Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

10+1 ερωτήσεις με τον Ισίδωρο Ζουργό1.    Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και την καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;
Αρχικά ως αναγνώστη διευρύνοντάς μου τη θέαση του κόσμου. Κατόπιν έρχεται η εμπειρία της δημιουργίας, η εμπλοκή με τις λέξεις και ο προσωπικός αγώνας ενάντια στη φθορά. Αργότερα η επικοινωνία με χιλιάδες ανθρώπους, τα ταξίδια, η αναγνώριση κάποιας προσφοράς…

2.    Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημενο σας βιβλίο;
Αγαπημένοι συγγραφείς και βιβλία είναι πολλοί και ευτυχώς συνεχίζουν με το πέρασμα του χρόνου να προστίθενται κι άλλοι χωρίς κάποιος από τους παλαιότερους να αποκαθηλώνεται. Ο Όμηρος, ο Ντίκενς, ο Ντοστογιέφσκι, ο Στάινμπεκ, ο Ισαάκ Μπάσεβιτς Σίνγκερ, ο Ίταλο Καλβίνο, ο Σεμπάστιαν Μπάρυ κ.ά. Από τους Έλληνες ο Παπαδιαμάντης, ο Καζαντζάκης, σχεδόν όλη η γενιά του τριάντα, ο Νίκος Μπακόλας κ.ά

3.    Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
Ότι θα έρθει κάποια ώρα που δεν θα έχω να πω τίποτα στους αναγνώστες, ότι η συγγραφική μου ζωή θα έχει τελεσίδικα τερματιστεί.

4.    Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.
Είναι η ιστορία ενός άντρα με δύο ονόματα, προσώπου επινοημένου από τον συγγραφέα, που γεννιέται στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 19ου αιώνα. Παρακολουθούμε την περιπετειώδη ζωή του από τον Απρίλιο του 1909 ως το καλοκαίρι του 1979 και μέσα από αυτήν τη μεταμόρφωση μιας πόλης αλλά και την ιστορία της χώρας κι ενός μέρους της Ευρώπης στον 20ο  αιώνα. Είναι ένα μυθιστόρημα για έναν παιδικό έρωτα που επιμένει, για μια συνοικία, για τα όνειρα των φτωχών αλλά και ένα παιχνίδι στην έννοια της προσωπικής ταυτότητας, της μοναξιάς και της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

5.    Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο σε ένα βιβλίο;
Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μυθιστορηματικού του κόσμου, μια όψη της αισθητικής του πρότασης για τα πράγματα και τις λέξεις. Όπως καταλαβαίνετε θα μου ήταν πολύ δύσκολο να δεχτώ σε δικό μου εξώφυλλο κάτι για μένα παράταιρο, κάτι αταίριαστο. Φυσικά υπάρχει και η εμπορική πλευρά του κάθε βιβλίου στην οποία ο εκδότης έχει λόγο και γνώμη. Γι’ αυτό ακριβώς η ομοφωνία συγγραφέα και εκδότη είναι νομίζω απαραίτητη.

6.    Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να γινόταν κινηματογραφική ταινία και αν ναι ποιο θα ήταν αυτό;
Νομίζω πως δεν υπάρχει συγγραφέας που δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο αρκεί να υπάρχει μια εκτίμηση στους συντελεστές που το επιχειρούν. Τα ανεμώλια ή Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού θα ήταν ίσως καταλληλότερα μιας που το εγχείρημα θα μπορούσε να κοστίζει πολύ λιγότερο, γιατί δε θα ήταν απαραίτητη η σκηνογραφική αναπαράσταση μιας μακρινής εποχής.

7.    Τι σημαίνει λογοτεχνική επιτυχία για εσάς;
Το βίωμα της επιτυχίας στον συγγραφέα είναι πολύ πιο σύνθετη υπόθεση από ότι η αποτίμηση του εμπορικού κόσμου, η οποία γίνεται κυρίως με όρους πώλησης. Στον κάθε δημιουργό η αίσθηση της επιτυχίας είναι κάτι ρευστό, ευμετάβολο, που εξαρτάται απόλυτα από τις ψυχικές του διακυμάνσεις αλλά και τις προσωπικές του προσδοκίες. Η αποδοχή του κόσμου της φιλολογίας και της κριτικής έχει επίσης τη σημασία της χωρίς να υποτιμούμε και τις αντιδράσεις των αναγνωστών τις οποίες ο συγγραφέας ύστερα από μια σχετική εμπειρία μπορεί να ερμηνεύσει. Μην ξεχνάμε ακόμη και την αντοχή των βιβλίων στον χρόνο, αυτό και αν δεν είναι πραγματικά ένας πολύ πειστικός δείκτης επιτυχίας.

8.    Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας και ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να συγγράψετε ένα βιβλίο σας;
Πηγή έμπνευσης όπως το έχω πολλές φορές πει είναι η ζωή η ίδια αλλά και τα αναγνώσματά μας. Ιδεώδης τόπος συγγραφής το γραφείο μου φυσικά.

9.    Ποια είναι η άποψή σας για την Ελλάδα του σήμερα;
Ο ανήφορος είναι ακόμη μακρύς και γεμάτος πέτρες και κοφτερά χαλίκια αλλά σε αυτό το λαχάνιασμα να μη ξεχνάμε τους πατεράδες και τους παπούδες μας, που πέρασαν τόσα πολλά αλλά ούτε και τους συγκαιρινούς μας ανθρώπους, που ένας πόλεμος τους ξερίζωσε και τους έστειλε να μένουν σε σκηνές και προσφυγικά camp.

10. Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;
Σιωπή ασυρμάτου γιατί είναι ακόμη πολύ νωρίς για οποιαδήποτε αναφορά. Το καινούριο βιβλίο είναι στην αρχή της ενδομήτριας ζωής του και όπως καταλαβαίνετε χρειάζεται γαλήνη και ιδιωτικότητα.

11. +1. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας.

Να παραμείνουν αναγνώστες και να μη καταντήσουν μόνο τηλεθεατές, Επίσης να είναι αυτοί οι ρυθμιστές των επιλογών τους, γιατί  μόνο οι ίδιοι  ξέρουν τι είναι αναγνωστικά σημαντικό για αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου