Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017

10 + 1 ερωτήσεις με τον Κωνσταντίνο Κέλλη


1. Στη ζωή σας επηρεάζεστε από το μεταφυσικό ή το χρησιμοποιείτε κυρίως στα βιβλία σας;
Δεν πιστεύω ούτε επηρεάζομαι προσωπικά, αλλά βρίσκω τις προεκτάσεις του μεταφυσικού ενδιαφέρουσα τροφή για σκέψη. Λατρεύω το μεταφυσικό στοιχείο στα βιβλία, είτε σαν αναγνώστης, είτε σαν συγγραφέας. Εκτός από τους συμβολισμούς και τα αρχέτυπα που κουβαλάει, το θεωρώ προσωπικά ως το μπαχαρικό που θα κάνει μια ιστορία ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα, αρκεί να είναι αληθοφανείς οι επιδράσεις του στον κόσμο του δημιουργού. Η χρήση του μεταφυσικού δεν σημαίνει κατάλυση της αληθοφάνειας, αντιθέτως έχει ανάγκη ξεκάθαρων χαρακτηριστικών για να διατηρεί τον αναγνώστη προσγειωμένο και όχι χαμένο μέσα στις πτυχές της ιστορίας. Αυτή οφείλει να βασίζεται στους χαρακτήρες και όχι στο μεταφυσικό στοιχείο. Η αντιμετώπιση του μεταφυσικού από καθημερινούς ανθρώπους που αναγκάζονται να ξεπεράσουν τα όριά τους για να επιτύχουν το στόχο τους είναι κατ’ουσίαν η βάση όλων των ιστοριών μας, από τη μυθολογία, τη θρησκεία, τη λαογραφία, ως και τους ήρωες που φτιάχνουμε σήμερα.

2. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο;
Ο Sir Terry Pratchett, συγγραφέας του Discworld είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας. Πραγματικά δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ένα βιβλίο, μιας και έχω πολλά αγαπημένα. Ο παλιότερος τίτλος που παραμένει στα αγαπημένα μου για πάνω από 20 χρόνια τώρα είναι το Χόμπιτ του J.R.R. Tolkien.

3. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι η απώλεια κάποιου δικού μου, ειδικά τώρα που δεν ζω στην Ελλάδα. Άλλωστε, απώλεια δεν σημαίνει μόνο θάνατος, αλλά και απόσταση και όλα όσα χάνει κανείς όταν δεν είναι εκεί. Είναι κάτι που εξερευνώ συνεχώς στα γραπτά μου όπως θα δείτε και στην επόμενη ερώτηση, και ως ένα σημείο είναι κι αυτός ένας τρόπος προσωπικής άμυνας.

4. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.
Η Σκιά στο σπίτι κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο. Είναι ένα μυθιστόρημα που πατάει πάνω στις προσδοκίες του αναγνώστη περί στοιχειωμένων σπιτιών για να τις ανατρέψει στη συνέχεια. Έχει να κάνει με το πώς διαχειρίζεται κανείς την απώλεια από διαφορετικές απόψεις και είναι στην ουσία ένας εφιάλτης για το τι μπορεί να βιώσει ένας γονιός και σύζυγος, όταν ξαφνικά απομένει μόνος και έχει να φροντίσει την οικογένειά του. Είναι ένα μυθιστόρημα αγάπης και τρόμου, με αυτή τη σειρά, και το θεωρώ μια καλή αρχή αν θέλει κανείς να διαβάσει ένα μυθιστόρημα υπερφυσικού τρόμου, αλλά και με αρκετές προκλήσεις για τους πιο έμπειρους αναγνώστες του είδους.

5. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο σε ένα βιβλίο;
Είναι εύκολο να πει κανείς «καθόλου», κι αυτή είναι η αρχική μου σκέψη, όμως καταλαβαίνεις ότι αυτό δεν ισχύει όταν βλέπεις ένα πραγματικά άσχημο εξώφυλλο. Προτιμώ ένα μινιμάλ εξώφυλλο από οτιδήποτε άλλο, με ένα ξεχωριστό στοιχείο που μιλάει για το κάθε βιβλίο. Η συλλογή μου «Το φως μέσα μου» έχει τον φάρο, η «Νεκρή γραμμή» έχει το τηλέφωνο και η Σκιά στο σπίτι έχει τη μορφή που αντιστοιχεί στον ομώνυμο χαρακτήρα.

6. Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να γινόταν κινηματογραφική ταινία και αν ναι ποιο θα ήταν αυτό;
Αν μπορούσα να επιλέξω ένα κείμενό μου, θα προτιμούσα κάποιο διήγημα. Πρώτη  επιλογή θα ήταν το ομώνυμο της συλλογής διηγημάτων μου, κι έπειτα το διήγημα «Βαφτίσια» που συμπεριλαμβάνεται στην ανθολογία διηγημάτων τρόμου «Στον ίσκιο του βασιλιά» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

7. Μπορούν οι ιστορίες τρόμου και μυστηρίου να δημιουργήσουν ένα λογοτεχνικό bestseller στην Ελλάδα ή το αναγνωστικό του κοινό είναι συγκεκριμένο;
Τα δυο πρώτα μυθιστορήματά μου μπήκαν στις λίστες ευπώλητων των μεγάλων βιβλιοπωλείων της χώρας καθώς και των εκδοτικών τους, και εφόσον μιλάμε για υπερφυσικό τρόμο, αυτό θα μπορούσε να είναι μια απάντηση. Το αναγνωστικό κοινό δεν είναι τόσο μικρό όσο θεωρούμε, ειδικά για ένα θέμα όπως ο τρόμος που ο κόσμος ούτως ή άλλως λατρεύει σαν θέαμα, έστω και στις πιο mainstream μορφές του. Απλώς υπάρχει δυσπιστία απέναντι στις ελληνικές προσπάθειες αλλά δεν έχει νόημα απλά να παραπονιόμαστε γι’ αυτό. Οφείλουμε να ανατρέπουμε αυτό το «κλισέ» με όσο πιο ποιοτικές δουλειές γίνεται, έστω κι αν είναι έναν αναγνώστη τη φορά. Γνωρίζοντας το ταλέντο που υπάρχει στο χώρο, εγώ είμαι αισιόδοξος για τη συνέχεια.

8. Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας και ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να συγγράψετε ένα βιβλίο σας;
Δεν θα έλεγα ότι έχω κάποια συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης, όμως τα τελευταία 5-6 χρόνια προσπαθώ να αντλώ υλικό με έμφυτο το ελληνικό στοιχείο. Όσο πιο παλιός είναι ένας τόπος, τόσο περισσότερη λαογραφία και κρυφές ιστορίες μπορείς να ανακαλύψεις εντός του. Η Ελλάδα εδώ έχει πλεόνασμα υλικού. Όσο έχω μουσική στα αυτιά και μπαταρία στον λάπτοπ, δεν είχε ποτέ σημασία το μέρος.

9. Πόσο ώριμοι είναι οι εκδοτικοί οίκοι ώστε να στηρίξουν την λογοτεχνία τρόμου στην Ελλάδα;
Μακάρι να έφτανε μόνο η ωριμότητα και η θέληση ενός εκδοτικού να στηρίξει ένα είδος. Όπως φαντάζεστε, η κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά ΚΑΙ σ’ αυτόν τον τομέα. Προφανώς κάποιοι είναι πιο προσηλωμένοι στο είδος, και άλλοι λιγότερο. Πάντως, με όσους εκδοτικούς έχω συνεργαστεί ως τώρα, μπορώ να πω ότι έχω δει τη θέλησή τους να κάνουν το καλύτερο που γνωρίζουν και μπορούν.

10. Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;
Ολοκλήρωσα το επόμενο μυθιστόρημά μου στις αρχές του Δεκεμβρίου, και τώρα ξεκινούν οι διορθώσεις. Ευελπιστώ να το έχετε κοντά σας και να είναι αντάξιο του αναγνωστικού σας χρόνου μέσα στο 2018. Πέρα από αυτό, συμβαίνουν διάφορα πράγματα που δεν γίνεται να αναφερθούν ακόμα μέχρι να επιβεβαιωθούν. Θα τα μάθετε σίγουρα ιντερνετικά στην ώρα τους. Πιστεύω ότι, καλά να είμαστε, θα είναι ενδιαφέρουσα χρονιά αυτή που έρχεται.

+1. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας.
Θέλω να ευχηθώ καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές σε εσάς και σε όλο το αναγνωστικό σας κοινό. Εύχομαι το νέο έτος να είναι καλύτερο από αυτό που αφήνουν πίσω τους, πάνω απ’ όλα με υγεία σε εκείνους και όσους αγαπούν. Να είστε όλοι καλά, και να διαβάζετε ωραία βιβλία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου