Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

Θυσία (Οι δρόμοι της καταιγίδας#1) - Βιβλιοκριτική

Ένα ταξίδι σε σοκάκια αλλοτινών καιρών.. Η Ρούσσα, μια όμορφη αρχοντοπούλα της Κρήτης, εκτοπίζεται από τους Ενετούς, όταν ο πατέρας της αρνείται να υποταχτεί στην εξουσία τους και επαναστατεί. Η γαλέρα που τη μεταφέρει στην εξορία πέφτει στα χέρια Οθωμανών κουρσάρων και μαζί με άλλες γυναίκες οδηγείται στο σκλαβοπάζαρο της Κωνσταντινούπολης. Αγοράζεται σαν δούλα σ’ ένα καραβανσαράι της Αδριανούπολης, όπου οι συνθήκες διαβίωσής της είναι δραματικές. Ένα βήμα πριν τον θάνατο τη σώζει ένας όμορφος Θρακιώτης, ο Σεκίρ, και ο έρωτας που γεννιέται ανάμεσά τους είναι φλογερός. Όμως και πάλι, η καινούρια αρχή στη ζωή της είναι γεμάτη ερωτηματικά.
Από τον Χάνδακα στην Κωνσταντινούπολη, στην Αδριανούπολη και στο Ρέθυμνο, αναπαριστώνται με σαφήνεια, ακρίβεια και πιστότητα η εποχή και οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Αστρονομία, ζωγραφική, κτηνοτροφία, εμπόριο, πειρατεία, σκλαβοπάζαρα είναι ελάχιστα μόνο από τα γεγονότα και τις επιστήμες που ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη.
Τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1550-1570 δένονται άρρηκτα με τη μυθοπλασία και συνθέτουν μια μοναδική ατμόσφαιρα εποχής. Ευγενείς, σκλάβοι, πασάδες, δούκες, έρωτες, πάθη, ίντριγκες, σωματέμποροι, πειρατές ζωντανεύουν στη Θυσία, το πρώτο βιβλίο της τριλογίας Οι δρόμοι της καταιγίδας.
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα με μυθοπλασία και ιστορικά γεγονότα αναμεμειγμένα από την αρχή μέχρι το τέλος. Η «Θυσία» είναι ένα βιβλίο που αγγίζει τις καρδιές. Η γραφή της κας Γαλανού είναι άμεση και κατορθώνει να δώσει πνοή στις λέξεις, ζωντανεύοντας εικόνες από αλλοτινούς καιρούς. Ντοπιολαλιά, ήθη και έθιμα, ιστορικές συγκυρίες, σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, ο τρόπος σκέψης των απλών και των πάμπλουτων ανθρώπων είναι εξαιρετικά καλοδουλεμένα νήματα που στήνουν σαϊτιά τη σαϊτιά την ιστορία στον αργαλειό του βιβλίου. Η συναρπαστική ιστορία της Ρούσσας προβάλλει με γλαφυρότητα τις κοινωνικές ανισότητες, την ανέχεια του λαού, την πυγμή της εξουσίας, το μένος των πειρατών, την πίστη στις αξίες με όποιο κόστος, μα και τον εξευτελισμό της γυναικείας ύπαρξης.
 Ένα σαγηνευτικό εξώφυλλο, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πλοκή, μια αλλιώτικη ηρωίδα και μια περίτεχνη κορύφωση, έθεσαν τις βάσεις ώστε να περιμένω με ανυπομονησία τη συνέχεια της τριλογίας. Η «Θυσία» είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές, με στρωτή αλλά πολυδιάστατη αφήγηση και με διαρκείς εκπλήξεις! Η ιστορία της Ρούσσας ξεκινάει αλλιώς, συνεχίζεται αλλιώς και καταλήγει εντελώς αλλιώς! Και όλα αυτά δοσμένα όχι μόνο με την ενδελέχεια και τη διεισδυτικότητα της συγγραφέως αλλά και με πλούτο καλολογικών στοιχείων, παρομοιώσεων και μεταφορών, που δε χόρταινα να διαβάζω και να σχηματίζω τις εικόνες στο μυαλό μου. Κλεινοντας θελω να συμπληρωσω οτι εκτος απο την Ρουσσα στο συγκεκριμμενο ιστορικο μυθιστορημα βλεπουμε αντλουμε πληροφοριες για εναν ολοκληρο κοσμο την Κρητη των πλουσιων αλλα κ την Κρητη των αμοιρων βλεπουμε τις ιντρικες των κουρσαρων των σουλτανων γενικως παιρνουμε πολλες κ ποικιλες πληροφοριες...

Περιμένουμε σε ένα μήνα το δεύτερο μέρος της τριλογίας με ανυπομονησία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου