Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

"Στην παγίδα του νερού" - Βιβλιοκριτική

 
«Τζούλια, εγώ είμαι. Πάρε με, είναι ανάγκη. Σε παρακαλώ, Τζούλια, είναι σημαντικό».
Λίγες μέρες πριν από τον θάνατό της, η Νελ Άμποτ τηλεφώνησε στην αδελφή της. Η Τζουλς δεν το σήκωσε, αγνοώντας την έκκλησή της για βοήθεια. Τώρα η Νελ είναι νεκρή. Λένε ότι πήδηξε. Και η Τζουλς αναγκάζεται να επιστρέψει στο μέρος με το οποίο έλπιζε ότι είχε ξεμπερδέψει οριστικά, για να φροντίσει την έφηβη κόρη που άφησε πίσω η αδελφή της. Η Τζουλς, όμως, φοβάται. Φοβάται πολύ. Τις καλά θαμμένες αναμνήσεις της, τον παλιό μύλο, τη γνώση ότι η Νελ αποκλείεται να πήδηξε. Και πάνω απ’ όλα, φοβάται το νερό και εκείνο το μέρος που ονομάζουν Κολυμπήθρα των Πνιγμών… 
Με την ίδια καταιγιστική γραφή και βαθιά κατανόηση των ανθρώπινων ενστίκτων που μάγεψαν εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως στο εκρηκτικό ντεμπούτο της ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ, η Πόλα Χόκινς υπογράφει ακόμα ένα απολαυστικό μυθιστόρημα το οποίο αντλεί στοιχεία από τις ιστορίες που λέμε για το παρελθόν μας και τη δύναμή τους να καταστρέψουν τη ζωή που ζούμε στο παρόν.
Αν μη τι άλλο, αν κάτι ξέρει να κάνει η Hawkins, είναι να δημιουργεί ένταση. Η γραφή της διακρίνεται από έντονο νεύρο, κινηματογραφικό αφηγηματικό ρυθμό που επιτρέπει στη δράση να εκτυλίσσεται δυναμικά και γρήγορα, ενώ καταφέρνει κάθε φορά να προσθέσει ένα στοιχείο, του οποίου η φύση είναι τέτοια, που παίζει με το συνειδητό και το ασυνείδητο του αναγνώστη, προκαλώντας του σύγχυση και αμφιβολίες. Στην προκειμένη περίπτωση, το στοιχείο αυτό είναι το νερό, και οι μακάβριες δεισιδαιμονίες που το συνοδεύουν, κάτι που ενισχύεται ακόμα πιο έντονα από την περιγραφική δεινότητα της συγγραφέως, ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει γενικότερα τους συγγραφείς της χώρας της, που δεν αναπαριστά απλά ένα τοπίο, αλλά ζωντανεύει την εικόνα του μπροστά στα μάτια μας δίνοντάς του μια ρεαλιστική πνοή που μας ταξιδεύει και μας τοποθετεί απόλυτα στο χώρο και στο χρόνο που εκείνη επιθυμεί.
Η Χόκινς γνωρίζει πως να δημιουργεί ψυχικά ευάλωτους χαρακτήρες, που παλεύουν να βρουν τις ισορροπίες τους και κατορθώνουν να αγγίξουν τον αναγνώστη και να τον κάνουν σύμμαχό τους στις αποκαλύψεις τους -όσο σκληρές κι αν είναι αυτές. Χαρακτήρες που δεν έχουν απεγκλωβιστεί από το παρελθόν, που προσπαθούν να χτίσουν ένα στέρεο οικοδόμημα πάνω σε σαθρά θεμέλια, που έχουν καλύψει πρόχειρα τις πληγές τους και πιστεύουν πως θα σταματήσουν να πονάνε αν απλά δεν μιλάνε γι' αυτές. Αυτό το εξαιρετικά δυνατό στοιχείο της γραφής της κατόρθωσε σε αυτό το μυθιστόρημα να το απογειώσει και να το δέσει υπέροχα με μια μυσταγωγική πλοκή, δημιουργώντας μια σκοτεινή και υγρή ατμόσφαιρα που αισθάνεσαι να τρυπάει τα κόκαλά σου και να απλώνει τα πλοκάμια της πάνω σου. Η επίδραση του υδάτινου στοιχείου και των δεισιδαιμονιών είναι σαγηνευτική και καταλύει κάθε αντίσταση του αναγνώστη.
Θέλει προσοχή για να μην πιαστείς «στην παγίδα του νερού» και να δεις την αλήθεια όπως ακριβώς είναι.
Η ΠΟΛΑ ΧΟΚΙΝΣ εργάστηκε ως δημοσιογράφος για δεκαπέντε χρόνια πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζιμπάμπουε και μετακόμισε στο Λονδίνο το 1989, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Το πρώτο της μυθιστόρημα, ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, έγινε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, με περισσότερα από 20 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως. Μεταφράστηκε σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες, έγινε Νο1 μπεστ σέλερ σε όλο τον κόσμο και μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνίστρια την Έμιλι Μπλαντ. Το ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της.

Κυκλοφορεί από τον Ιούνιο 2017 από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου