Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017

10 + 1 ερωτήσεις με τον Γιάννη Γιαννέλη - Θεοδοσιάδη


1. Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και τη καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;
Αφότου άρχισα να γράφω περιόρισα τις άχρηστες ώρες της ζωής μου, που τις σπαταλούσα σε ανούσια πράγματα.Τώρα δεν αφήνω ούτε λεπτό ανεκμετάλλευτο.´Οπου βρεθώ, στο αεροπλάνο, σε αίθουσες αναμονής κλπ βγάζω το τάμπλετ μου, αποξενώνομαι από τον περίγυρό μου και αφοσιώνομαι στη γραφή. Αυτό φυσικά με γεμίζει.

2. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο;
Ο Στράτης Μυριβήλης και βέβαια  " Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΑΤΙΑ" το κορυφαίο του.

3. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
Ούτε φόβους ούτε φοβίες έχω. Απλά έχω συνειδητοποιήσει πως στη ζωή όλα είναι δυνατά. Είναι ένα όμορφο παιχνίδι που υποχρεωτικά πρέπει να το παίξουμε, με τους όρους που η ζωή επιβάλλει.

4. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.
Το τελευταίο μου βιβλίο πιστεύω πως έχει πολλά σημάδια ωριμότητας της προσωπικής μου γραφής. Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που αναφέρεται στην εποχή του 1922 και στα τραγικά γεγονότα του Διωγμού. Ταξιδεύω τον αναγνώστη στους δρόμους, στα σοκάκια, στα καφέ Αμάν και στα καφέ Σαντάν, στα ξενοδοχεία, στα πολυκαταστήματά της και αναδεικνύω την πολυπολιτισμικότητα και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής των κατοίκων της.

5. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο σε ένα βιβλίο;
Εάν ένα εξώφυλλο βιβλίο είναι επιτυχημένο, λέει τόσες λέξεις στον αναγνώστη ικανές να τον μπάσουν στην ουσία του περιεχομένου του.

6. Θα θέλατε, μετά από το μυθιστόρημά σας «Ισμαήλ και Ρόζα» να ακολουθήσει την ίδια πορεία στη μεγάλη οθόνη και το καινούριο σας μυθιστόρημα «Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης» ή θεωρείτε ότι χάνεται η μαγεία της αφήγησης του βιβλίου;
Το βιβλίο είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τον κινηματογράφο. Μεταποιείται σε σενάριο επομένως παύει να έχει την ίδια λογοτεχνική αξία. Αντίθετα,ο κινηματογράφος προσφέρει θέαμα που προσεγγίζει το κείμενο του βιβλίου και πολλές φορές,για πρακτικούς λόγους, το μεταλλάσσει. Το βιβλίο μου "'Ερωτας στις φλόγες της Σμύρνης" πρόκειται να μεταφερθεί στον κινηματογράφο.´Ηδη έχουν γίνει καταρχήν συζητήσεις και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους.

7. Τελικά που υπάρχει μεγαλύτερη αλήθεια στη λογοτεχνία ή στη πολιτική;
'Ολα μπορούν να περιέχουν αλήθειες με την διαφορά ότι το ψέμα στην πολιτική καταστρέφει ανθρώπους και κοινωνίες ενώ στη λογοτεχνία πολλές φορές, αν κινείται στα όρια της αλήθειας, τέρπει τον αναγνώστη.

8. Τι σημαίνει για εσάς η Σμύρνη, το Αϊβαλί και η Κωνσταντινούπολη;
Είναι οι χαμένες πατρίδες που δεν ξεχνιούνται ποτέ. Ακόμα και σήμερα, μετά την πάροδο δεκαετιών, μυρίζουν έντονα Ελλάδα.

9. Ποια είναι η άποψή σας για την Ελλάδα του σήμερα;
...παρακαλώ άλλη ερώτηση!!!

10. Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;
Ήδη έχω αρχίσει τη συγγραφή του επομένου βιβλίου μου, που έχει σαν αφετηρία τα γεγονότα του Διωγμού της Σμύρνης. Θέλω να κλείσω το θέμα με μια τριλογία, ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα, γιατί νομίζω πως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια ιστορικά γεγονότα που ταλανίζουν τη μνήμη μας.

+1. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας.
Να διαβάζουν,να διαβάζουν,να διαβάζουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου