Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017

10+1 ερωτήσεις με τον Αλέξη Σταμάτη


1.    Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και την καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;
Την ζωή μου η λογοτεχνία την άλλαξε από μικρό παιδί. Ουσιαστικά μεγάλωσα μέσα από την λογοτεχνία. Όσον αφορά την καθημερινότητα με το να περνάω κάποιο χρόνο γράφοντας, είμαι σε συντονισμό με κάτι πολύ βαθύ, το οποίο επίσης υπήρχε από παιδιόθεν, αλλά πλέον βρίσκει την ώριμη έκφραση του και επί πλέον είναι κάτι που μοιράζεται.

2.    Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημενο σας βιβλίο;
Δεν έχω έναν αγαπημένο συγγραφέα, αλλά πολλούς. Οπότε η απάντηση θα έπρεπε να καλύπτει τουλάχιστον μία σελίδα. Ωστόσο μπορώ να σας αναφέρω τρία αγαπημένα βιβλία: το «Οδυσσέας» του Τζόυς, την «Οδύσσεια» του Ομήρου και το «Ο Άνθρωπος χωρίς ιδιότητες» του Μούζιλ.

3.    Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
Η απώλεια αγαπημένων μου προσώπων.

4.    Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.
Το τελευταίο μου βιβλίο λέγεται ´Το βιβλίο της βροχης´ και κυκλοφόρησε απο τις εκδόσεις Καστανιώτη το 2015. Λιγα λογια: Αθήνα, 2009. Kατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης μέρας, ξεσπά ξαφνικά μια από τις πιο άγριες καταιγίδες στην ιστορία της πόλης, αιφνιδιάζοντας τους ήρωες του βιβλίου, οι οποίοι συνδέονται με ποικίλους τρόπους μεταξύ τους. Χαρακτήρες διαφορετικοί, με ισχυρά κίνητρα και επιθυμίες, βιώνουν, ο καθένας με τη δική του ιδιοσυγκρασία, την καταλυτική επίδραση της μπόρας. Η βροχή επεμβαίνει έντονα και καθοριστικά στη ζωή τους. Ανατρέπει τα σχέδιά τους, εκτρέπει τον ρου της κάθε ιστορίας και αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά και απωθημένα, οδηγώντας στην εξιλέωση ή στην κάθαρση. Αλληλεπιδρώντας, το φυσικό φαινόμενο και ο άνθρωπος ανασυστήνουν τη μοίρα της ημέρας, της ώρας, της στιγμής. Ένα πάντως είναι το σίγουρο. Όταν η καταιγίδα πλέον τελειώνει και ο ουρανός γίνεται πάλι καθαρός, κανένας από τους ήρωες δεν είναι εκείνος που ήταν πριν πέσει η βροχή.

5.    Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο σε ένα βιβλίο;
Είναι πολύ σημαντικό γιατί πρέπει να αναδίδει κάτι από το περιεχόμενο του χωρίς ωστόσο να το εικονογραφεί.

6.    Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να γινόταν κινηματογραφική ταινία και αν ναι ποιο θα ήταν αυτό;
Εδώ πέσατε στην περίπτωση, γιατί υπάρχει ένας μεγάλος καημός με το ´Μπαρ Φλωμπέρ´ το οποίο προσπαθούμε με διάφορους συνεργάτες να το κάνουμε ταινία εδώ και 15 χρόνια, έχω όμως να πω ότι τα πράγματα εσχάτως πάνε επιτελους καλά. Όταν θα έχω περισσότερα νέα θα τα κοινοποιήσω.

7.    Τι σημαίνει λογοτεχνική επιτυχία για εσάς;
Ένα βιβλίο, το οποίο πραγματικά έχει βγει από μέσα σου και αποδίδει τη φωνή σου, να αφορά κι άλλους ανθρώπους και να τους επηρεάζει.

8.    Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας και ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να συγγράψετε ένα βιβλίο σας;
Η πηγή έμπνευσης μου δεν είναι μία ούτε μπορώ να την ορίσω. Μπορεί να είναι τα πάντα: από κάτι πάρα πολύ ταπεινό μέχρι κάτι εκρηκτικό. Επίσης δεν έχω και αγαπημένο μέρος στο οποίο γράφω, προσαρμόζομαι εύκολα σε κάθε περιβάλλον, μπορώ να γράφω μόνος σε ένα δωμάτιο και με κόσμο σε ένα πολυβουο μπαρ.

9.    Ποια είναι η άποψή σας για την Ελλάδα του σήμερα;
Είναι μία χώρα σε ένα προβληματικό εφηβικο στάδιο με όλες τις ορμόνες σε έξαρση, η οποία αισθανεται την ανάγκη να αποδείξει ότι προέρχεται από μια πολύ σημαντική οικογένεια χωρίς ωστόσο να δίνει σημασία στην αξία και το εκτοπισμα της οικογένειας αυτής.

10. Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;
Θα είναι ένα μυθιστόρημα με τίτλο ´Μοτελ Μορένα´ το οποίο θα εκδοθεί το φθινόπωρο του 2017 από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Αν και είναι αρκετά δύσκολο να μιλήσω γι'αυτό ας πούμε ότι αφορά την τελευταία στάση της περιοδείας ενός θιασου σε ένα πολύ περίεργο νησί.

+1. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας.

Μια που μιλάμε για αναγνώστες, να συνεχίσουν να διαβάζουν και να εμπιστεύονται την ελληνική λογοτεχνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου