Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017

10+1 ερωτήσεις με την Μαργαρίτα Αρβανίτη


1Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και την καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;

Η λογοτεχνία, με την δυναμική που εμπεριέχει να τέρπει να εμπνέει να προτείνει και να επηρεάζει στη διαμόρφωση χαρακτήρων, επηρέασε και εμένα όταν άρχισα να διαβάζω και να γράφω από μαθήτρια ακόμα. Με αφορμή ένα ποίημα που μου ζητήθηκε από την δασκάλα μου να γράψω στην τετάρτη τάξη του δημοτικού, η καινούρια «οπτική» έκφρασης με μέτρο και ρίμα άλλαξε την καθημερινότητά μου καθώς άρχισα σαν παιχνίδι - άσκηση του νου να σκαρώνω ποιήματα, σκωπτικά στην αρχή σαν παιδί που ήμουν. Μετά ακολούθησαν και άλλα πολλά ενώ είχα ήδη στραφεί στον πανέμορφο κόσμο του διαβάσματος ποιημάτων και διηγημάτων σαν τη καλύτερη συντροφιά! Η ουσιαστική αλλαγή έγινε από τη στιγμή που ήρθε η στιγμή να επικοινωνήσω τις δικές μου αλήθειες σκέψεις και συναισθήματα και να ζήσω με την έκδοσή τους την ξεχωριστή χαρά της επικοινωνίας με το αναγνωστικό κοινό και την αποδοχής του.

2.    Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο;

Πολλοί υπήρξαν αγαπημένοι μου συγγραφείς τους οποίους προσπέρασαν άλλοι νεώτεροι, χωρίς να ξεχαστούν οι προηγούμενοι. Οι προτιμήσεις σε περιεχόμενο διαβάσματος αλλάζουν με την εξέλιξη του ανθρώπου και τις εκάστοτε επιθυμίες του για κάλυψη αναγκών ψυχής σκέψεων και συναισθημάτων. Αν καλούμαι να επιλέξω σήμερα ένα συγγραφέα, θα επιλέξω τον Τζώρτζ Όργουελ και το βιβλίο του 1984 , καθώς παρακινεί μέσα από μία διαφορετική οπτική γωνία το κοίταγμα της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας με στόχο την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων που αφορούν άμεσα την ποιότητα της ζωής μας.

3.    Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;

Δεν φοβάμαι τίποτα. Ουσιαστικά ένας φόβος υπάρχει.Του κρότου. Από τότε που κατανόησα ότι όσα μας φοβίζουν στον αντίποδά τους εμπεριέχουν τα αντίθετά τους τα οποία περιμένουν να τα ανακαλύψουμε, εστίασα στην αποδυνάμωσή τους. Στην αναζήτησή μου να στηρίξω την ηρωίδα μου κυρίως στο φόβο του θανάτου όπως απροσδόκητα της προέκυψε με την απειλή του Ca μαστού, απομυθοποίησα τον φόβο του αφού έτσι κι αλλιώς δεν σταματάει τον θάνατο, τη χαρά της ζωής σταματάει. Τον ανέστρεψα σε υποκινητή ζωής με ουσία και πληρότητα και αναζήτησα στη θέση του την αξία της κάθε στιγμή καθώς στην απουσία τους όσα χρόνια και αν δοθούν πάλι λίγα θα είναι. Ο φόβος και το ξεπέρασμά του, είναι ένα από τα πιο βασικά θέματα του βιβλίου το οποίο έγραφα τρία χρόνια. Στην πορεία αυτών των χρόνων οι αναζητήσεις μου για στήριξη της ηρωίδας μου με οδήγησαν και στη δική μου στήριξη απέναντι στον φόβο, με αναθεωρημένες στάσεις και αξίες περί ζωής και θανάτου.

4.    Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.

«Ξεπέρνα τον φόβο ζήσε το θαύμα» ο τίτλος του. Προτροπή στήριξη και υπενθύμιση προς τον σύγχρονο άνθρωπο που καλείται σαν ήρωας πραγματικός να ξεπεράσει δυσκολίες εμπόδια φόβους πραγματικούς και πλασματικούς προκειμένου να ζήσει το θαύμα της δικής του ζωής, εκπληρώνοντας έτσι τον προορισμό του σε αυτή τη γη. Θέλησα γυναίκα να είναι η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο φόβο που της προέκυψε, την απειλή Ca του μαστού. Επέλεξα σαν κεντρικό άξονα του βιβλίου την αναγκαιότητα του προληπτικού ελέγχου Ca μαστού για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των γυναικών, πολλές εκ των οποίων αποφεύγουν τον έλεγχο από τον φόβο των εξετάσεων και των αποτελεσμάτων διάγνωσης! Γενικότερα θέλησα να τονίσω την αξία της προληπτικής ιατρική που σώζει ζωές όταν στην απουσία της χάνονται εκατομμύρια. Για να μπορέσουμε να ευτυχήσουμε πρέπει πρώτα να φροντίσουμε να ζήσουμε. Μπροστά την συνειδητοποίηση της προσωρινότητας της ζωής αναδύεται έντονα η ανάγκη επαναπροσδιορισμών αξιών και στάσεων ζωής με στόχο τη προσαρμογή στα νέα δεδομένα για αντιμετώπιση των δυσκολιών τους. Η ηρωίδα μου η Ελπίδα, αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο και τις αναζητήσεις του και επεμβαίνει δυναμικά να ελέγξει στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής προκειμένου να ζήσει τη πορεία της σε αυτή τη γη όπως ονειρεύεται και επιθυμεί. Το μυθιστόρημα δεν στοχεύει να «ταξιδέψει» τον αναγνώστη σε μια «πτήση» πρόσκαιρης ευχαρίστησης όσο διαρκεί το διάβασμά του. Αντίθετα «βουτάει» μέσα στα βαθιά και τα δύσκολα της ζωής με στόχο να ανακαλύψουμε, να κατακτήσουμε και να ζήσουμε πιο «στέρεες» χαρές στήριξης της ζωής μέσα στα δύσκολά της και όχι «ταξιδεύοντας» έξω και μακριά της. Παρά τα υπαρκτά προβλήματα στα οποία αναφέρεται το βιβλίο η αισιοδοξία και η χαρά της ζωής είναι έκδηλη σε κάθε σειρά του βιβλίου. Οι στηρικτικές γνώσεις που περιέχει μαζί με το ενδιαφέρον και τα συναισθήματα που πυροδοτούν τα σκηνικά ζωής έρωτα αγάπης συντροφικότητας παιδιών, οικογένειας και δημιουργίας, δομούν ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί καθώς πετυχαίνει να ανθίσουν χαμόγελα εκεί που δεν είναι αυτονόητα να υπάρχουν!

5.    Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο σε ένα βιβλίο;

Είναι σημαντικό από τη στιγμή που επικοινωνεί το θέμα και έλκει τον αναγνώστη να το αποκτήσει. Γι αυτό θέλησα και εγώ το εξώφυλλο του βιβλίου μου σε αρμονία με το περιεχόμενό να κερδίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη για να θελήσει να το κάνει δικό του, να το διαβάσει. Προτρέπει στο κοίταγμα του τριαντάφυλλου που συμβολίζει την ομορφιά την αισιοδοξίας της ζωής παρότι στηρίζεται σε παραμάνα περασμένη στο στήθος που συμβολίζει τον πόνο. Μέσα από την πάλη των αντιθέτων προχωράει η εξέλιξη της ζωής. Το εξώφυλλό έχει φιλοτεχνηθεί σε πίνακα του διακεκριμένου ζωγράφου Αντώνη Απέργη που υπήρξε και δάσκαλός μου, τον οποίο ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης .

6.    Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να γινόταν κινηματογραφική ταινία και αν ναι ποιο θα ήταν αυτό;

Το ενδιαφέρον μου εστιάζεται στο βιβλίο αυτό που μόλις κυκλοφόρησε. Δεν θα με ενδιέφερε ιδιαίτερα να γίνει κινηματογραφική ταινία, με καλύπτει σαν βιβλίο και μόνο, γιατί έτσι ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία και τη χαρά να φανταστεί ο ίδιος τη μορφή των ηρώων καθώς και τα σκηνικά ζωής που μέσα τους κινούνται. Θα με ενδιέφερε σαν ταινία μόνο αν του έδινε την ευκαιρία να γίνει πιο εύκολα και ευρύτερα γνωστό, για να μπορέσει να εκπληρώσει τον προορισμό του. Να ταξιδέψει όσο πιο μακρυά στην αναζήτησή του να βρει τους αποδέκτες του!

7.    Τι σημαίνει λογοτεχνική επιτυχία για εσάς;

Η λογοτεχνική επιτυχία είναι πολύ σχετική. Η κοινωνία έχει διαστρωματώσεις όπως και το αναγνωστικό κοινό αντίστοιχα. Μπορεί ένα βιβλίο να κάνει επιτυχία σε ένα ορισμένο αναγνωστικό κοινό και να είναι εντελώς αδιάφορο σε κάποιο άλλο, χωρίς αυτό το γεγονός να ακυρώνει την επιτυχία που του αναλογεί. Η επιτυχία δεν κρίνεται από το μεγάλο νούμερο των πωλήσεών του γιατί η ζωή έχει δείξει ότι πολλά από αυτά πιάνουν τα ράφια των βιβλιοθηκών μόνο ή κρίνοται αρνητικά αφού διαβαστούν. Επιτυχία σημαίνει να έχει αγαπηθεί γιατί θα έχει ικανοποιήσει την προσδοκία των αναγνωστών να βρούν μέσα του όσα θέλησαν και τους ευχαριστούν. Αν έχει καταφέρει να κερδίσει αναγνώστες από ευρύτερο φάσμα προτιμήσεων τότε η επιτυχία είναι περισσότερο αναγνωρίσημη. Έτσι συνήθως συμβαίνει. Η ζωή όμως κρίνει πιο βιβλίο τελικά θα παραμείνει σαν διαχρονικό και ποιο θα χαθεί σαν πρόσκαιρης ευχαρίστησης. Συμβαίνει κάποια βιβλία να γνωρίζουν άμεσα επιτυχία όταν κάποια άλλα ανακαλύπτονται εν καιρώ. Σε πολλά από τα βιβλία έρχεται η ίδια η ζωή, πριν τους αναγνώστες, να επιβεβαιώσει στην πράξη την αξία τους για όσα «δυσκολοφανέρωτα» περιέχουν. Μετά ακολουθεί η αποδοχή των αναγνωστών. Αυτή για μένα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία! Δίκαια αναγνωρίζεται και η αξία του συγγραφέα που δεν που σκιάχτηκε όταν επέλεγε τα θέματα του να ζήσει συνειδητά την «μοναξιά της πρωτοπορίας» των γραπτών όσο καιρό θα περίμεναν σε αναμονή να ωριμάσουν οι συνθήκες αποδοχής τους. Δικαίωση και επιτυχία που δεν έρχεται πάντα όσο ζει ο συγγραφέας και όμως δεν διστάζει αν και το ξέρει να καταθέσει όσα κρίνει ότι αξίζει να επικοινωνηθούν, πέρα από δυσκολίες. Τέτοιες επιλογές εύκολα δεν γίνονται. Συχνά η άμεση επιτυχία γίνεται και αυτοσκοπός, γι αυτό υπάρχουν και «κόκκινες γραμμές» για συγγραφείς και εκδότες στο ενδεχόμενο της μη «εμπορικότητας» κάποιων θεμάτων. Προσωπικά πιστεύω ότι η συγγραφή είναι κοινωνικός προορισμός και αν καταφέρει να συντελέσει θετικά, ουσιαστικά και πρακτικά έστω και σε έναν άνθρωπο που αντιπροσωπεύει το 100 τα 100 της ζωής μέσα σε ένα κορμί να ζήσει καλύτερη ζωή, αυτή για μένα είναι η μεγάλη επιτυχία της λογοτεχνίας, ανεξάρτητα από νούμερα πωλήσεων. Αν καταφέρει να επηρεάσει και μεγαλύτερο αριθμό αναγνωστών ακόμα καλύτερα!

8.    Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας και ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να συγγράψετε ένα βιβλίο σας;

«Ήρωάς» μου και πηγή έμπνευσης για μένα είναι ο σύγχρονος άνθρωπος και η κοινωνία του. Ο άνθρωπος και ο σεβασμός στην μοναδικότητα του, ο οποίος σαν οντότητα ανεπανάληπτη πάνω σε αυτή τη γη, αξίζει να ζήσει όπως ονειρεύεται και επιθυμεί. Αυτονόητο δικαίωμα το οποίο δεν του αναγνωρίζεται πάντα , ούτε του δίνεται η ευκαιρία να το ζήσει. Εδώ, έρχεται η γραφή μου να τον στηρίξει στην τόσο αναγκαία προσωπική του παρέμβαση να διεκδικήσει να ζήσει τον προορισμό του όπως του αξίζει και του αναλογεί. Ο ήρωας μου συγχρόνως και παραλήπτης των μηνυμάτων της συγγραφής μου, της προσδίδει αξία πρακτικής σημασίας καθώς προορίζεται να συντελέσει με τα στηρικτικά της μηνύματα στην διαμόρφωση της ζωής του, για καλύτερη ζωή. Ήρωας –παραλήπτης και γραφή σε σχέση αλλυλέγυας αλληλοεξάρτησης συντελούν στην μυθοπλασία του βιβλίου που αντιγράφει την αληθινή ζωή γεμάτη αλήθειες, μηνύματα, αξίες και στάσεις ζωής που προορίζονται με υπευθυνότητα να στηρίξουν την προτροπή και υπενθύμιση προς τον παραλήπτη «Ξεπέρνα τον φόβο ζήσε το θαύμα» της ζωής τη κάθε της στιγμή. Η συγγραφή μου αυτή είναι το δικό μου «λιθαράκι» προσφοράς μέσα στη γενικότερη κοινωνική προσπάθεια, για μια ζωή στα μέτρα της καρδιάς. Προσδοκώ να βρει να τους αποδέκτες του, να εκπληρώσει τον προορισμό του! Γράφω στην Αθήνα όπου και κατοικώ, μέσα στην αληθινή ζωή κοντά στις πηγές πληροφόρησής μου. Καμία ανάγκη για κάπου αλλού. Στο γραφείο του υπολογιστή μου, κοντά στον άνδρα μου ο οποίος στο δικό του γραφείο και υπολογιστή γράφει τα δικά του.

9.    Ποια είναι η άποψή σας για την Ελλάδα του σήμερα;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν οφείλονται στην παγκόσμια κρίση αλλά στην κρίση που γεννάει καθημερινά η ίδια. Στερείται παραγωγής, κατήργησε τη βιομηχανική εργατική τάξη και εισάγει σχεδόν τα πάντα. Ζει με δάνεια που δεν έχει να πληρώσει καθώς στερείται εγχώριου πλούτου και πηγών εσόδων. Η άδικη φοροεισπρακτική πολιτική σε βάρος των μικρομεσαίων, το «κατεστημένο» πια οι μισοί να «ματώνουν» και να πληρώνουν για να ζήσουν καλά οι άλλοι μισοί, αποτελεί την αποκλειστική σχεδόν πηγή εσόδων! Η Ελλάδα αρνείται σταθερά να στραφεί σε έργα υποδομής για αύξηση των εσόδων, μείωση της ανεργίας, αύξηση της παραγωγικότητας με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας, το νοικοκύρεμα του τόπου για καλύτερη ζωή των πολιτών της. Όσο δεν παράγουμε αισιοδοξία για καλύτερες μέρες δεν υπάρχει! Οι νέοι και άνεργοι φεύγουν, η χώρα αδειάζει , η Ελλάδα στη θέση τους κάνει εισαγωγή πληθυσμού … στρατιές δούλων βασικά, και θαυμάζει χώρες όπως Ρωσία, Κίνα, Βενεζουέλα, Κούβα των οποίων οι λαοί υποφέρουν κάτω από την εξουσία τους. Το χρέος καθημερινά μεγαλώνει και η χώρα έχει πέσει σε ένα τέλμα που δεν μπορεί και δεν θέλει να βγει από αυτό. Εξηγήσεις υπάρχουν, αναλύω κάποιες από αυτές στο βιβλίο μου, στην τρίτη του ενότητα, δεν είναι εύκολο να ειπωθούν μέσα σε μια απάντηση. Κατά τα άλλα, πιστεύουμε ότι είμαστε ο ομφαλός της γης , εμμένουμε σε μία στείρα προγονολατρεία και χωρίς σεβασμό προς την ιστορία που έχουμε σαν λαός ζούμε ένα παρόν που δεν τιμάει το ένδοξο παρελθόν της πατρίδας! Ο λαϊκισμός, ο μεγαλοσωβινισμός στη θέση του υγιούς πατριωτισμού αποπροσανατολίζει τον νεοέλληνα ο οποίος αντί να στραφεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνική πραγματικότητας για προσαρμογή και στήριξη της επιβίωσης της κοινωνίας και της ζωής του , τον απασχολούν τα μάρμαρα , το όνομα, οι αποζημιώσεις, ποιος θα κρατάει τη σημαία στις παρελάσεις , βρισκόμενος διαρκώς σε σύγχυση και αδυναμία να εκτιμήσει τις προτεραιότητες και τις αλήθειες που επηρεάζουν ουσιαστικά τη ζωή του. Η ιστορία της ανθρωπότητας δείχνει ότι λαοί που δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες εξέλιξης της ζωής, χάνονται από τον χάρτη της γης. "Γηράσκω αεί διδασκόμενος" είπε ο Σωκράτης. Ο κάθε επαναπροσδιορισμός, σύμμαχος γενναίος και μοναδικός. Η εμμονή στα λάθη που πιστέψαμε για σωστά, οδηγεί στο αδιέξοδο του Πουθενά! Με πράξεις πραγματώνονται τα όσα ποθούμε και δεν τα ζούμε. Επειδή η ιστορία δεν προχωράει με λόγια ούτε με ευχολόγια ο λαός καλείται να ανταποκριθεί στην σοβαρότητα των ιστορικών του στιγμών και να πάρει στα χέρια του την ευθύνη των επιλογών του. Τώρα πια μπορεί; Τα δυσκολότερα έρχονται. Η κοινωνία μας καθημερινά ολισθαίνει σε όλο και λιγότερη δημοκρατία. Αν δεν μπορούμε να δούμε αντικειμενικά και να ερμηνεύσουμε τι ακριβώς συμβαίνει γύρω μας θα μας ακολουθούν οι «αλυσίδες» των λανθασμένων επιλογών μας! Αν δεν μπορέσουμε να τις αποφύγουμε θα χρειαστεί να «ματώσουμε» προκειμένου να φτάσουμε στην ρήση « στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα» σε εποχές που δεν θα μπορούμε πια να ζούμε σαν πρώτα!

10. Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;

Υπάρχει ήδη έτοιμη για έκδοση μία συλλογή ποιημάτων κοινωνικού περιεχομένου την οποία θα καθυστερήσουμε να εκδώσουμε καθώς τώρα χρειάζεται το βιβλίο την προσοχή και τον χρόνο του για να βρει την θέση που του αναλογεί στις καρδιές των ανθρώπων.

+1. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας.

«Ξεπέρνα τον φόβο, ζήσε το θαύμα» Ένα θαύμα είναι η ζωή που αξίζει να το ζήσουμε! Εμείς δεν θα ξαναπεράσουμε από αυτή τη γη. Υποχρεωμένοι είμαστε όχι απλά να ζήσουμε αλλά και να ευτυχίσουμε. Ό,τι δεν μας χαρίζεται χρέος ιερό να το διεκδικήσουμε. Μονόδρομος και ανηφορικός ο δρόμος κατά κει…η προσωπική αναζήτηση της γνώσης βασει της αλήθειας των γεγονότων, και όχι της πλάνης των εικασιών της παραπληροφόρησης που μας ξεστρατίσει από τον προορισμό μας. Πολύτιμο δώρο η ζωή! Ο καθένας από εμάς αξίζει να ζήσει την δική του χρονική "στιγμή" όπως την ονειρεύεται, όπως επιθυμεί! Εύχομαι από καρδιάς σε όλους μας να τα καταφέρουμε!

Ευχαριστώ πολύ τα Λογοτεχνικά Μονοπάτια για την φιλοξενία των σκέψεων μου…την ψυχή μου ουσιαστικά κατέθεσα, και την δυνατότητα γνωριμίας που έδωσαν στο βιβλίο μου με το αναγνωστικό κοινό. Καλή συνέχεια στην δημιουργική σας πορεία που τόσα πολλά προσφέρει στο χώρο του βιβλίου!

1 σχόλιο: