Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017

Βιβλιοπαρουσίαση: "Γράμμα Από Χρυσό" της Λένας Μαντά


Σ' αγαπώ… Μια τόση δα φράση, χαραγμένη σ’ ένα γράμμα… από ατόφιο χρυσάφι. Ένα κόσμημα που δημιουργήθηκε από έρωτα και προκάλεσε τη μοίρα τριών γυναικών. Η προγιαγιά Σμαράγδα, η κόρη της Χρυσαφένια και η εγγονή Σμαράγδα. Μια ιστορία που επαναλαμβάνεται. Δύο οικογένειες που δεν έπρεπε ποτέ να συναντηθούν. Ένας έρωτας που πέρασε από γενιά σε γενιά. Η Φένια, απόγονος και κληρονόμος, ανακαλύπτει τα μυστικά και τα λάθη που κατέστρεψαν και τη δική της ζωή. Ένα ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη του 1910 μέχρι την Ελλάδα του 2016. Παντού και πάντα παρόν το γράμμα…

Το «Γράμμα από χρυσό» της Λένας Μαντά είναι μια καταβύθιση στην ιστορία από την Κωνσταντινούπολη το 1910 στην Ελλάδα του σήμερα με οδηγό τον έρωτα. Δύο οικογένειες, τρεις γενιές γυναικών, ένας απαγορευμένος έρωτας που συνδέει τις ιστορίες τους σαν χρησμός από ατόφιο χρυσάφι. Και ένα κόσμημα-εξομολόγηση που έκρυβε δύο μόνο λέξεις: Σ’ αγαπώ. Δυο λέξεις που καθόρισαν τις τύχες της προγιαγιάς Σμαράγδας, της κόρης Χρυσαφένιας και της εγγονής Σμαράγδας από την Κωνσταντινούπολη του 1910 ως την Ελλάδα του 2016.

Αθήνα 2016. Η Φένια Καραπάνου, κληρονομεί στην Κυψέλη το αρχοντικό του παππού της Περικλή Σέκερη,τον οποίο δεν γνώριζε, αφού εκείνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία, χωρίς ποτέ της να γνωρίσει τους συγγενείς της μητέρας της. Μετά την εγκατάσταση της στο αρχοντικό, θα ανακαλύψει το γράμμα από χρυσό, αλλά και γράμματα από τους άνδρες της οικογένειας Κουγιουμτζή προς τις γυναίκες της οικογένειας της. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη του 1910 μέχρι την Ελλάδα του 2016 και σημάδεψε τις ζωές των μελών των δύο οικογενειών. Ένα ταξίδι, που στις αποσκευές του κουβαλά έρωτα, αγάπη αλλά και λάθη, μίση, προκαταλήψεις. Με παρέα της έναν γάτο και έναν πρόσφυγα, τον οποίο θα πάρει υπό την προστασία της, θα ανακαλύψει την ιστορία της οικογένειας της, την οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή αγνοούσε. Έχοντας ζήσει δύσκολα χρόνια τόσο ως παιδί αλλά και ως ενήλικας, θα καταφέρει να ξεφύγει από τους εφιάλτες της και θα πάρει απαντήσεις σε ερωτήματα που πάντα τη βασάνιζαν.

Τρεις γενιές γυναικών που θα γνωρίσουν την πρώτη αγάπη, τρεις άνδρες που δεν θα μπορέσουν από δειλία ή αναποφασιστικότητα, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανταπεξέλθουν στον έρωτα τους. Ένα γράμμα από χρυσό αλλάζει χέρια μέχρι να βρει τον τελικό του παραλήπτη. Ένα κοινωνικό-αισθηματικό μυθιστόρημα που η πλοκή του σε γοητεύει, και η αναδρομή στο παρελθόν προσφέρει εικόνες μιας άλλης Ελλάδας.

Μέσα στην ενδιαφέρουσα πλοκή και το έντονότατο δραματικό στοιχείο του βιβλίου, παρεισφρέουν δυο επιπλεόν κοινωνικά ζητήματα...Το πρώτο είναι το Προσφυγικό μέσα από εναν τρυφερό χαρακτήρα που θα σας φέρει δάκρυα στα μάτια υπενθυμίζοντας την ειρήνη ως αίτημα όλων των ανθρώπων όπου γης... Το άλλο που προβάλλει εφιαλτικά είναι η ενδοοιικογενειακή κακοποίηση- με έμφαση στο παιδί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου