Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

10+1 ερωτήσεις με την Άννα Γαλανού

1.      Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και τη καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;
Κάθε μορφή τέχνης, οποιαδήποτε χρονική περίοδο εισβάλλει στην ζωή μας, διαφοροποιεί τον τρόπο σκέψης μας, πολλώ δεν μάλλον την καθημερινότητά μας. Σε μένα αυτό συνέβη, αρκετά χρόνια πριν, όταν παιδάκι ακόμη μπήκα για τα καλά στον μαγικό κόσμο του βιβλίου. Διαβάζω και γράφω από πολύ μικρή, έτσι η λογοτεχνία αποτελεί για μένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.

2.      Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημενο σας βιβλίο;
Έχω πολλούς αγαπημένους συγγραφείς και αντίστοιχα πολλά, αγαπημένα και ξεχωριστά βιβλία. Εκείνο που κάνει ένα συγγραφέα ξεχωριστό για μένα είναι η διαχρονικότητά του και τα μηνύματα των βιβλίων του, που περνούν από γενιά σε γενιά. Αυτοί οι συγγραφείς – ποιητές με ενέπνεαν και με εμπνέουν πάντα, μέσα δε από τα κείμενά τους αντλώ δύναμη, ενέργεια και διάθεση να προσφέρω με την σειρά μου τον δικό μου οβολό στον χώρο της λογοτεχνίας.

3.      Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
Δεν φοβάμαι τίποτα. Εύχομαι για την υγεία όλων μας, το πολυτιμότερο αγαθό.

4.      Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.
Η ‘’Θυσία’’ είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας με τίτλο ‘’Οι Δρόμοι της Καταιγίδας’’ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Είναι ένα βιβλίο εποχής και αναφέρεται στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα όπου κυριαρχούν δυο ισοδύναμες και μεγάλες αυτοκρατορίες. Η Ενετοκρατία από την μια και η Οθωμανική Αυτοκρατορία από την άλλη. Ακολουθώντας την Ρούσσα, την ηρωίδα του βιβλίου μου, θα μπούμε για τα καλά σε εκείνη την εποχή και θα γνωρίσουμε τις διαφορές και τις ομοιότητες δυο τελείως διαφορετικών πολιτισμών. Η ιστορία της  Ρούσσας είναι συγκλονιστική, μοναδική και καθηλωτική, όπως μου λένε οι χιλιάδες αναγνώστες του βιβλίου.  Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας με τίτλο ‘’Εκδίκηση’’, θα κυκλοφορήσει στις 11 Οκτωβρίου.

5.      Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο σε ένα βιβλίο;
Προσωπικά έλκομαι από ένα όμορφο και καλόγουστο εξώφυλλο, όπως νομίζω και οι περισσότεροι αναγνώστες. Η εικόνα έχει μεγάλη δύναμη, αφού πρώτη εκείνη ερεθίζει το θυμικό του εγκεφάλου. Για το υπέροχο εξώφυλλο της ‘’Θυσία’’, θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά την κυρία Ελένη Οικονόμου – Εκδόσεις Διόπτρα, για την σύλληψη και τον σχεδιασμό του.

6.      Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να γινόταν κινηματογραφική ταινία και αν ναι ποιο θα ήταν αυτό;
Επί της ουσιας δεν με απασχολεί κάτι τέτοιο, αν και έχει συζητηθεί πολύ σοβαρά στο παρελθόν, για δύο μου βιβλία. Για να συμφωνήσω και να δώσω την έγκρισή μου, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές

7.      Τι σημαίνει λογοτεχνική επιτυχία για εσάς;
Θεωρώ ότι ένα βιβλίο είναι καλό και επιτυχημένο, όταν ο αναγνώστης θυμάται την ιστορία του, κι ας έχει περάσει αρκετός καιρός από την πρώτη φορά που το διάβασε. Αυτό, σαν αναγνώστρια, είναι το δικό μου κριτήριο μου, κι έτσι κάθε φορά, πριν παραδώσω ένα καινούριο βιβλίο στον εκδοτικό μου οίκο, πάντα κάνω την ίδια ευχή: Μακάρι οι αναγνώστες να μην ξεχάσουν ποτέ την ιστορία του.

8.      Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας και ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να συγγράψετε ένα βιβλίο σας;
Πηγή έμπνευσης αποτελούν για μένα, άγνωστοι άνθρωποι που συναντώ τυχαία στον δρόμο ή οπουδήποτε αλλού. Κάποιων τα πρόσωπα με ιντριγκάρουν πολύ, με κάνουν να σκέφτομαι και να στήνω ιστορίες στο μυαλό μου. Επίσης μεγάλη πηγή έμπνευσης είναι η μουσική – συνήθως παραδοσιακή – πρωτίστως όμως η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, όπου αφήνομαι να με ταξιδεύει στα δικά της μονοπάτια.
Συνήθως γράφω σε μικρά νησιά, όπου δεν έχω ξαναπάει ως τότε κι όπου, τουλάχιστον στην αρχή, δεν με γνωρίζουν οι κάτοικοι.

9.      Ποια είναι η άποψή σας για την Ελλάδα του σήμερα;
Παραθέτω την διαχρονική άποψη του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη – (Μικρός Ναυτίλος). Αυτή ήταν και αυτή είναι η Ελλάδα για μένα. Μόνο έτσι μπορώ να την ονειρεύομαι και να την ψάχνω. Όλα τα άλλα είναι απολύτως εφήμερα.
‘’ Κατοίκησα μια χώρα που ‘βγαινε από την άλλη, την πραγματική, όπως τ’ όνειρο από τα γεγονότα της ζωής μου.
Την είπα κι αυτήν Ελλάδα και τη χάραξα πάνω στο χαρτί να τηνε βλέπω.
Τόσο λίγη έμοιαζε, τόσο άπιαστη.
Περνώντας ο καιρός όλο και τη δοκίμαζα: Με κάτι ξαφνικούς σεισμούς, κάτι παλιές καθαρόαιμες θύελλες.
Άλλαζα θέση τ’ Ακοίμιστα και την Ερημική ν’ αξιωθώ να φκιάνω λόφους καστανούς, μοναστηράκια, κρήνες.
Ως κι ένα περιβόλι ολόκληρο έβγαλα γιομάτο εσπεριδοειδή που μύριζαν Ηράκλειτο κι Αρχίλοχο.
Μα ‘‘ταν η ευωδία τόση που φοβήθηκα. Κι έπιασα σιγά-σιγά να δένω λόγια σαν διαμαντικά να καλύψω τη χώρα που αγαπούσα.
Μην και κανείς ιδεί το κάλλος. Ή κι υποψιαστεί πως ίσως δεν υπάρχει.’’

10.  Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;
Γράφω το τρίτο βιβλίο της τριλογίας, το οποίο ακολουθεί τους πλέον δύσκολους δρόμους. Εδώ ο τίτλος ‘’Οι Δρόμοι της Καταιγίδας’’, επιβεβαιώνεται απόλυτα.

+1. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας.
Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και χαίρομαι που μοιραζόμαστε το ίδιο όνομα: Λογοτεχνικά Μονοπάτια.  Εδώ και έντεκα χρόνια έχω ένα Blog με τον ίδιο ακριβώς τίτλο και με  πολλούς χιλιάδες αναγνώστες. Εύχομαι ολόψυχα να είναι γούρικο και για σας και να έχετε πολύ μεγάλη επιτυχία

Η συμβουλή – παραίνεση μου είναι, να διαβάζουν. Μόνο έτσι ορθώνεται το πνεύμα και παίρνει ανάσα η ψυχή.

Ευχαριστώ πολύ την κα Γαλανού Άννα και τις εκδόσεις Διόπτρα για την παραπάνω συνέντευξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου