Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017

10 + 1 ερωτήσεις με τον Αντώνη Τουμανίδη


1. Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και τη καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;
Η λογοτεχνία δεν άλλαξε τη ζωή μου, είναι η ζωή μου και ως αποτέλεσμα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ενημερώνομαι τακτικά για όλες τις νέες κυκλοφορίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, προσπαθώ να διαβάζω δύο με τρία τουλάχιστον βιβλία το μήνα και φυσικά γράφω καθημερινά τρεις με έξι ώρες. Η συγγραφή -πέρα από το κομμάτι της έμπνευσης το οποίο σηκώνει πολύ συζήτηση- είναι δουλειά ή τουλάχιστον ως δουλειά την αντιμετωπίζω εγώ. 

2. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο;
Πολλοί, πάρα πολλοί. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω τον Κλάιβ Μπάρκερ (Το Καταραμένο Παιχνίδι, The Hellbound Heart), τον Άιρα Λέβιν (Το Μωρό της Ρόζμαρι) και τον Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτυ (Ο Εξορκιστής). Ο κατάλογος είναι μάλλον ατελείωτος…

3. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
Φοβάμαι βασικά ένα πράγμα. Τον ίδιο το φόβο. Σαν συναίσθημα είναι ικανό να ξυπνήσει τα πλέον αρχέγονα και σκοτεινά ένστικτα με ανεξέλεγκτες πολλές φορές επιπτώσεις. 

4. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.

Έχει τον τίτλο «Secta» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα μυστηρίου και τρόμου με θρησκευτικό υπόβαθρο και πρωταγωνίστρια το λογοτεχνικό alter ego μου, την καθηγήτρια θρησκειολογίας Μάρθα Κινγκ. Στο κοιμητήριο Περ Λασέζ του Παρισιού, ένα μυστηριώδες ανδρόγυνο άγαλμα δακρύζει αίμα. Εκκλησιαστικοί ηγέτες δολοφονούνται παγκοσμίως με τον πλέον αποτρόπαιο τρόπο. Ένα μυστικό που χάνεται στα βάθη των αιώνων είναι έτοιμο να αποκαλυφθεί. Η καθηγήτρια θρησκειολογίας Μάρθα Κινγκ θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Secta...


5. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο σε ένα βιβλίο;
Ας είμαστε ειλικρινείς. Κατέχει σημαντικότατο ρόλο στην προώθηση ενός βιβλίου και συχνά είναι καθοριστικό για το αν θα επιλέξει κάποιος να το αγοράσει ή όχι. Διευκρινίζω εδώ, πως δεν καθορίζει τη λογοτεχνική αξία του έργου ως προς το περιεχόμενο αλλά η εικόνα όπως όλοι γνωρίζουμε έχει δύναμη, τρομακτική δύναμη.

6. Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να γινόταν κινηματογραφική ταινία και αν ναι ποιο θα ήταν αυτό;
Με το σενάριο ασχολούμαι ούτως ή άλλως επαγγελματικά. Και επειδή θέλω να είμαι πάντα αληθινός με τους αναγνώστες θα σας απαντούσα πως θα επιθυμούσα να δω όλα τα βιβλία μου να μεταφέρονται στον κινηματογράφο.

7. Σε ποια ιστορική εποχή θα θέλατε να είχατε ζήσει;
Στο Μεσαίωνα. Αν και η σημερινή εποχή διακατέχεται από ένα συγκεκαλυμμένο σκοταδισμό, τουλάχιστον τότε υπήρχε αυθεντικότητα και -σχεδόν- τίποτα δεν ήταν συγκεκαλυμμένο, ούτε καν ο σκοταδισμός. 

8. Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας και ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να συγγράψετε ένα βιβλίο σας;
Εμπνέομαι από τα πάντα. Από τους ανθρώπους στο μετρό μέχρι και από μια φράση που θα ακούσω στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Αγαπημένο μέρος για να δημιουργώ είναι ένα… το γραφείο μου.

9. Ποια είναι η άποψή σας για την Ελλάδα του σήμερα;
Διασημότητα αντί δημιουργικότητας, εφήμερο αντί του διαχρονικού, επίπλαστος προοδευτισμός και ωχαδερφισμός. Ακούγομαι ίσως σκληρός αλλά αυτή είναι η γνώμη μου για την Ελλάδα του σήμερα. Από την άλλη όμως, δε θα ήθελα να ζω σε καμία άλλη χώρα του κόσμου… Την αγαπώ την Ελλάδα και τους Έλληνες.

10. Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;
Η συνέχεια της «Secta», η επανέκδοση του πρώτου μου βιβλίου -Παγιδευμένοι- με νέα επεξεργασία και νέες ιστορίες και πολλά άλλα. Κρατάω αρκετούς σκελετούς κρυμμένους στο ντουλάπι μου…

+1. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας.
Να διαβάζουν… και να διαβάζουν πολύ και τα πάντα. Και να ονειρεύονται. Τα όνειρα δεν μπορεί να τους τα στερήσει κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου