Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2017

Βιβλιοκριτική: Άγρια Λεβάντα

Τίποτε δεν πάει χαμένο, Σιμόν.
Η αγάπη που δίνουμε ποτέ δεν πεθαίνει.

Η νεαρή Σιμόν Φλεριέ ζει με τον πατέρα της σε μια αγροικία της Προβηγκίας πλημμυρισμένη από αρώματα άγριας λεβάντας. Μετά τον θάνατό του, όμως, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το πατρικό της για να γίνει παραδουλεύτρα στη Μασσαλία. Απογοητευμένη από τη φτώχεια και τις κακουχίες, η Σιμόν αποφασίζει να ακολουθήσει το κρυφό όνειρό της· να γίνει μια μέρα διάσημη αρτίστα.
Βυθισμένη στα θαμπά φώτα του μεσοπολέμου, περιπλανιέται στα στενοσόκακα της Μασσαλίας. Ο Αντρέ Μπλανσάρ, γόνος πλούσιας οικογένειας, γίνεται ο μέντοράς της και ο πρώτος άντρας που θα κάνει την καρδιά της να σκιρτήσει. Η γοητεία και η φιλοδοξία της ανοίγουν τη βελούδινη αυλαία της επιτυχίας στις μεγάλες παριζιάνικες σκηνές και στα καμπαρέ του Βερολίνου.
Όταν ο ζόφος του πολέμου απειλεί για ακόμα μια φορά την Ευρώπη, η διάσημη μαντμαζέλ Φλεριέ παίρνει μια ριψοκίνδυνη απόφαση· γίνεται η Άγρια Λεβάντα και δίνει τη δική της μάχη.
Λίγο μετά την κατάληψη του κοσμοπολίτικου Παρισιού, η Σιμόν γνωρίζει την ευτυχία στο πρόσωπο ενός νεαρού πιλότου και διαπιστώνει πως η αγάπη, σαν την άγρια λεβάντα, μπορεί να φυτρώσει στα πιο απροσδόκητα μέρη.  Περιγράφεται ο αγώνας της Σιμόν στο χώρο του θεάτρου, θέλοντας να αναδυθεί και να επικρατήσει με τα προσόντα της και χωρίς να υποθηκεύσει την ελευθερία της σε κανέναν. Δημιουργούνται ανταγωνισμοί και αντιζηλίες από τις συναδέρφους της μέχρι που τελικά καταφέρνει να γίνει «η πιο συγκλονιστική γυναίκα στον κόσμο».

Το ιστορικό μυθιστόρημα της Alexandra Belinda "Άγρια Λεβάντα" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις "Διόπτρα". Πρόκειται για μια συγκλονιστική ιστορία πάθους και γενναιότητας στην Ευρώπη του μεσοπολέμου, που διατρέχει τα σοκάκια της Μασσαλίας, τις μεγάλες θεατρικές σκηνές του Παρισιού και την ύπαιθρο της Προβηγκίας. Μια ιστορία έντονη που αποδεικνύει πως η αγάπη, σαν την άγρια λεβάντα μπορεί να φυτρώσει στα πιο απροσδόκητα μέρη...

Θαυμάσιες οι περιγραφές του Παρισιού και των θεάτρων του με τους κίονες, τα βελούδινα σεπαρέ ,τα αγαλματίδια, τις γυάλινες οροφές και των τόπων που σύχναζαν εύποροι ζωγράφοι, συγγραφείς, θεατρίνοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί. Επίσης του Βερολίνου και των κτιρίων του με τις αιχμηρές γωνίες και τους πρωσικούς τρούλους και την δική του νυχτερινή διασκέδαση καθώς και της Νέας Υόρκης με τους γρήγορους ρυθμούς της, την αρχιτεκτονική των κτιρίων της, την εκβιομηχάνιση, τις τεχνολογικές καινοτομίες και την κραυγαλέα επίδειξη πλούτου, χαρακτηρίζοντας την σαν την πιο μοντέρνα πόλη «λες και βρισκόταν στο φεγγάρι». Λαμβάνοντας μέρος στην Αντίσταση σαν «Άγρια Λεβάντα» θα δώσει τη δική της μάχη για μια ελεύθερη Γαλλία και θα νιώσει ξανά το ερωτικό σκίρτημα στα μάτια ενός πιλότου της Βρετανικής Αεροπορίας .

Ένα υπέροχο και με πολύ καλή μετάφραση βιβλίο για την αγάπη, το πάθος, την τέχνη, τον έρωτα και τη δίνη του πολέμου.

H Belinda Alexandra, γεννημένη από Ρωσίδα μητέρα και Αυστραλό πατέρα, έχει ζήσει στη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια και τη Μελβούρνη. Είναι πτυχιούχος Ασιατικών Σπουδών και διαθέτει μάστερς Δημιουργικής Γραφής. 
Η αγάπη της για άλλους πολιτισμούς συνδυάζεται με τον έρωτα που τρέφει και για τη δική της πατρίδα, την Αυστραλία, όπου εργάζεται εθελοντικά για το WIRES (Πληροφόρηση, Διάσωση και Εκπαίδευση για την Άγρια Ζωή Νέας Νότιας Ουαλίας).


Βιβλιογραφία
(2017) Άγρια λεβάντα, Διόπτρα
(2016) Λευκή γαρδένια, Διόπτρα
(2015) Το ρόδο της Τοσκάνης, Διόπτρα
(2005) Λευκή γαρδένια, Φυτράκης Α.Ε.


Κυκλοφορεί από τις  εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου