Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017

10 + 1 ερωτήσεις με την Πασχαλία Τραυλού


1. Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και τη καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;
Η λογοτεχνία αναμφίβολα με ελευθερώνει. Χάρη σε αυτή ζω πολλές ζωές πέρα από τη μία και πεπερασμένη δική μου. Από την άλλη πλευρά όμως, δεδομένου ότι εργάζομαι και έχω μια επαχθή καθημερινότητα ως σύγχρονη γυναίκα δοκιμάζει τα όρια της αντοχής μου αυτή μου η ενασχόληση. 

2. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο;
Αγαπώ πολλούς συγγραφείς και πολλά βιβλία αντίστοιχα και ανακαλύπτω συνέχεια καινούργιους. Προσφάτως διάβασα και ενθουσιάστηκα με τη Λίμνη των Λύκων του Τζον Βέρντον. Επίσης λατρεύω τον Θαφόν και την τριλογία του Στη σκιά του Ανέμου.  

3. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
Ο χειρότερος εφιάλτης μου είναι η πιθανότητα που έχει δημιουργηθεί λόγω κρίσης να υπάρχουν νέοι άνθρωποι χωρίς σχέδια και οράματα για ένα καλύτερο μέλλον. Ένας κόσμος χωρίς όνειρα νομίζω πως είναι ένας κόσμος νεκρός. Δεν θα άντεχα να ζήσω σε έναν τέτοιο κόσμο. 

4. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.
Δεδομένου ότι επίκειται εντός του Οκτωβρίου 2017 να επανεκδοθεί ένα παλιό μου βιβλίο με τίτλο τα Ρόδα της σιωπής, πλήρως αναθεωρημένο και με νέο τίτλο (Το άγαλμα στη σοφίτα) θα σας πω δυο λόγια και για το Φιλί στα μάτια και για το Άγαλμα στη σοφίτα. 
Το φιλί στα μάτια μπορεί σε πρώτο επίπεδο να αναφέρεται σε μια απαγορευμένη αγάπη, όμως απέχει πολύ απ’ το να αποτελεί την επιδερμική προσέγγιση ενός έρωτα. Κεντρικοί άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται είναι η ένοχη σιωπή, η αέναη σύγκρουση του καλού με το κακό και οι συνέπειες κάθε μορφής βίας που ασκείται διαχρονικά πάνω στις γυναίκες. Οι ήρωες μοιάζουν αλλά δεν είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας καθώς υπηρετούν την κεντρική ιδέα του βιβλίου που δεν είναι άλλη από την ανάδειξη μιας κοινωνίας με έντονες σχέσεις εξουσίας. 
Το άγαλμα στη σοφίτα, δεν είναι απλώς ένα αντιπολεμικό βιβλίο, αλλά ένα βαθύ ψυχογράφημα που παρακολουθεί κινηματογραφικά τις ηθικές νίκες ή τις μεγάλες ήττες καθημερινών ανθρώπων που μάχονται μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο να ξαναβρούν τις ισορροπίες τους. Ψυχολογικοί και ηθικοί πόλεμοι εγκιβωτισμένοι μέσα στο ευρύτερο φάσμα του πολέμου, που αντιμετωπίζεται ως μπάμπουσκα μέσα από την οποία ξεπετιούνται οι καθημερινοί, προσωπικοί πόλεμοι που δίνει καθένας με όραμα τον αυτοπροσδιορισμό και την επιβίωση...

5. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο σε ένα βιβλίο;
Το εξώφυλλο είναι το «ένδυμα» του περιεχομένου. Θα πρέπει να είναι καλαίσθητο και ορθά συνδυασμένο με την υπόθεση του έργου. Σαφώς αποτελεί και μέρος του marketing οπότε θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα καλής χημείας εκδότη, συγγραφέα, εκδοτικού Τμήματος και Τμήματος marketing.

6. Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να γινόταν κινηματογραφική ταινία και αν ναι ποιο θα ήταν αυτό;
Έχω την ταπεινή γνώμη ότι όλες οι ιστορίες μου θα μπορούσαν να μεταφερθούν στον κινηματογράφο. Όμως θα διατηρούσα κάποια εποπτεία, καθώς εξαίρετα βιβλία έχουν διασκευαστεί τηλεοπτικά ανεπαρκώς ή το αντίστροφο. 

7. Τι σημαίνει λογοτεχνική επιτυχία για εσάς;
Λογοτεχνική επιτυχία σημαίνει σίγουρα ανταπόκριση και συντονισμός της ψυχής του αναγνώστη με το βιβλίο ταυτόχρονα όμως σημαίνει και διάρκεια, αντοχή στο χρόνο, που είναι και ο πιο δυσεπίτευκτος στόχος στις μέρες μας με την τόσο οργιαστική βιβλιοπαραγωγή. 

8. Ποια η γνώμη σας για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό;
Το ελληνικό κοινό όπως κάθε κοινό έχει τις προτιμήσεις του και δεν μου αρέσει να εντάσσω γενικά τους ανθρώπους σε κατηγορίες και καλούπια. Οι στατιστικές ωστόσο δείχνουν ότι λογοτεχνία διαβάζει στην συντριπτική του πλειοψηφία το γυναικείο κοινό. Το δυσάρεστο επίσης είναι ότι το ελληνικό αναγνωστικό κοινό είναι πολύ περιορισμένο (5-7% μόνο του πληθυσμού) και αυτό δεν είναι καθόλου καλό δεδομένο για την πλούσια συγγραφική παραγωγή της Ελλάδας. 

9. Η αλλαγή από έναν εκδοτικό οίκο σε άλλον, μπορεί να σας επηρεάσει στο τελικό αποτέλεσμα ενός βιβλίου σας;
O εκδότης είναι πάντα – ή πρέπει να είναι - ένας πολύτιμος συνεργάτης. Είναι αυτός που οφείλει – πέρα απ’ τον συγγραφέα - να αφουγκραστεί τη δυναμική και τις ανάγκες του δημιουργού και του βιβλίου ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσον αφορά την προώθηση του έργου, το κατάλληλο εξώφυλλο, την διαδικασία προβολής του κλπ. Του εμπιστεύεσαι ένα κομμάτι απ’ την ψυχή σου και πρέπει να το σεβαστεί για να μην υπάρχουν τριγμοί και προβλήματα στην πορεία του έργου. Συνεπώς, σαφώς και ο εκδοτικός οίκος επηρεάζει το αποτέλεσμα όταν δεν υπάρχει καλή χημεία, κατανόηση και συνεννόηση των δύο μερών και είμαι ευτυχής που στην παρούσα φάση της ζωής μου συνεργάζομαι με τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.

10. Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;
Ήδη ετοιμάζεται. Στα τέλη Οκτωβρίου από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ θα κυκλοφορήσει η αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου μου Τα ρόδα της σιωπής που είχε εκδοθεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός το 2009. Τώρα «καινούργιο» λογοτεχνικά, και με φρέσκια γλώσσα και οπτική θα επανακυκλοφορήσει με τον τίτλο Το άγαλμα στη σοφίτα, τον τίτλο δηλαδή που ήθελα εξαρχής να του δώσω! Και ταυτόχρονα ετοιμάζω και κάτι καινούριο…

11. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας.
Η επαφή με το βιβλίο δεν αποτελεί απλώς ψυχαγωγία αλλά διεύρυνση των πνευματικών μας οριζόντων. Άρα, διαβάζω σημαίνει υπηρετώ την δημοκρατία, τον πολιτισμό και την ελευθερία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου