Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2018

10 + 1 ερωτήσεις με την Ιωάννα Καρακασίδου


1. Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και τη καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;
Η λογοτεχνία πλουτίζει την ζωή μου από πολύ μικρή ηλικία και την αλλάζει διαρκώς. Η ερώτηση μάλλον αναφέρεται στη συγγραφή και έκδοση του πρώτου μου μυθιστορήματος. Η ζωή και η καθημερινότητα δεν άλλαξαν ριζικά, εξάλλου δεν ήταν αυτός ο στόχος μου. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έρχομαι πλέον σε επαφή με ανθρώπους, που κατάλαβαν και εκτίμησαν το έργο μου. Έτσι, δέχομαι σχεδόν σε καθημερινή βάση ευχές και αγάπη, που με συγκινούν και με γεμίζουν θετική ενέργεια. Βαθαίνει όμως και το αίσθημα ευθύνης μέσα μου, για τα βιβλία που σκοπεύω να δώσω στο μέλλον στον κόσμο, και κυρίως για τα μηνύματα που θέλω να περάσω.

2. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο;
Δύσκολο να απαντηθεί επιλέγοντας ένα μόνο όνομα. Μια που είμαι από τους ανθρώπους που διαβάζουν αρκετά λογοτεχνικά είδη, βιογραφίες αλλά και επιστημονικά βιβλία, θα πω ότι εξαρτάται από τη διάθεση των ημερών. Όταν θέλω να διαβάσω ιστορία, θα προτιμήσω τον Giles Milton, τον Philip Mansel ή τον Runciman. Όταν έχω διάθεση για κλασική λογοτεχνία, προτιμώ κυρίως Άγγλους και Ρώσους συγγραφείς, με αγαπημένους τους Λώρενς Ντάρελ και Ντοστογιέφσκι. Τους Έλληνες ποιητές μας, από τον Όμηρο μέχρι τον Καβάφη και τον Σεφέρη, τους μελετώ και προσπαθώ μέχρι και σήμερα να εμβαθύνω στο έργο τους. Και φτάνουμε στην σύγχρονη πεζογραφία μας, όπου διακρίνω πολύ ταλέντο συνδυασμένο με εμβριθή έρευνα και επίπονη δουλειά πάνω στα κείμενα. Ξεχωρίζω ως τώρα τον Ισίδωρο Ζουργό, την Πέμυ Γκανά, τον Παναγιώτη Κονιδάρη και τον Δημήτρη Στεφανάκη.

3. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
Δεν φοβάμαι για τον εαυτό μου. Εργάζομαι από 20 χρονών, γνωρίζω πώς να αγωνίζομαι. Μόνο για τα μικρά παιδιά και για αυτά που γεννιούνται τώρα. Σε τι Ελλάδα θα ζήσουν και θα εργαστούν, όταν φτάσουν στην ενηλικίωση; Πολλά νέα παιδιά δεν ονειρεύονται τίποτα,  δεν θέτουν στόχους. Δεν είναι τρομακτικό; Πώς θα είναι η χώρα μας σε 20 χρόνια από τώρα; Μόνο αρνητικές σκέψεις μπορώ να κάνω, δεδομένης της τωρινής κατάστασης. Εμείς δεν πρέπει να κάνουμε κάτι να τα βοηθήσουμε  να σηκώσουν το κεφάλι; Πότε θα ανάψει ξανά η Φλόγα σε αυτή την χώρα; Τι περιμένουμε;

4. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.
Τα «Γλυκά Νερά» των Εκδόσεων Λιβάνη είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, ή μυθιστόρημα περιόδου. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από μία ειδυλλιακή τοποθεσία στην βόρεια απόληξη του Χρυσοκέρατος, στην Κωνσταντινούπολη.  Αναφέρεται στις περιπέτειες ενός νέου κοριτσιού, της Ευγενίας, ώσπου να σταθεί στα πόδια της και να επιβιώσει μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ακριβώς όπως ο σημερινός. Η ηρωίδα έχει χάσει την οικογένειά της, κατά τη διάρκεια της φυγής τους από την Αν. Θράκη στην Ελλάδα, και το Νοέμβρη του 1922 βρίσκεται ολομόναχη σε μία κοσμόπολη υπό συμμαχική κατοχή, που αρχίζει να χάνει πλέον μεγάλο μέρος του ανθρώπινου μωσαϊκού της και της αλλοτινής αίγλης της. Από πού αντλεί κουράγιο και θέληση να ζήσει και να προχωρήσει μπροστά; Οι αναγνώστες θα πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά και να προχωρήσουν σε ένα δεύτερο, βαθύτερο επίπεδο ανάγνωσης, προκειμένου να βρούνε τις σωστές απαντήσεις. Παράλληλα με την πορεία της Ευγενίας, ο αναγνώστης «καταδύεται» στο μικροϊστορικό περιβάλλον εκείνης της γλυκιάς εποχής, που έφυγε πια ανεπιστρεπτί. Ανακαλούνται μνήμες και ακούσματα από το παρελθόν, από έναν κόσμο που παρέμενε ανθρώπινος παρά τους συνεχείς πολέμους, γεύσεις και αρώματα. Εικόνες σχεδόν κινηματογραφικές, διάλογοι και σχολιασμοί πάνω στην ανθρώπινη λειτουργία, με την χρήση χιούμορ και λεπτής ειρωνείας τις περισσότερες φορές. Ένα νοσταλγικό ταξίδι για τους λάτρεις της Ιστορίας και της Πόλης.

5. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο σε ένα βιβλίο;
Το εξώφυλλο είναι το ίδιο σημαντικό με τον τίτλο. Πρέπει να περιέχει ουσία, να παρέχει μία πληροφορία, ή να «αφηγείται», όσο αυτό είναι δυνατόν, κάτι από την ιστορία του βιβλίου. Είμαι πολύ τυχερή και ευγνώμων, γιατί σε όλα τα στάδια της έκδοσης συνεργαστήκαμε άψογα με τους ανθρώπους των Εκδόσεων Λιβάνη. Το δε εξώφυλλο το πετύχαμε από την αρχή. Ήταν αυτό που ήθελα, η Ευγενία σε νεαρή ηλικία, πριν κόψει τα μαλλιά της και μεταμορφωθεί σε κομψή και λαμπερή vamp της εποχής. Και η παλιά μπρατσέρα στο μέσον της εικόνας, να συμβολίζει το ταξίδι της ψυχής της προς το Φως.

6. Αν θα σας πρότειναν να γίνει το βιβλίο σας κινηματογραφική ταινία, η ηρωίδα σας με ποιο πρόσωπο ηθοποιού θα μπορούσατε να την φανταστείτε;
Τα «Γλυκά Νερά» είναι τόσο κινηματογραφικά γραμμένα σε πολλά σημεία, που θα μπορούσε πολύ εύκολα να βγει το σενάριο για ταινία ή τηλεοπτική σειρά. Θα ήταν όμως μία πανάκριβη παραγωγή και θα πρέπει τα περισσότερα γυρίσματα να γίνουν στην Κωνσταντινούπολη, γιατί είναι αδύνατον να αναπαραστήσεις τέτοιους εξωτερικούς χώρους με άλλο τρόπο ή με την τεχνολογία. Όσον αφορά την ηθοποιό, που θα ενσάρκωνε την εικοσάχρονη Ευγενία, θα προτιμούσα κάποια νέα ανερχόμενη καλλιτέχνιδα, που δεν γνωρίζω ακόμα. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον αν όλοι οι συντελεστές ανήκαν στις νεότερες γενιές δημιουργών. Θα το προτιμούσα κι εγώ άλλωστε.

7. Τι σημαίνει λογοτεχνική επιτυχία για εσάς;
Το να περιμένουν οι αναγνώστες τα επόμενα βιβλία μου και να μου εύχονται υγεία, ώστε να καταφέρω να «επικοινωνήσω» πολλά από αυτά που υπάρχουν μέσα μου προς τα έξω. 

8. Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας και ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να συγγράψετε ένα βιβλίο σας;
Πέρα από την ίδια την ιστορία και τα άλλα γνωστικά αντικείμενα που μελετώ, η κυριότερη πηγή έμπνευσης θα είναι πάντα οι άνθρωποι, ιστορικά ή σύγχρονά μου πρόσωπα, που διαθέτουν ανθρωπιά και προσωπικότητα τέτοια, που να φωτίζει και να ανατρέπει τα πράγματα γύρω τους. Πρόσωπα που αγαπώ και θαυμάζω, είτε τα μελετώ μέσα από τις (αυτο)βιογραφίες τους είτε τα γνωρίζω. Συνθέτω και γράφω τις ιστορίες μου στο γραφείο μου, που το έχω διαμορφώσει και διακοσμήσει κατάλληλα για τέτοιες εργασίες. Το σημαντικό για μένα είναι να γράφω μέσα σε ημίφως, γιατί έτσι ενεργοποιείται περισσότερο η φαντασία. Το παραδέχονται πλέον και οι επιστήμονες.

9. Πόσο απέχει η πραγματικότητα από την μυθοπλασία στα «Γλυκά Νερά»;
Στα «Γλυκά Νερά» δεν πήρα μεγάλες ελευθερίες, αν και είχα το δικαίωμα ως μυθιστοριογράφος. Το ιστορικό περιβάλλον είναι απόλυτα τεκμηριωμένο. Επειδή όμως η ηρωίδα μου ανελίσσεται κοινωνικά και μπαίνει πολύ σύντομα στους αριστοκρατικούς κύκλους της διεθνούς κοινότητας της Πόλης, θα έλεγα ότι η δική της πραγματικότητα απέχει μίλια από την θλιβερή πραγματικότητα των υπόλοιπων Κωνσταντινουπολιτών, που έμειναν πίσω μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, και φυσικά των προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα.

10. Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;
Το β’ μέρος της τριλογίας. Μετά τα «Γλυκά Νερά», η Ευγενία είναι πια μία ολοκληρωμένη γυναίκα. Την ρίχνω όμως σε νέες, διαφορετικές περιπέτειες, όπου όλα όσα γνωρίζαμε γι’ αυτήν μπορεί να ανατραπούν. Ποιος ξέρει; (γέλια)

+1. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας.
Εύχομαι σωματική και πνευματική υγεία σε όλους τους αναγνώστες!
Αν δέχονται μία συμβουλή μου, θα τους έλεγα να ξαναδιαβάζουν και δεύτερη φορά τα πολύ καλά βιβλία και να τους δίνουν τον χρόνο που τους αξίζει. Να μην περνάνε τόσο γρήγορα από το ένα ανάγνωσμα στο άλλο, δηλαδή. Στην λογοτεχνία δεν αναφέρονται τα πάντα ρητά και ξεκάθαρα, οπότε ας παίρνουν λιγάκι τον χρόνο τους, ώστε να κατανοήσουν βαθιά και κυρίως, να νιώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου