Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

10+1 ερωτήσεις με την Δήμητρα Ιωάννου

1.    Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και τη καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;

Η λογοτεχνία ήταν πάντα παρούσα στη ζωή μου και με ταξίδευε ως αναγνώστρια σε κόσμους μαγικούς. Χανόμουν στα βιβλία και η ζωή μου χωρίς αυτά φάνταζε και φαντάζει αδιανόητη. Όταν ξεκίνησε η ενασχόληση μου με τη συγγραφή, άρχισε ένα ταξίδι πρωτόγνωρο με εμένα στο τιμόνι και όλους τους αγαπημένους φίλους αναγνώστες συνοδοιπόρους. Ακολουθώντας τη ζωή και τα πάθη των ηρώων με περίμεναν δυνατές συγκινήσεις κι εντάσεις αλλά και εν τέλει η απελευθερωτική κάθαρση. Είμαι ευγνώμων στις Εκδόσεις Ψυχογιός που μου έδωσαν την ευκαιρία να μοιραστώ τις ιστορίες μου και πλέον η συγγραφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Είναι ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα! Το μόνο πρόβλημα που έχω είναι να βρω τρόπο να διαχειριστώ το γεγονός ότι η μέρα έχει μόνο 24 ώρες! :D

2.    Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο;

Αλίμονο αν είχα μόνο έναν αγαπημένο συγγραφέα ή ένα αγαπημένο βιβλίο. Πολλές οι εμβληματικές μορφές και ποικίλα τα έργα διαμάντια! Δε σου κρύβω όμως ότι έχω μεγάλη αδυναμία στους καλά δομημένους και πολυεπίπεδους χαρακτήρες, στις δυνατές εικόνες που με παρασύρουν και στη σωστή χρήση των ελληνικών που με συγκινεί και με τέρπει σαν αναγνώστρια.

3.    Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;

Με σοκάρει η αγριότητα του ανθρώπου όταν αποκοπεί από το φως!


4.    Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.

Διαδραματίζεται στη Σύρο από τα μέσα ως τα τέλη περίπου του 19ου αιώνα και είναι η ιστορία των τριών γενεών της αρχοντικής οικογένειας Βονασέρα. Στο βιβλίο καταδεικνύονται ιδιαίτερα οι δυνάμεις και οι συγκρούσεις που διέπουν τα μέλη της συγκεκριμένης οικογένειας αλλά και το πώς τα λάθη του παρελθόντος δύναται να βαρύνουν τις επερχόμενες γενιές. Το όλο μυθιστόρημα κινείται στον άξονα του Καλού και του Κακού, καθώς οι Βονασέρα και όσοι βρίσκονται στον περίγυρό τους καλούνται να επιλέξουν συνειδητά ποιοι είναι στην πραγματικότητα και με ποιες δυνάμεις επιλέγουν να συστρατευτούν.

5.    Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο σε ένα βιβλίο;

Όσο κι αν συνειδητά δεν το παραδέχομαι, υποσυνείδητα δεν παύει να με επηρεάζει. Μια εικόνα που ανταποκρίνεται στην αισθητική μου είναι αδιαμφισβήτητος πόλος έλξης.

6.    Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να γινόταν κινηματογραφική ταινία και αν ναι ποιο θα ήταν αυτό;

Η προοπτική να μπει η ιστορία της οικογένειας Βονασέρα ή κάποια άλλη ιστορία μου σε περισσότερα σπίτια και να την αγαπήσουν περισσότεροι άνθρωποι θα μου έδινε μεγάλη χαρά. Υπάρχουν εξαιρετικοί δημιουργοί που πραγματοποιούν με πολύ ταλέντο, σεβασμό και άρτια αποτελέσματα αυτά τα εγχειρήματα.

7.    Τι σημαίνει λογοτεχνική επιτυχία για εσάς;

Η αγάπη του κόσμου, η ζεστασιά και το πλησίασμα. Η γνωριμία μου με ανθρώπους σαν κι εσένα. Πολλοί αγαπημένοι νέοι φίλοι. Η παρουσία όλων σας με κάνει να νιώθω ευτυχισμένη και πολύ τυχερή. Και παράλληλα ταξίδια, πολλά ταξίδια… Μαγικά αναντικατάστατα βιβλιοταξιδέματα…

8.    Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας και ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να συγγράψετε ένα βιβλίο σας;

Για μένα η συγγραφή είναι μοναχική διαδικασία. Γράφω σε πλήρη ησυχία για να αποκόπτομαι από το παρόν και να ταξιδεύω στο παρελθόν. Όσον αφορά την έμπνευση, κανείς δεν ξέρει που θα συναντήσει τη σπίθα που θα την πυροδοτήσει. Προσωπικά είμαι συνειδητά ανοιχτή στα ερεθίσματα και δεν τα τροχοπεδίζω με τη λογική μου αλλά τα αφήνω να εξελίσσονται.

9.    Ποια είναι η άποψή σας για την Ελλάδα του σήμερα;

Δύσκολες ζοφερές εποχές κι εγώ θλίβομαι ζώντας και βλέποντας τα σημεία των καιρών. Η προσπάθεια μου να κρατώ τις ισορροπίες μου και να βοηθώ τους γύρω μου είναι πολύ συνειδητή και θέλει προσπάθεια, πίστη κι επιμονή. Όπως όλοι μας κάποτε απογοητεύομαι, όμως δεν παραιτούμαι. Αναδιοργανώνομαι και προχωρώ μπροστά. Είναι μονόδρομος!


10. Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;

Έχω πει επανειλημμένα ότι γράφω ιστορίες που θα μου άρεσε να διαβάσω ως αναγνώστρια. Έτσι λοιπόν επειδή λατρεύω το συναίσθημα, τις ανθρώπινες σχέσεις, τη λαογραφία και το μυστήριο, θα είναι μια ιστορία με πολλά γευστικά υλικά που θα ταξιδέψει τους φίλους – αναγνώστες με έντονη πάντα τη μαγεία της Ελλάδας μας!

+1. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες.

Ας δώσουμε ο ένας το χέρι στον άλλον κι ας ψάξουμε να βρούμε πηγές τροφοδοσίας που θα μας δώσουν λίγη ενέργεια, χαρά και δύναμη απέναντι σε ετούτη την κρίση. Όταν είμαστε συνειδητοί και έχουμε αλληλεγγύη, μοιράζονται τα βάρη των καιρών.


Ευχαριστώ πολύ την συγγραφέα Δήμητρα Ιωάννου και τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ για την συνέντευξη. Γαλάνης Θοδωρής
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου