Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017

10 + 1 ερωτήσεις με την Κατερίνα Ραμανδάνη

1. Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και τη καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;

      Η λογοτεχνία καθόλου δεν άλλαξε τη ζωή μου και την καθημερινότητά μου. Το μόνο που αυξήθηκε είναι οι πολύπλευρες γραφές μου και τα ποιήματά μου. Η όρεξη και το πάθος μου να γράφω περισσότερο με κατακλύζει σαν ένα ορμητικό ποτάμι και συνάμα με ξεκουράζει αφάνταστα από τα τετριμμένα.

2. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημενο σας βιβλίο;
      Αγαπημένοι συγγραφείς είναι πολλοί, μεταξύ αυτών και ο Γ. Πολυράκης που τον θαυμάζω από τους έλληνες συγγραφείς. Το πιο αγαπημένο μου βιβλίο μικρή όταν ήμουν ήταν «Ο πρίγκηπας κι ο φτωχός» και όταν μεγάλωσα «Τα σταφύλια της οργής» του Τζων Στάινμπεν.

3. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
      Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι να μην αρρωστήσει σοβαρά κάποιος από την οικογένειά μου. Η θέα του θανάτου πια δεν με τρομάζει τόσο αρκεί τα άτομα που φεύγουν να έχουν κάνει τον κύκλο τους, να έχουν δηλαδή γεράσει φυσιολογικά. Φυσικά μιλώ γενικά, για τα μη συγγενικά άτομα, διότι το αίμα μου πάντα με συγκινεί και με ευαισθητοποιεί.

4. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.
      ΒΑΣΙΛΙΑΣ Ή ΣΚΥΛΟΣ (ΕΚΔ. ΠΝΟΗ): Θα ζήσεις σαν βασιλιάς και θα πεθάνεις σαν σκύλος» του είπε η Σιλβάνα, η Ισπανίδα τσιγγάνα. Ένας χρησμός που έκρυβε μέσα του δόξα αλλά και πόνο, θα καθόριζε τη ζωή του. Ο Άκης, τρίτος γιος μιας πολύ φτωχής οικογένειας στον Ωρωπό καταφέρνει να γίνει σπουδαίος παράγοντας στην πόλη του και να ζήσει σαν βασιλιάς. Ο έρωτας, τα χρήματα, τα ταξίδια, οι γυναίκες και οι περιπέτειες, είναι άφθονα. Όμως κάτι δεν πάει καλά, κι εκείνος τρέμει για το τέλος του… Άραγε, θα επιβεβαιωθούν τα προφητικά λόγια; Θα καταφέρει ν’ αλλάξει την ροή των γεγονότων;

5. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο σε ένα βιβλίο;
     Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι πολύ σημαντικό θέμα κι ευτυχώς οι εκδόσεις Πνοή φρόντισαν μαζί με τον εξαιρετικό γραφίστα το εξώφυλλό μου με έξυπνο και καλαίσθητο τρόπο ώστε να το αγαπήσω με την πρώτη ματιά.

6. Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να γινόταν κινηματογραφική ταινία και αν ναι ποιο θα ήταν αυτό;
      Ναι φυσικά θα ήθελα κάποιο από τα βιβλία μου να γινόταν ταινία στην μεγάλη οθόνη, όποιο κι αν ήταν αυτό θα με συγκινούσε. Ίσως όμως το «Σημάδι εκ γενετής» να με χαροποιούσε πολύ γιατί ήταν το πρώτο μου μυθιστόρημα.

7. Τι σημαίνει λογοτεχνική επιτυχία για εσάς;
       Λογοτεχνική επιτυχία για μένα σημαίνει να κάνω τους αναγνώστες μου να λαχταρούν να διαβάσουν με αγωνία το κάθε βιβλίο μου ως το τέλος. Το να τους γεμίζω διάφορα συναισθήματα με αυτό και να ταυτίζονται με τους ήρωές μου. Τέλος να δείχνουν την αγάπη τους και την κριτική  τους σε κάθε ευκαιρία.

8. Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας και ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να συγγράψετε ένα βιβλίο σας;
      Αγαπημένο μέρος για να συγγράψω δεν υπάρχει, μπορώ να αφεθώ οπουδήποτε έχω μια ήρεμη γωνιά. Οι πηγές της έμπνευσής μου είναι πολλές, μέσα από την ίδια την απρόβλεπτη ζωή, τους καθημερινούς ανθρώπους δίπλα μου, μια πολύχρωμη εικόνα που θα με κεντρίσει, μια μόνο λέξη που θα μου κλικάρει το νου και θα σταθεί η αφορμή να αρχίσω να γράφω ή ακόμη κι ένα τρανταχτό γεγονός στις δικές μου κεραίες φυσικά.

9. Ο άνθρωπος μπορεί να καθορίσει ο ίδιος την ζωή του ή είναι προκαθορισμένη αυτή από τη μοίρα του;
      Η μοίρα του ανθρώπου είναι συννώνυμη με τον Θεό. Ο άνθρωπος δεν γνωρίζει τι του ξημερώνει… Ο άνθρωπος φυσικά με τις πράξεις του καθορίζει την πορεία του. Αλλά πιστεύω πως ο Θεός κινεί τα ηνία. Όλα αυτά βέβαια «τα πιστεύω» ως χριστανή γυναίκα γιατί κάποιοι άλλοι λαοί και αλλόθρησκοι έχουν «άλλα πιστεύω» για το θέμα αυτό.

10. Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;
     Το επόμενο βήμα μου θα είναι ένα νέο βιβλίο με άλλο θέμα και περιεχόμενο έκπληξη.

+1. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας
      Να δοκιμάζουν τους νέους συγγραφείς και ποιητές, να επιλέγουν καλές, γόνιμες γραφές και να ταξιδεύουν σε ταξίδια του νου με ανοιχτό το μυαλό τους.


3 σχόλια: