Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

"Οι γιοί της Γαλανής Κυράς" - Δήμητρα Ιωάννου (Βιβλιοκριτική)

Οι γιοι της Γαλανής Κυράς, ο Ρήγας και ο Δαμιανός, εμφανίζονται ξαφνικά σε μια ταβέρνα της Σύρου ένα χειμωνιάτικο δειλινό του 1841. Κανείς δεν τους έχει ξαναδεί, κανείς δεν ξέρει κάτι γι’ αυτούς. Βρίσκουν δουλειά στη νεόδμητη κατοικία του άρχοντα Δομένικου Βονασέρα ως χτίστες και αυτή είναι η αρχή μιας ιστορίας και μιας αδιόρατης κατάρας που βαστά τρεις γενιές ώσπου να βρει τη λύση της και οι πρωταγωνιστές την ηρεμία τους. Παρέα με τους προσωπικούς τους δαίμονες και κυριευμένοι από το πάθος του έρωτα, προβαίνουν σε πράξεις ανομολόγητες για να κατακτήσουν αυτό που αγαπούν. Μαρία και Δομήνικος, δυο άνθρωποι που προσπαθούν να κερδίσουν την ευτυχία και την αγάπη, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και για τους δικούς του λόγους. Λορέντζο, ο απόγονος που ενώνει τις γραμμές του αίματος. Άραγε θα καταφέρει να ξεφύγει από τη μοίρα του, που μοιάζει να έχει προαποφασιστεί δεκαετίες νωρίτερα; «Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα», και οι επόμενες γενιές καλούνται να πληρώσουν τα φοβερά λάθη του παρελθόντος. Ο ουρανός σκοτεινιάζει και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Το καλό και το κακό πολεμούν στις ψυχές των Βονασέρα, που αγωνίζονται να παραμείνουν στο φως ή καταποντίζονται νικημένες στην άβυσσο. Δαμιανός, Δομήνικος, Λορέντζος. Τρεις άντρες, τρεις γενιές, που αφανίζονται από τα παράφορα πάθη τους ή λυτρώνονται από το μεγαλείο της αγάπης και τη θέρμη του έρωτα. Και πάνω από όλους, ο ακοίμητος πατριάρχης, ο γερο-Δομένικος Βονασέρας, που φυλάει καλά το φοβερό μυστικό της οικογένειας προστατεύοντας την αλήθεια. Ποια μυστικά περιφρουρούν εδώ και αιώνες οι φύλακες της οικογένειας; Ποιος θα κρατήσει στα χέρια του όλη τη δύναμη, κληρονομώντας τη γνώση; Θα επικρατήσει η σύνεση και η επιθυμία για το ανώτερο καλό ή όλα θα βουλιάξουν στην απληστία και στο σκοτάδι; 

«Οι Γιοι της Γαλανής Κυράς» αφηγούνται την ιστορία τριών γενεών με τρόπο, που προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Μυστικά, δολοφονίες, έρωτες, μίση, πάθη, ήρωες που βασανίζονται και οδηγούνται στα άκρα. Οι λέξεις και οι αφηγήσεις της κυρίας Ιωάννου, από τον τρόπο που περιγράφει τα ρούχα της εποχής μέχρι τις νότες της μουσικής και τους ήχους της θάλασσας, συνθέτουν μια εξαιρετική διήγηση νιώθοντας ότι έχει γυρίσει ο χρόνος σχεδόν δύο αιώνες πίσω. Νιώθεις πως βρίσκεσαι στη Σύρο, περπατάς στα σοκάκια της, ακούς ένα παθιασμένο τραγούδι, κρυφοκοιτάζεις τις ψυχές να περιφέρονται με τρόπο μαγικό. Οι λέξεις, οι παρομοιώσεις, οι μεταφορές βρίθουν σε όλο το βιβλίο και είναι όλες τοποθετημένες εκεί που πρέπει, αποδίδοντας στον μέγιστο βαθμό τον ρόλο που κλήθηκαν να υπηρετήσουν εκείνη τη στιγμή. Από την άλλη, οι ίδιες οι εκφράσεις και οι λέξεις είναι τόσο μαγικές: «λαζαρέτο μου το κάνατε δω μέσα» (Ανάστα ο Κύριος, δηλαδή, «καλώς τα μάτια μου», «να μη σας αποστρέψω» (να μη σας προσβάλω) και πολλά άλλα.

Η Δήμητρα Ιωάννου έγραψε ένα βιβλίο όμορφο, φροντισμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια που καταφέρνει να μας βάλει στο δίλημμα  γεννιόμαστε ή γινόμαστε. Είμαστε καλοί εκ γενετής ή στην πορεία της ζωή μας γινόμαστε κακοί; Η ίδια η πένα της συγγραφέως εξελίσσεται, τόσο σε συγγραφικό όσο και σε δημιουργικό επίπεδο. Πρόκειται για ένα βιβλίο πολυπρόσωπο, με αρκετές εναλλαγές στους χρόνους, χωρίς ωστόσο ο αναγνώστης να νιώσει δευτερόλεπτο πως παραμελείται ο οποιοσδήποτε χαρακτήρας. Μαθαίνουμε τα πάντα για τους ήρωες, ωστόσο υποβόσκει η αίσθηση πως δε ξέρουμε απόλυτα την ιστορία τους, ακριβώς γιατί η ζωή τους δεν βρίσκεται μόνο στο χαρτί, υπήρχε πριν από αυτό και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τον επίλογο.Οι «Γιοι της Γαλανής Κυράς» είναι από τα καλύτερα βιβλία της συγγραφέως και με ταξίδεψε σωστά σε τόπους και εποχές περασμένα αλλά όχι λησμονημένα!

Διαβάζοντας το βιβλίο «Οι Γιοι της Γαλανής Κυράς» θα χαρείτε μια εξαιρετική λογοτεχνική στιγμή, θα γεμίσει η καρδιά σας συναίσθημα και σίγουρα θα αναζητήσετε και τα υπόλοιπα βιβλία της συγγραφέως. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από έναν δημιουργό που γράφει με την καρδιά του για τη ψυχή του αναγνώστη! Ευλόγως, λοιπόν για εμένα, και επαξίως για τη δημιουργό του, το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου