει. Το μυθιστόρημα της Χ. Ρούσσου, είναι πολυπρόσωπο με διαφορετικούς χαρακτήρες, έχει συναρπαστική πλοκή και πολλές ανατροπές. Παρουσιάζει με την ασφυκτική, συντηρητική κοινωνία της μικρής και απομονωμένης πόλης, αλλά και τη σκληρή ζωή των μεταναστών στην Αμερική, που είχαν να παλέψουν και να αντιμετωπίσουν εντελώς άλλες συνθήκες και νοοτροπίες από αυτές που είχαν συνηθίσει και αξίες διαφορετικές από αυτές με τις οποίες είχαν ανδρωθεί.

Μας αφηγείται τα δύσκολα χρόνια της μετανάστευσης λόγω της ανέχειας, της φτώχειας που ο Αχιλλέας και ο Νίκος αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο βήμα. Να πάνε να δουλέψουν για να κάνουν την προίκα στην αδελφή τους την Λέγκω. Γιατί τα δυο αμπέλια δεν μπορούσαν να την προσφέρουν μια αξιόλογη προίκα και ο φόβος των κατακτητών δεν μπορούσαν να τους προσφέρει την ασφάλεια που ζητούσαν.  Ήθελαν να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους. Οι ολοζώντανες περιγραφές που υπάρχουν μέσα στο βιβλίο παρουσιάζουν στους αναγνώστες τα δεινά που υπέφεραν ο λαός της Μακεδονίας στα χρόνια του εκβουλγαρισμού τους. Τέλος παρουσιαζεται η προίκα, ένας θεσμός που εξευτέλιζε την κάθε κοπέλα, και η συγγραφέας το δίνει με τον πιο παραστατικό τρόπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου