Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

10+1 ερωτήσεις με την Πένυ Παπαδάκη

1. Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και τη καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;

Η λογοτεχνία έχει αλλάξει μερικώς την καθημερινότητά μου. Εννοώ πως όταν δεν γράφω έχω μια απλή και συνηθισμένη καθημερινότητα που περιλαμβάνει υποχρεώσεις αλλά και ξεκούραση. Οταν όμως είμαι σε δημιουργική φάση, τότε πρέπει να απομονωθώ και να χαθώ ακόμη και από στενούς φίλους. Επίσης ως άνθρωπος είμαι εσωστρεφής. Οταν πρέπει όμως να επικοινωνήσω το έργο μου, τότε κι αυτό αλλάζει. Κατ’ αυτή την έννοια λοιπόν, θεωρώ πως την έχει αλλάξει μερικώς.

2. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημενο σας βιβλίο;

Ο Καζαντζάκης. Μου πάει η ελευθερία του και η γραφή του. Η Ασκητική είναι το αγαπημένο μου από τον συγκεκριμένο συγγραφέα.

3. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;

Μη πάθουν κάτι τα παιδιά μου. Τρέμω και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να πάθουν το παραμικρό.

4. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.

Στο τελευταίο μου βιβλίο ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ, καταπιάνομαι με ένα θέμα που όπως έχω γράψει και στον πρόλογο, ενέχει ένα ρίσκο. Ως γνωστόν, στη χώρα μας το μεγαλύτερο μέρος του αναγνωστικού κοινού, αποτελείται από γυναίκες. Επομένως, το να δείχνεις τη γυναίκα ως θύτη και τον άντρα ως θύμα κακοποίησης-καταπίεσης δεν είναι σύνηθες. Ο άντρας, το ισχυρό φύλλο, έχει αποδυναμωθεί μπροστά στην γυναίκα, στην όποια γυναίκα, (μάνα, αδερφή, σύζυγο, κόρη, ερωμένη, προϊσταμένη), και καλείται  να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του και να συντονίσει τον βηματισμό του με το θηλυκό. Ποιος είναι αυτός; Ούτε ένα βήμα μπροστά, ούτε ένα βήμα πίσω. Πλάι-πλάι. Χέρι-χέρι. Βήμα-βήμα. Μαζί.

5. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο σε ένα βιβλίο;

Το εξώφυλλο είναι το πρώτο που κοιτάζει ο αναγνώστης όταν πιάνει ένα βιβλίο στα χέρια του. Επομένως πρέπει να είναι καλαίσθητο και μέσα στο θέμα. Αρα θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό.

6. Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να γινόταν κινηματογραφική ταινία και αν ναι ποιο θα ήταν αυτό;

Θα ήθελα πολύ να δω στην μεγάλη οθόνη να ζωντανεύει το «ΤΟ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΙΝΑΣ». Πέρα από την πολύ ιδιαίτερη και δυνατή ιστορία μιας γυναίκας είναι και η σκιαγράφηση της ελληνικής ιστορίας από το 1922 έως και σήμερα.

7. Τι σημαίνει λογοτεχνική επιτυχία για εσάς;

Λογοτεχνική επιτυχία σημαίνει το βιβλίο σου να έχει αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό και να αντέχει στον χρόνο.

8. Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας και ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να συγγράψετε ένα βιβλίο σας;

Πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι οτιδήποτε που θα κεντρίσει το μυαλό μου. Μια εικόνα, μια συζήτηση, μια λέξη ή μια φράση, ένας στιχος… Ολα. Το αγαπημένο μέρος για την συγγραφή είναι στο δωμάτιό μου δίπλα στο παράθυρο, ώστε ακόμη και μέσα στην νύχτα να σηκώνομαι και να γράφω και να έχω συντροφιά τη σιγαλιά και τη λάμπα του δρόμου.

9. Ποια είναι η άποψή σας για την Ελλάδα του σήμερα;

Ισως να είμαι ονειροπόλα αλλά εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξη. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και έχει χαθεί η μεσαία τάξη, αλλά πιστεύω σε αυτή τη ράτσα. Μπορεί για λίγο να ξαποσταίνει μα ξανά προς τη δόξα τραβά. Εχω εμπιστοσύνη στα δυνατά μυαλά των νέων ανθρώπων και είναι αυτό ακριβώς που μου δίνει ελπίδα για το μέλλον.

10. Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;

Είμαι στη διαδικασία της συγγραφής ενός κοινωνικού μυθιστορήματος και δεν μπορώ να πω περισσότερα προς το παρόν.

+1. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες.

Μια συμβουλή/ευχή είναι να αγαπήσουμε τις τέχνες και τον πολιτισμό. Είναι η κληρονομιά μας.

Σας ευχαριστώ!


Να ευχαριστήσουμε την κα Πένυ Παπαδάκη και τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ για την συνέντευξη που μας παραχώρησε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου