Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2017

Βιβλιοκριτική: Γέρση. Είσαι το κόκκινο στο αίμα μου

«Ένας έρωτας παραμυθένιος το μυθιστόρημα αυτό, μπερδεμένος στις κλωστές της Ιστορίας, τότε που θέλησε να δοκιμάσει τις αντοχές της προδοσίας, τη δύναμη της φωτιάς. Σαν τα παραμύθια της Χαλιμάς, οι ζωές μπερδεύονται με το καβουρντισμένο κύμινο και το πετιμέζι, Ρωμιοί και Τούρκοι, κιμπάρηδες και ραχατλήδες, ηγέτες ξιπασμένοι, ανίκανοι, παθιασμένοι, αδιάφοροι. Η Γέρση μεγάλωσε στη Σμύρνη, αρχοντοπούλα, στη θωριά της σου κοβόταν η ανάσα. Περήφανη και ξιπασμένη, μαστίγωνε τις δούλες της μπας και τις κάνει φιλενάδες. Λουζόταν στο χαμάμ, όταν την είδαν ξαφνικά τα δυο καρντάσια, ο Γιώργης κι ο Σελίμ, κι ήρθε ο έρωτας να σπαράξει τη σάρκα, να ξεπαστρέψει, να μαγέψει. Το άλογο χρεμέτισε χτυπώντας την οπλή του σε μια πέτρα που εξείχε, ο αμαξάς τράβηξε τα γκέμια. Ο Γιώργης έχωσε τα μάτια στα τσίνορά της, ζυγίστηκε πάνω τους, ισορρόπησε, κρεμάστηκε. Βούλιαξε στο υγρό βλέμμα, φοβήθηκε μη γίνει δάκρυ και τον πνίξει, τσούλησε στην κατηφόρα της μύτης να σωθεί, χώθηκε στα ρουθούνια να ρουφήξει την οσμή της. Στα χείλη παραδόθηκε. Τα λευκά της δόντια τον γεμίσανε πληγές καθώς θυμήθηκε τη νύχτα τους. Εδώ που φτάσανε, δεν είχε άλλη επιλογή. Έπρεπε να της πει την αλήθεια. Πήρε το χέρι της, έσκυψε κι απόθεσε στη φούχτα της ένα φιλί. «Εσύ, ομορφιά μου, είσαι το κόκκινο στο αίμα μου…» Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για τις ημέρες αίγλης και δόξας της Σμύρνης πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή!»

Ένα ερωτικό μυθιστόρημα με ιστορικό υπόβαθρο είναι το καινούργιο βιβλίο της Αργυρώς Μαργαρίτη που κυκλοφόρησε την άνοιξη από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Η υπόθεση εξελίσσεται στην πολύπαθη Μικρά Ασία και κυρίως στην αριστοκρατική Σμύρνη. Η Γέρση είναι η μοναχοκόρη του Λάζαρου Πασαλή, τη γέννηση της συνοδεύει ένα ανομολόγητο έγκλημα. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για να προστατέψει ό,τι έχει πιο ακριβό και πως αυτό θα το πληρώσει. Όμορφη και χαϊδεμένη η Γέρση, με ένα σωρό ανθρώπους γύρω της να τη φροντίζουν και να μην της χαλάνε χατίρι, γίνεται περήφανη και ξιπασμένη. Μέχρι που στα δεκαπέντε της έρχεται ο έρωτας.
Ποιο είναι άραγε το πιο ισχυρό συναίσθημα, αυτό της φιλίας ή εκείνο του έρωτα. Δυο φίλοι, ένας τούρκος και ένας έλληνας, έγιναν αδέρφια σμίγοντας τα  αίματα τους. Μέχρι που θα έρθει εκείνο το κορίτσι με το δέρμα της αλάβαστρο, τα μαλλιά της έβενος, το στόμα της κεράσι και θα τους χωρίσει. Αυτοί οι δύο θα αγωνιστούν για να κερδίσουν τη γυναίκα, βάζοντας αρκετές φορές και την ίδια σε κίνδυνο. Μόνο που το κορίτσι έχει διαλέξει ποιον άντρα θέλει στο πλευρό της.         
Μπροστά στα μάτια σου εξελίσσονται όλα τα δεινά των ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας για το γόητρο των πολιτικών και κυρίως του βασιλιά που έσπρωξε το στρατό ως τα βάθη της Ανατολίας. Τα μάτια του αναγνώστη γεμίζουν με εικόνες, όχι όμως όλες τις φορές  ευχάριστες. 

Η Γέρση της Μαργαρίτη προσφέρει ένα απολαυστικό, λεπτοδουλεμένο ανάγνωσμα, με στέρεο ιστορικό υπόβαθρο και δυνατά συναισθήματα με ιδιωματισμούς μικρασιατικους, που συνθέτουν ένα ανθρωποκεντρικό αλλά κι ανάγλυφο ηθογραφικό πορτρέτο του Ελληνισμού της Ιωνίας.       

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου