Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017

Βιβλιοκριτική: "Τα κυνηγόσκυλα" του Jorn Lier Horst

«Πόσο μπορεί κανείς να ζει με τις ψευδαισθήσεις του;» μοιάζει να είναι το μότο του πιο υπαρξιακού βιβλίου της σειράς του Νορβηγού συγγραφέα Jorn Lier Horst με τον χαρακτηριστικό τίτλο Τα κυνηγόσκυλα. «Το Σάββατο, 15 Ιουλίου, με απήγαγε ένας άντρας, ενώ ήμουν στον δρόμο και έκανα τζόγκιγκ στη διασταύρωση κοντά στη φάρμα Γκούμσερε». Είχε ένα παλιό άσπρο αυτοκίνητο. Τώρα είμαι μέσα στο πορτμπαγκάζ του…

Πριν από δεκαεπτά χρόνια, ο Βίλιαμ Βίστιν διερευνούσε μία από τις πλέον διαβόητες εγκληματικές υποθέσεις, τη δολοφονία της νεαρής Σεσίλια Λίντε. Ο δράστης εντοπίστηκε από τον Βίστιν. Ο ένοχος φυλακίστηκε, αλλά μια σειρά από «εμφυτευμένα» εκ των υστέρων στοιχεία τον αθώωσαν, ενοχοποιώντας παράλληλα τον Βίστιν. Πλέον, απέναντί του δεν έχει μόνο τον απελευθερωμένο δράστη αλλά και τους συναδέλφους και τους υποτιθέμενους φίλους του. Επομένως, τι μπορεί να κάνει για να αποδείξει πως ο φονιάς ήταν όντως αυτός που είχε καταδικαστεί εξαρχής; Πόσο εύκολη είναι η ενασχόληση με μια τόσο παλιά υπόθεση; 

Η άδικη αυτή συγκυρία έχει τραγικές επιπτώσεις: αναγκάζεται να απομακρυνθεί από το Σώμα και οι άνθρωποι που περίμενε πως θα σταθούν στο πλευρό του σιγά σιγά τον εγκαταλείπουν. Μοναδικός βοηθός του είναι, όπως πάντα, η δημοσιογράφος κόρη του, στην οποία έχει τεράστια αδυναμία και πάντα αποδεικνύεται ότι είναι ο αφανής ήρωας και πρωταγωνιστής των υποθέσεών του αλλά και κάποιοι άλλοι απρόσμενοι συνεργάτες.

Ταυτόχρονα, μια καινούρια υπόθεση εξαφάνισης συγκλονίζει την αστυνομία. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στην τωρινή εξαφάνιση της κοπέλας και σ’ εκείνη που έλαβε χώρα πριν δεκαεφτά χρόνια. Είτε ο πρόσφατα αποφυλακισμένος τύπος που κατηγορήθηκε τότε ξαναχτύπησε, είτε ο δράστης παρέμενε ελεύθερος επί τόσα χρόνια, και τώρα ήρθε η ώρα που αποφάσισε να εμφανιστεί ξανά. Ο Βίστιν δεν μπορεί φυσικά να συμμετέχει επίσημα στις έρευνες, φροντίζει όμως να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις, προχωρώντας παράλληλα και με την αναψηλάφηση της υπόθεσης που ίσως του κοστίσει όχι μόνο την καριέρα, αλλά και την ελευθερία του. Έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα στη Νορβηγία και, ως το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα στη Σκανδιναβία. 

Το συγγραφικό ταλέντο του Jorn Lier Horst είναι προφανές. Ο αστυνομικός επιθεωρητής Βίλιαμ Βίστιν, πρωταγωνιστής της ιστορίας, γίνεται εξαρχής συμπαθής. Το ίδιο και η κόρη του, η Λίνε. Τα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Προσπαθείς μαζί τους να δώσεις απαντήσεις, να βρεις την άκρη του νήματος. Και σίγουρα θες να περάσεις πιο πολλές μοναχικές στιγμές με το βιβλίο στα χέρια, να χαθείς στις σελίδες του, να γίνεις κοινωνός των εξελίξεων. Πρόκειται για ένα πολύ καλό αστυνομικό μυθιστόρημα, καλογραμμένο, με ενδιαφέρουσα πλοκή, χωρίς υπερβολές και εξωπραγματικές καταστάσεις. Επομένως είναι απολύτως φυσιολογικό να κερδίζει μια υψηλή θέση στην καρδιά και τις κριτικές του αναγνωστικού κοινού. Γι' αυτό και όσοι αγαπάτε τα αστυνομικά μυθιστορήματα θα απολαύσετε κάθε του σελίδα. 
Ο ρυθμός κρατιέται έντονος και γρήγορος από την αρχή μέχρι το τέλος ενώ παράλληλα ο Horst βρίσκει ευκαιρία να μιλήσει, για σχέσεις φιλίας, για αξίες της ζωής, και για την εκμετάλλευση της δύναμης του τύπου προς όφελος της αύξησης των φύλλων κυκλοφορίας, αλλά και για τις υγιείς συμπεριφορές ανθρώπων που βασίζονται σε ακλόνητα πιστεύω. Για τον Horst σ΄ αυτό το βιβλίο δεν υπάρχουν καλοί και κακοί αλλά σκοτεινές και φωτεινές πλευρές ανθρώπων. Οι χαρακτήρες του βιβλίου δεμένοι μεταξύ τους, στήνονται πολύ δυνατά, ενώ παράλληλα ο Horst με την πένα του εμβαθύνει στον εσωτερικό τους κόσμο. Πολύ καλά απεικονισμένη είναι η σχέση πατέρα και κόρης, που εκτός από την αγάπη και το σεβασμό του ενός για τη δουλειά του άλλου, δείχνει και την άκρατη υποστήριξη της κόρης σ΄ αυτήν τη δύσκολη κατάσταση που βρέθηκε ο πατέρας της. 

Εν κατακλείδι τα κυνηγόσκυλα είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με βάθος και με αφηγηματικό στυλ που κάνει τον αναγνώστη και να κατανοήσει τους χαρακτήρες και τις συμπεριφορές τους και να ζήσει έντονες στιγμές ανατροπών, χωρίς να μπορεί να το αφήσει από τα χέρια του.


Jorn Lier Horst

Γεννημένος το 1970 στο Μπάμλε της βόρειας Νορβηγίας, ο Jοrn Lier Horst εργάστηκε ως αστυνομικός στο Λάρβικ από το 1995 και γνωρίζει πολύ καλά αυτά για τα οποία μιλά στα βιβλία του. Ξεκίνησε την καριέρα του ως συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων το 2004, με το Nοkkelvitnet (Ο Βασικός Μάρτυρας), το πρώτο της σειράς με τον αστυνομικό επιθεωρητή Βίλιαμ Βίστιν. Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί σε 26 χώρες, ενώ το Bunnfall (Κατακάθια) αναδείχθηκε ανάμεσα στα πέντε δημοφιλέστερα βιβλία στη Διαδικτυακή Λέσχη Βιβλίου CrimeFictionLovers. Το 2016, το βιβλίο του Πρωτόγονο Ένστικτο τιμήθηκε με το Petrona Award ως το καλύτερο σκανδιναβικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Από τις εκδόσεις Διόπτρα, εκτός από το Πρωτόγονο Ένστικτο, κυκλοφορούν τα βιβλία Έγκλημα στα Φιόρδ και Τα Κυνηγόσκυλα.

Κυκλοφορεί από τις 08/03/2017 από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου