Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017

10+1 ερωτήσεις με τον Ιάκωβο Ανυφαντάκη


1. Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και τη καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;

Δύσκολο να απαντήσω. Η λογοτεχνία ήταν πάντα εκεί, και παραμένει εκεί κυρίως με την μορφή της ανάγνωσης. Μια καθημερινότητα χωρίς την λογοτεχνία μου μοιάζει, από αυτή την άποψη, εξίσου παράξενη όπως μια εναλλακτική πραγματικότητα στην οποία θα μεγάλωνα με διαφορετικούς γονείς ή σε μια άλλη ήπειρο.

2. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο;

Άλλη μια δύσκολη ερώτηση. Είναι πολλοί οι συγγραφείς και κάθε ένας για διαφορετικό λόγο. Πολλά τα βιβλία που αγαπάω και θαυμάζω. Παρόλα αυτά, δεν θα προσπαθήσω να την αποφύγω. Ο Raymond Carver, τόσο ως πεζογράφος όσο και ως ποιητής λέει πολλά πράγματα που με αφορούν τώρα στην ζωή μου. 
Όσο για το βιβλίο θα ήταν άδικο να μην σταθώ στις «Απόψεις ενός Κλόουν» του Heinrich Boll, ένα μυθιστόρημα που διάβαζα ξανά και ξανά για πολλά χρόνια και έβρισκα απαντήσεις στα ερωτήματα που με απασχολούσαν. Με πείραζε τόσο πολύ που δεν μπορούσα να ασχοληθώ ερευνητικά με αυτό, που στο πρώτο μου βιβλίο ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας μελετητής του συγκεκριμένου βιβλίου.

3. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;

Αν σταματήσουμε να μιλάμε για τους φόβους μας, μήπως πάψουν να υπάρχουν;

4. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.

Οι «Όμορφοι έρωτες» είναι μια συλλογή δεκαπέντε διηγημάτων που έχουν αφετηρία τον στίχο «We are ugly but we have the music» του Leonard Cohen. Δεκαπέντε σκληρές και δύσκολες ιστορίες που αναζητούν την ομορφιά που βρίσκεται μέσα σε κάθε έρωτα.

5. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο σε ένα βιβλίο;

Ελάχιστα έως καθόλου. Συνήθως το εξώφυλλο είναι επιλογή του εκδοτικού οίκου οπότε δεν το συνδέω με το περιεχόμενο. Στα δικά μου βιβλία έχω υπάρξει τυχερός, διάλεξα ο ίδιος τη φωτογραφία και επιλέγω σταθερά εικόνες που έχουν τραβήξει πολύ δικοί μου άνθρωποι, στο πρώτο βιβλίο η Λήδα Διαλυνά, στο δεύτερο ο Μισέλ Φάις.

6. Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να γινόταν κινηματογραφική ταινία και αν ναι ποιο θα ήταν αυτό;

Λογοτεχνία και κινηματογράφος είναι διαφορετικές τέχνες, με ξεχωριστή γλώσσα. Δεν έχει σημασία αν εγώ πιστεύω ότι θα μπορούσε να μεταφερθεί κάποια ιστορία μου στο σινεμά αλλά αν ένας σκηνοθέτης διαβάζοντας κάτι δικό μου βλέπει μια ταινία.

7. Τι σημαίνει λογοτεχνική επιτυχία για εσάς;

Είναι εύκολο να ορίσουμε την επιτυχία μέσα από την αποδοχή των ανθρώπων που μας ενδιαφέρουν. Το οποίο δυστυχώς συχνά καταλήγει στο να μας ενδιαφέρουν εκείνοι στους έχει επιτυχία ένα βιβλίο. Φυσικά θα ήταν αστείο να μιλήσουμε για εμπορική ή οικονομική επιτυχία. Ούτε πιστεύω και στο κριτίριο της αντοχής στον χρόνο: αυτό σημαίνει να μεταθέσουμε την επιτυχία ή την αποτυχία κάπου στο μέλλον για να αποφύγουμε να δούμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας τώρα.
Στο μυαλό μου έχω κάτι άλλο σαν επιτυχία: Σε ποια ράφια μπαίνει το βιβλίο, ανάμεσα σε ποια παρέα το αφήνουν οι αναγνώστες του, μέσα σε ποιο πλαίσιο το σκέφτονται.

8. Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας και ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να συγγράψετε ένα βιβλίο σας;

Δεν πιστεύω τόσο στην έμπνευση όσο στην επιμονή. Ούτε και το μέρος έχει τόσο μεγάλη σημασία. Ένα μεγάλο μέρος από τους «Όμορφους έρωτες» γράφτηκε στο αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης την περίοδο που διάβαζα εκεί για το διδακτορικό μου. Αλλά και ένα από τα διηγήματα γράφτηκε ολόκληρο στη διάρκεια μιας πτήσης από το Μόναχο προς την Αθήνα.

9. Ποια είναι η άποψή σας για την Ελλάδα του σήμερα;

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και κάποια στιγμή θα αποτελέσει υλικό για σπουδαία βιβλία. Δεν ξέρω πόσο καλό είναι, βέβαια, αυτό για εμάς.

10. Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;

Έχει ένα ωραίο στίχο ο Σαββόπουλος που ταιριάζει με αυτή την ερώτηση: «Τα όνειρά σου μην τα λες γιατί μια νύχτα κρύα μπορεί και οι φροϊδιστές να’ρθουν στην εξουσία.»

+1. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας.

 Να διαβάζουμε καλά βιβλία, τι άλλο;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου