Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

"Γλυκό Τραγούδι" - Βιβλιοκριτική


Το «Γλυκό τραγούδι» είναι το πολυσυζητημένο μυθιστόρημα της Λεϊλά Σλιμανί που κέρδισε πέρσι (2016) στη Γαλλία το λογοτεχνικό βραβείο Goncourt, ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της γαλλικής λογοτεχνίας. Όταν η Μιριάμ, μητέρα δύο μικρών παιδιών, αποφασίζει παρά την απροθυμία του άντρα της να επιστρέψει στην ενεργό δράση και στη δικηγορία, το ζευγάρι ψάχνει για νταντά. Μετά από αυστηρή επιλογή, προσλαμβάνουν τη Λουί, που πολύ γρήγορα κερδίζει την αγάπη των παιδιών και κατακτά σταδιακά μια θέση στην οικογένεια. Σιγά σιγά στήνεται μια παγίδα αλληλεξάρτησης μεταξύ των μελών που θα οδηγήσει στην τραγωδία. 

Η Λεϊλά Σλιμανί, στο δεύτερο μυθιστόρημά της, εμπνέεται από την πραγματική ιστορία μιας μπέιμπι σίτερ, δομινικανής καταγωγής, η οποία φρόντιζε δυο παιδιά στη Νέα Υόρκη. Δεν πρόκειται να αποκαλύψω τη συνέχεια της ιστορίας, παρά μόνο ότι η συγγραφέας γράφει ένα κοινωνικό δράμα που θίγει το θέμα των σχέσεων κυριαρχίας στον σύγχρονο κόσμο. Μέσα από τις περιγραφές του νεαρού ζευγαριού και της νταντάς, η συγγραφέας αποκαλύπτει την εποχή μας, με όλα όσα πρεσβεύει για την αγάπη, τις σχέσεις, το χρήμα, την εξουσία, την παιδεία και τον πολιτισμό, τις ταξικές και πολιτισμικές προκαταλήψεις. Επίσης καταφέρνει να αφουγκραστεί τα ηθικά διλήμματα της σύγχρονης οικογένειας, τους φόβους και τις ανασφάλειες που συνοδεύουν την ανάθεση της ανατροφής των παιδιών (έστω και για λίγες ώρες την ημέρα) σε μια άγνωστη επι το πλείστον γυναίκα με αντάλλαγμα την επιθυμία κάθε μητέρας να εργαστεί και να εξελιχθεί στον επαγγελματικό χώρο.

Το «Γλυκό τραγούδι» είναι ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ και ταυτόχρονα ένα αποκαλυπτικό κοινωνικό μυθιστόρημα που δεν θα αφήσει αδιάφορο κανέναν αναγνώστη με συνταρακτικές προεκτάσεις και επι της ουσίας εμβαθύνσεις στις οικογενειακές σχέσεις και στις αστικές προκαταλήψεις που κυριαρχούν. Αμείλικτα ερωτήματα ξεπηδούν συνεχώς, καθώς η υπόθεση εξελίσσεται και η ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων σκιαγραφείται μέσα από τις ενδόμυχες σκέψεις τους και τα ελαφρυντικά που προσάπτουν στους άλλους, αλλά και στους ίδιους τους εαυτούς τους. . Η αμεσότητα του λόγου της συγγραφέας και η υπέροχη επιλογή λέξεων, δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να αποκομίσει από το βιβλίο τα δικά του διδάγματα, χωρίς να υπάρχει υπόνοια παραίνεσης και ίχνος αποφθεγματικής διατύπωσης. Οι ήρωες αποκαλύπτονται και μιλούν με τις πράξεις τους, διχάζοντας, καθηλώνοντας, συναρπάζοντας.
Άραγε, η Μιριάμ και ο Πολ έκαναν τις σωστές επιλογές; Και, άραγε, εμείς κάνουμε τις σωστές επιλογές; Αυτό το ψυχογραφήματα και τις μοναδικές αναλύσεις χαρακτήρων, θα σας οδηγήσει στα άκρα, θα σας προβληματίσει, θα σας διχάσει και στο τέλος ίσως αλλάξετε γνώμη σε αυτά που πιστεύατε.

Το «Γλυκό τραγούδι» κυκλοφορεί από την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Τιτίκας Δημητρούλια.

Η Λεϊλά Σλιμανί γεννήθηκε το 1981 στο Ραμπάτ του Μαρόκου. Σπούδασε στο Παρίσι πολιτικές επιστήμες και επικοινωνία, και εργάστηκε ως δημοσιογράφος για το περιοδικό Jeune Afrique. Το «Γλυκό Τραγούδι» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της, το οποίο πούλησε περισσότερα από 80.000 αντίτυπα μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του – προτού καν τιμηθεί με το βραβείο Goncourt.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου