Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

10+1 ερωτήσεις με την Ρένα Ρώσση - Ζαΐρη

 10+1 ερωτήσεις με την Ρένα Ρώσση - Ζαΐρη

Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και την καθημερινότητά σας και αν ναι, με ποιον τρόπο;

Όχι, δεν έχει αλλάξει την καθημερινότητά μου η λογοτεχνία. Γιατί από μικρούλα γράφω. Έχω συνηθίσει να ζω γράφοντας. Η γραφή είναι η ανάσα μου.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο;

Ο αγαπημένος μου συγγραφέας και φιλόσοφος  μαζί, είναι ο Νίκος Καζαντζάκης. Με έχει επηρεάσει απίστευτα. Λατρεύω κάθε του βιβλίο, κάθε πρότασή του.  Πιο πολύ από όλα τον «Καπετάν Μιχάλη».
Νομίζω πως είναι μοναδικός, αναντικατάστατος. Πολλές φορές χώνομαι στις φράσεις του για να ανασάνω, για να πάρω κουράγιο. Και ζω στ’ αλήθεια όπως με προέτρεψε εκείνος. Με τα δικά μου πινέλα και τα χρώματα ζωγραφίζω τον παράδεισό μου και μπαίνω μέσα. Δεν έχει επηρεάσει μονάχα το έργο μου, αλλά την ίδια τη ζωή μου.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;

Τρέμω στη σκέψη να πάθουν κάτι οι άνθρωποι που λατρεύω.

Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.

Προσπάθησα να γράψω ένα μυθιστόρημα που να τραγουδάει τη ζωή. Να αγκαλιάζει ήρωες που ξέρουν να γελάνε, να χαίρονται, να πληγώνονται, αλλά και να κλαίνε. Ήρωες που να μπορείς να ταυτίζεσαι μαζί τους, να τους λατρεύεις, να τους μισείς, αλλά και να τους συγχωρείς. Καταπιάστηκα με το θέμα της υιοθεσίας και με ότι συνεπάγεται και από τις δύο πλευρές, με τη μόνιμη αναζήτηση της μητέρας. Έγραψα για τους ανθρώπους αγγέλους κι αυτή την ανιδιοτελή αγάπη που μας προσφέρουν.
Ο τίτλος αναφέρεται και στους δύο ήρωές μου, τον Ορέστη, τον γοητευτικό, σεμνό, απροσπέλαστο ήρωά μου, και την ευαίσθητη και συνάμα δυναμική, Ηλιάνα, που πέρασαν μέσα από μια ΘΑΛΑΣΣΑ ΦΩΤΙΑ, μέχρι να καταφέρουν να βρεθούν σε μια ήρεμη θάλασσα, που αντικατοπτρίζει την ένωσή τους. Έθιξα το προσφυγικό θέμα, ταξίδεψα στην επικαιρότητα του σήμερα, πλημμύρισα το μυθιστόρημά μου με ανατροπές. Και φυσικά, παρέα με τους ήρωές μου, αλλά και τους φίλους αναγνώστες μου, πάλεψα να θυμηθώ τις πραγματικές αξίες της ζωής.

Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο σε ένα βιβλίο;

Μέσα από ένα εξώφυλλο το βιβλίο αυτοσυστήνεται. Είναι το πρώτο που βλέπει ο αναγνώστης, μαζί με τον τίτλο και μεμιάς εξάπτει τη φαντασία του. Οπότε, ναι, είναι πολύ σημαντικό κάθε εξώφυλλο βιβλίου.

Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να γινόταν κινηματογραφική ταινία και αν ναι ποιο θα ήταν αυτό;

Έχοντας εμπειρία από τα «Δίδυμα Φεγγάρια», ένα βιβλίο μου που έγινε σειρά για την τηλεόραση, ναι θα ήθελα να δω κι άλλα βιβλία μου στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση. Αρκεί να υπάρχουν συντελεστές που δουλεύουν με πάθος. Προσπαθώ να γράφω με ένα κινηματογραφικό στιλ όλα τα μυθιστορήματά μου και αυτή την εποχή, θα ήθελα να δω να ζωντανεύει στην οθόνη μια «Θάλασσα Φωτιά»!

Τι σημαίνει λογοτεχνική επιτυχία για εσάς;

Η συναισθηματική ανταπόκριση των αναγνωστών μου είναι για μένα λογοτεχνική επιτυχία. Κάτι που μου χαρίζουν απλόχερα οι φίλοι και οι φίλες μου αναγνώστες, κάτι για το οποίο ευγνωμονώ τον Θεό.

Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας και ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να συγγράψετε ένα βιβλίο σας;

Εμπνέομαι από την ίδια τη ζωή. Από τους ανθρώπους γύρω μου. Προσπαθώ να  χαρτογραφήσω την ψυχή τους. Ζω παρατηρώντας τα πάντα, καταγράφω εικόνες, συναισθήματα, λέξεις. Τα συνδυάζω με τη φαντασία και τις εμπειρίες μου, προσπαθώ να ανοίγω την καρδιά και το νου στο κάθε τι, να τα μετουσιώνω με τη γραφή μου. Πάνω απ’ όλα σέβομαι το κοινό μου, πασχίζω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου να φανώ αντάξια των προσδοκιών του. Γιατί το κοινό, «νιώθει». Και για να το κερδίσεις πρέπει να ξυπνάς συναισθήματα, να καταθέτεις κομμάτι του εαυτού σου. Το αγαπημένο μου μέρος για να γράψω είναι το γραφείο μου. Αλλά μπορώ να γράψω όπου και να βρίσκομαι. Γιατί όταν γράφω «χάνομαι» από την πραγματικότητα.

Ποια είναι η άποψή σας για την Ελλάδα του σήμερα;

Μια «Θάλασσα Φωτιά» ήταν που με βοήθησε για άλλη μια φορά να νιώσω περήφανη που είμαι Ελληνίδα. Γιατί έγινα ένα με τους νησιώτες μας. Τους νησιώτες που καρδιοχτυπούν καιρό τώρα. Ανάμεσα στις πράξεις τους κρύβεται η στάση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου κυλάει στις φλέβες κάθε Έλληνα. Που όσο και να γκρινιάζει, ενδιαφέρεται, συμπάσχει. Δεν αφήνει να τον πλημμυρίσει το σκοτάδι, γίνεται ένα με το φως που λούζει τη χώρα μας. Βοηθάει, ανοίγει τις πόρτες του σπιτιού του και της καρδιάς του. Η Ελλάδα του σήμερα μπορεί να υποφέρει, αλλά συνεχίζει να παλεύει με το κεφάλι της ψηλά, συνεχίζει να ταξιδεύει στην αγάπη και στο φως.

Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;

Φυσικά ένα ακόμα μυθιστόρημα, που δεν έχει προς το παρόν τίτλο, αλλά παλεύει να ζωντανέψει και να θεριέψει στον νου και στην καρδιά μου.

Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες.

Η φωτιά γεννάει το φως. Το φως γεννάει την αγάπη.
Η θάλασσα γεννάει τη ζωή.
Θάλασσα Φωτιά, ζωή και αγάπη, οι ευχές μου για σας.
Τους πολυαγαπημένους μου.


Ευχαριστούμε θερμά την κα Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη καθώς και τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ για την πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου